Blue Note oslavuje 80. výročie: Pripravuje dokumentárny film, novú edíciu vinylov aj množstvo reklamných predmetov

Blue Note oslavuje 80. výročie: Pripravuje dokumentárny film, novú edíciu vinylov aj množstvo reklamných predmetov

Legendárne jazzové vydavateľstvo Blue Note Records oznámilo svoje veľkolepé plány spojené s okrúhlym 80. výročím od svojho vzniku. Okrem iného sa spoločnosť zameria na nové reedície vinylových platní, sériu Blue Note Review box set, dokumentárny film a živé vystúpenia, značkové oblečenie a umelecké plagáty s klasickými Blue Note symbolmi. Medzi reedíciami s názvom Blue Note 80 sa objaví 36 albumov, medzi nimi aj tituly Herbieho Hancocka, Freddieho Hubbarda a Joe Hendersona. 

 

Nahrávacia spoločnosť Blue Note bola založená v roku 1939 Francisom Wolffom a Alfredom Lionom, keď 6. januára 1939 produkoval Alfred Lion, nemecký imigrant a veľký jazzový nadšenec, prvú nahrávku dvoch boogie-woogie klaviristov v New Yorku. Od toho momentu sa Blue Note Records zaslúžili o neustály prísun hudby nových jazzových talentov do uší celého sveta. Počas svojej existencie sa stala ikonickým vydavateľstvom  kultových jazzových albumov, s vrcholom najmä v období 50. a 60. rokov, kedy nahrávala tých najlepších hudobníkov amerického jazzu ako Herbieho Hancocka, Wayna Shortera, Freddieho Hubbarda, Sonnyho Rollinsa a mnohých iných.

 

V súčasnosti ponúka Blue Note Records sériu "Blue Note Monthly", teda playlisty zložené zo špeciálnych edícií, na streamovacích portáloch Apple Music a Spotify. Okrem toho však v blízkej dobe pribudne veľké množstvo výnimočných produktov, ktoré Blue Note pripravuje v súvislosti s oslavami 80. výročia od svojho vzniku. K dispozícii bude množstvo zaujímavých nahrávok na Spotify a Apple Music a CD/platní, z ktorých si snáď vyberie každý jazzový fanúšik. Medzi tieto novinky patria nasledovné:

 

Tone Poet Audiophile Vinyl Reissue Series - Joe Harley, spoluzakladateľ a koproducent série audiofilných vynilov pod značkou Music Matter, je producentom nového vydania plnoanalógových 180 gramových reedícií vinylových platní, ktoré pochádzajú z pôvodných masterov. Skladby, ktoré jednu po druhej vybral Harley obsahujú menej známe klenoty spoločnosti Blue Note, ale aj legendárne výnimočné nahrávky velikánov. Prvé dva albumy zo série Tone Poet sú Etcetera Wayna Shortera a Now He Sings, Now He Sobs od Chicka Coreu.

 

Blue Note 80 Vinyl Reissue Series - pod taktovkou Dona Wasa a Cema Kurosmana vyjde séria vinylov v štandardnom obale, ktorá obsahuje albumy zoskupené tematicky: debuty Blue Note, Blue Grooves, Great Reid Miles Covers, živé nahrávky Blue Note a zoskupenia bubeníckych leaderov Blue Note. Prvé albumy z tejto série sa objavia na verejnosti v apríli 2019.

 

Blue Note Review - druhá edícia série vinylov s podtitulom Blue Note Review: Volume Two – Spirit & Time predstavuje minulosť, príotmnosť aj budúcnosť vydavateľstva Blue Note Records. Medzi albumami sa objavujú neskoré tituly bubeníka Tonyho Williamsa, reedície albumu Africaine kapely Art Blakey and the Jazz Messengers a album Patterns od Bobbyho Hutchersona. Spoločnosť pripravuje tretiu edíciu, ktorá bude pokračovať v rámci osláv 80. výročia.

 

Vinyl Me, Please x Blue Note 80 Series - prostredníctvom partnerstva s nahrávacím klubom Vinyl Me, Please predstaví vydavateľstvo exkluzívne reedície šiestich titulov z rôznych období histórie Blue Note. 

 

Jazz Classics Blue Note Edition on Spotify - dedikovaný playlist spoločnosti Blue Note Records na streamovacom portáli Spotify, ktorý má v súčasnosti viac ako stotisíc sledovateľov, bol obohatený o ďalších 80 špeciálnych trackov, ktoré pripomínajú výročie vydavateľstva.

 

Blue Note 80 - to najlepšie z jazzu od roku 1939 sa nachádza na platforme Apple Music. Súbor 80 trackov približuje históriu spoločnosti Blue Note.

 

Beyond the Notes Documentary - dokumentárny film pod vedením Sophie Huber, ktorý mal premiéru minulý rok na filmovom festivale Tribeca, dostane v roku 2019 príležitosť zažiariť a priblížiť históriu vydavateľstva Blue Note. Okrem premietania v kinách, televízneho vysielania vyjde na jeseň tohto roka aj DVD, ktoré si bude možné zakúpiť prostredníctvom stránky bluenoterecords-film.com.

 

Canvas Art Prints of Classic Blue Note Album Covers and Photographs -  Blue Note v spolupráci s uDiscover Music vydali sériu zarámovaných plagátov vo vysokej kvalite, kde hlavnou témou sú obaly albumov, ale aj umelecké jazzové fotografie Francisa Wolffa. Ak chcete mať doma na stene spomienku na legendárne albumy Free for All od Art Blakey, Dexterov Gordonov Gettin’ Around, Hubbardove Hub-Tones,  Midnight Blue od Kennyho Burrella a mnoho iných, ste na správnom mieste.

 

Blue Note X G-SHOCK G-STEEL Timepiece - spoločnosť Blue Note sa spojila s firmou G-SHOCK, aby vydali značkové hodinky G-STEEL s logom Blue Note.

 

Blue Note 80th Anniversary Tour - na jeseň 2019 sa organizuje turné po Spojených štátoch, kde budú vystupovať súčasní Blue Note umelci, konkrétne Kandace Springs, James Francies a saxofonista James Carter.

 

Blue Note At Sea - na prelome januára a februára sa konal výlet loďou do Karibiku, kde počas plavby vystúpilo hviezdne obsadenie jazzmanov, medzi nimi Terence Blanchard, José James, Kandace Springs, R+R=NOW, Jason Moran, Kurt Elling, Cecile McLorin Salvant a celý Jazz at Lincoln Centre Orchestra s Wyntonom Marsalisom.

 

Blue Note’s Best of 2018 - tri nové albumy, ktoré sú kritikmi označené za to najlepšie z roku 2018. Emanon od Wayne Shortera, Vanished Gardens od Charlesa Lloyda & the Marvels + Lucinda Williams a Origami Harvest od Ambrose Akinmusire.

 

Blue Note skutočne zobralo oslavy 80. výročia vážne a ponúka svojim fanúšikom a poslucháčom množstvo zaujímavých produktov, z ktorých viaceré sú ľahko dostupné aj na Slovensku (Spotify, Apple Music). Takže aj v prípade, že nepotrebujete značkové Blue Note hodinky alebo výlet loďou do Karibiku, stále máte možnosť stať sa súčasťou osláv modrej noty a vypočuť si to najlepšie z celej osemdesiatročnej histórie jedného z najznámejších jazzových labelov.

 

Zdroj: udiscovermusic.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Kenny Garrett kvintet: Hudobný zážitok a výborná zábava
Pritiahnuť na Slovensko umelcov svetového formátu je v posledných rokoch bežnou záležitosťou....
Report: Jeff Hamilton Trio predviedlo ľahkosť swingu najťažšieho kalibru
Hudobný a jazzový klub Blue Note v Novom Meste dlho dopredu avizoval snahu o ...
Deezer uvádza: Náučné moderované jazzové playlisty
Používatelia služby Deezer, pozor! Pri príležitosti Medzinárodného dňa jazzu (30. apríl) táto...
Top 15: Pätnásť najvýznamnejších albumov, ktoré charakterizujú vývoj vydavateľstva Blue Note
Pri príležitosti 80. výročia od založenia vydavateľstva a nahrávacej spoločnosti Blue Note Records...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...