Hanka G Band v SRo: Americko-slovenská kapela priniesla závan jazzu z New Yorku

Hanka G Band v SRo: Americko-slovenská kapela priniesla závan jazzu z New Yorku
Dávid Oláh
Vynikajúca slovenská speváčka Hanka Gregušová už dva roky žije a aktívne pôsobí v New Yorku. Jej návšteva Slovenska bola spojená s koncertným turné začiatkom novembra. Hanka dala dokopy veľmi zaujímavých hudobníkov, ktorých umenie si mohli vypočuť fanúšikovia jazzu v rôznych mestách Slovenska. Úvodný koncert sa uskutočnil v bratislavskom Slovenskom rozhlase v malom štúdiu.
 
Hanka G si do svojej kapely pozvala dve významné osobnosti svetového jazzu – bubeníka Taru Alexandra a kontrabasistu Reggie Workmana. Na klavíri dopĺňal tento band excelentný Ondrej Krajňák. Úvodný príhovor mal saxofonista Nikolaj Nikitin, ktorý s humorom a v dobrej nálade predstavil kapelu a privítal ju na pódiu.
 
Traja elegáni a jedna dáma v krásnych šatách s radosťou odštartovali svoj koncert. Repertoár večera bol tvorený skladbami z albumov „Twin Flame“ a „Essence“. V úvode odzneli „Sľúbil sa mi milý“ a „Červené Jabĺčko“. Išlo o pôsobivý štart koncertu. Hanka G sa počas svojho pôsobenia v New Yorku posunula o veľký krok vpred po každej stránke. Jej krásna farba hlasu vyniká vo všetkých polohách, čo je spôsobené vycibrenou technikou, rezonanciou a prácou s dynamikou. Okrem jej skvelého spevu bol vplyv New Yorku badateľný aj na jej pódiovom prejave a celkovej uvoľnenosti. Hanka si užívala každý jeden tón, ktorý zaspievala a s radosťou túto emóciu prenášala na obecenstvo. Veľmi dobre zvláda aj „bopový language“, čo dokázala v jazzovom štandarde „How High The Moon“. Okrem témy tu totiž aj zascatovala chorus logických a dobre zafrázovaných liniek. Slovenská ľudovka a bebop sa na koncerte striedal so soulovým, popovým a bluesovým „playlistom“ z albumu „Twin Flame“. 
 
 
Hankino sprievodné trio predviedlo napriek únave z príletu a krátkemu času na skúšanie (Hanka pri konferovaní prezradila, že iba deň pred prvým koncertom priletela spolu s jej dvomi kolegami do Bratislavy) kompaktný výkon. Ondrej Krajňák nechal na pódiu všetko, hral až doraz svojich síl, čo je u neho dobre známe. Virtuózne improvizácie striedal s jemným sprievodom plným lyriky a priestoru. Krajňák a Gregušová sú ostrieľanou dvojicou, ktorá do seba bezchybne zapadá. Tento fakt potvrdili hlavne témy hrané iba v komornej zostave dua. Reggie Workman napriek svojmu vysokému veku predviedol krásny výkon. Táto legenda jazzového kontrabasu miluje hudbu a neustále ňou žije. Spolu s Tarum Alexandrom k nám zavial vánok z New Yorku. Workman, Krajňák a Alexander vytvorili unikátne trio, ktoré na jednej strane podporilo a vyzdvihlo Hanku ako sólistku, ale aj predviedlo výborný inštrumentálny výkon. 
 
Všetci záujemcovia a hudobníci si mali možnosť vďaka špeciálnemu Večernému jazzovému ateliéru pod vedením tejto kapely vypočuť originálne historky o tom, aké je to hrať s Johnom Coltraneom, o vývoji jazzu, o samotných princípoch hrania jazzovej hudby, alebo o newyorskej jazzovej komunite a jej živote v minulosti a súčasnosti. Kto na masterclass neprišiel, môže ľutovať.
 
  
Úvodný koncert v SRo sa niesol v skvelej atmosfére za čo vďačíme Hankinmu moderátorskému talentu. Jej úprimné slová vďaky a radosti, že po dlhej dobe vystupila doma na Slovensku boli naplno precítené aj v jej hudbe. Hanka sa pomaly ale isto mení na „černošskú speváčku“. Veľmi sa teším z jej úspechov a som zvedavý aký bude jej ďalší hudobný vývoj.
 
Dávid Oláh
Foto: Barbora Dolinajová

Galéria

45433136_10217348545082920_4269537245611950080_o.jpg
45455333_10217348531282575_3383696134823215104_o.jpg
45464344_10217348531082570_2703825656797462528_o.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Splnený sen pre Hanku Gregušovú: Odchádza spievať a žiť do New York City
Zhruba o mesiac sa pre Hanku Gregušovú začne nová etapa jej života - podpísala zmluvu o zastupovaní...
Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...