Čakanie na Waking Vision

Čakanie na Waking Vision
Peter Motyčka

Dlhých sedemnásť rokov museli čakať fanúšikovia kultového zoskupenia Waking Vision na nový album. Gitarista a skladateľ John Shannon a bubeník Martin Valihora, spolužiaci z prestížnej Berklee College of Music v Bostone, prizvali newyorského kontrabasistu Petra Slavova a v jednom z tamojších štúdií zaznamenali desiatku nových skladieb. Album "The Breathing Earth" (Pavian Records) dnes premiérovo uvedú na trenčianskej Pohode.

 

Waking Vision vnímajú jeho členovia ako výnimočný projekt. „Od prvého momentu, kedy sme sa s Waking Vision stretli, prebehol taký druh chémie, s akým sa muzikant vo svojom živote bežne nestretáva,“ konštatuje Martin Valihora. „Skladby, ktoré priniesli basgitarista Mitch Cohn a najmä gitarista John Shannon boli a stále sú nesmierne silné. Johnova hudba evokuje výrazné spojenie so životom, s prírodou a s celou existenciou v tej najväčšej naturálnej autentickej forme.

Aj na svojom štvrtom albume The Breathing Earth ostávajú hudobníci verní svojim prvotným ideálom. „Hudba Waking Vision bola od počiatku inšpirovaná prírodou a svetom,“ spomína John Shannon. „Pre tento program sme sa rozhodli ešte na samotnom začiatku. Uvedomujeme si, že sme súčasťou Zeme, vďaka nej tu môžeme byť a napĺňať ju špecifickou, možno aj trochu inou hudbou. Ak jej budeme pozorne načúvať, môže cez nás prúdiť ďalej.

 

 

Waking Vision sú napriek výraznej individualite svojich členov, nechávajúcich svoje ego predo dvermi, nesmierne homogénnou a súdržnou kapelou. Nekonfliktnosť a spätosť s prírodou najväčšmi vyhovujú naturelu Johna Shannona, ktorý svojím pozitivizmom poznačil niekdajšie dravé výboje zoskupenia a výsledok je prostý a bezúhonný. „Hranie s Waking Vision je pre mňa samotného liečivým procesom a pri spojení s publikom je to skutočne autentický pocit,“ dodáva Martin Valihora. „Tá hudba svojím spôsobom prehovára skutočne k všetkým – prehovára priamo do duše človeka, pretože odtiaľ aj pochádza.

Posledný album zoskupenia s názvom Of the Waking Vision (Hevhetia) vyšiel ešte v roku 2006 a fanúšikovia slovensko-amerického zoskupenie museli čakať pomerne dlhú dobu. „V roku 2006 sa vydal každý z nás iným smerom a preto trval návrat tak dlho,“ spomína Shannon. „Napriek tomu sme ostávali v kontakte, hoci sme neskúšali nové veci. Osobne som vnímal, že k novým skladbám potrebujem viac skúseností – práve tie živia a podnecujú tvorivú energiu. A nové skúsenosti priniesol život práve v tejto etape.“ Nová etapa priniesla spoluprácu s newyorským kontrabasistom Petrom Slavovom a zaznamenanie nového materiálu v jednom z tamojších štúdií. „Prichádzame s akustickým zvukom, čo je v hudbe Waking Vision nový element, ktorý nás s Johnom prirodzene napadol,“ dodáva Valihora. „Aj preto máme kontrabasistu: Peter Slavov je náš spolužiak, ktorý našu hudbu sleduje od začiatku. Jeho hra v istom momente pripomína basgitarové hranie s veľkým akustickým kontrabasovým zvukom. Ďalšou polohou nového albumu je kvarteto s klaviristom Ruslanom Sirotom, s ktorým sme už predtým spolupracovali a ktorý ako náš spolužiak sledoval naše zoskupenia. Objavuje sa v dvoch bonusových skladbách, ktoré sme minulý rok nahrali v Budapešti.

 

 

Album The Breathing Earth pripomína stretnutie milovanej osoby po rokoch: otvorená hudba kapely zaznieva na štvrtom albume zoskupenia v krehkej intenzite a v spojení s prírodou. Waking Vision predkladajú prírodný jazz v tej najčistejšej podobe! Okrem nového albumu (dostupný je napríklad tu) bude možné ich energiu zažiť v piatok 7. júla na EUrópa Stage trenčianskej Pohody, v nedeľu 9. 7. na nádvorí bratislavskej Starej radnice, v utorok 11. 7. v Kasárňach Kulturpark v Košiciach a v stredu 12. 7. v areáli Vodného hradu Hronsek.

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

Čakanie na Waking Vision

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Druhý deň festivalu One Day Jazz
Tento ročník (viac dní trvajúceho) One Day Jazz festivalu v Bratislave sa historicky po prvý krát...
Zvuk generácie. Waking Vision Trio: The Breathing Earth
Vysvetlení pojmu „generácia“ je viacero, či už si pomôžeme metodikou biológie, sociológie,...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...