Čarovný svet Muzičky Miroslava Zahradníka

Čarovný svet Muzičky Miroslava Zahradníka
Peter Motyčka

Všetci hudobníci a hudobný pedagógovia veľmi dobre vieme, že hudobná teória dokáže otvárať dvere k hlbšiemu chápaniu hudby a následne inšpirovať k muzicírovaniu alebo komponovaniu. Je dôležitou súčasťou hudby, ktorú nemožno poprieť.

 

Ako hudobník, muzikológ a pedagóg sa už niekoľko rokov snažím priblížiť svet hudobnej teórie žiakom základnej umeleckej školy. Určite to viacerí pedagógovia aj rodičia poznáte, že deti navštevujú hodiny hudobnej teórie s hrôzou a často sa jej chcú za každú cenu vyhnúť. Hudobná teória by však nemala byť takpovediac iba povinná jazda a už vôbec by nemala deťom vzťah k hudbe znechutiť. Práve naopak, mala by ho budovať. Preto hľadáme všemožné spôsoby ako deti hravou formou zapojiť do hudobno-teoretického procesu, či už sú to rôzne hudobné hry, interaktívne úlohy, vizuálne a hudobné ukážky, prezentácie a mnoho ďalšieho. Často sme však odkázaní len na vlastné materiály alebo ich útržkovú selekciu. No práve teraz sa k nám dostáva vynikajúca pomoc vo forme Praktického sprievodcu hudobnou teóriou pre menších i väčších muzikantov, autora Miroslava Zahradníka, ktorý pod názvom Muzička a jej čarovný svet vychádza v týchto dňoch vo vydavateľstve A-knihy.

 


 

Hneď po nahliadnutí do tejto výnimočnej knihy ma očarila jej prehľadnosť, hravý jazyk a krásne ilustrácie. Presne to, čo dokáže udržať pozornosť detí a nezaťaží ich len heslovitými poznatkami a strohým nalievaním nezrozumiteľných informácii, ktoré sa deťom neudržia v pamäti. Jeden z hlavných problémov vyučovacieho procesu vidím v tom, že aj keď vytvoríme rôzne interaktívne hry, deti sa zahrajú, niečo sa naučia, ale následne to zabudnú. Muzička však na to pozná odpoveď, spája poznatky so sluchovým vnemom a hravou formou učenia prostredníctvom unikátnych pesničiek. Som presvedčený, že vďaka ním si deti budú vedieť poznatky osvojiť úplne prirodzeným spôsobom. Už len z textov piesní samotných sa vedia o hudobnej teórii veľmi veľa naučiť, piesne dokonca pracujú so skutočnými teoretickými okruhmi, či už ide o základy a spoznávanie nôt až po najväčšie strašidlá hudobnej teórie akými sú stupnice, intervaly a akordy! Pedagógovia si pri práci s touto knihou môžu slobodne vybrať, čo z daných okruhov budú s deťmi preberať v súlade s platnými osnovami a svoje hodiny môžu oživiť aj počúvaním alebo dokonca nácvikom piesní. Veď k dispozícii sú aj ich karaoke verzie.

 


 

Autor tohto hudobno-knižného sprievodcu, dlhoročný hudobný pedagóg, našiel recept ako aj zložité teoretické poznatky podať pútavou formou. Muzička však vyniká nielen rozsahom poskytnutých poznatkov, zároveň podnecuje k rozmýšľaniu a budovaniu kreativity prostredníctvom mnemotechnických pomôcok a jednoduchých otázok. Osobne v praxi hudobného pedagóga si uvedomujem, aké je dôležité, aby sme nechali deti aj samé premýšľať a objavovať tak svet hudobnej teórie. Pojem „hudobná teória“ neraz v deťoch a rodičoch podnecoval otázky: „Musím tam ísť?“ „Pán učiteľ a musí tam naše dieťa chodiť? Načo im to vôbec je? Veď ani ja som tej hudobnej teórii nikdy nerozumel!“.

 


 

Verím, že aj prostredníctvom knihy Muzička a jej čarovný svet sa tieto otázky a neporozumenie zmenia na odpovede typu: „Chcem chodiť na hudobnú teóriu, pretože sa tam veľa dozvedám o úžasnom svete hudby!“. Prajem si, aby sa táto unikátna kniha dostala medzi čo najviac detí a priblížila im tak čarovný svet hudby a hudobnej teórie a zároveň sa stala užitočným sprievodcom aj pre ich rodičov. Zároveň môže pedagógov prirodzene inšpirovať k tomu, aby deťom prinášali poznatky o hudobnej teórii s potešením a bez strachu!

Autor: Peter Dobšinský

Viac info na www.muzickadetom.sk

 

Miroslav Zahradník (1975) je muzikológ, hudobný pedagóg a hudobný publicista. Je autorom vysokoškolskej učebnice Základy jazzovej harmónie – princípy a súvislosti (UK Bratislava, 2018). Od roku 2002 je lektorom gitarovej hry (jazz, rock, blues, improvizácia, hudobná teória) v hudobnej akadémii Musicana v Bratislave, od roku 2016 vyučuje jazzovú gitaru na Súkromnom Konzervatóriu Dezidera Kardoša v Topoľčanoch. Aktívne pôsobí ako gitarista a skladateľ (jEzzSPRIT, SLOWHAND PROJECT, PoeticGARDEN, Bossa Rosa a i.).

 

Galéria

Čarovný svet Muzičky Miroslava Zahradníka
Čarovný svet Muzičky Miroslava Zahradníka
Čarovný svet Muzičky Miroslava Zahradníka
Čarovný svet Muzičky Miroslava Zahradníka
Čarovný svet Muzičky Miroslava Zahradníka
Čarovný svet Muzičky Miroslava Zahradníka
Čarovný svet Muzičky Miroslava Zahradníka

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...