Hanka G: nezamilovať sa je nemožné!

Hanka G: nezamilovať sa je nemožné!
Peter Motyčka

Rok 2022 na Slovensku bol na jazzové albumy nesmierne plodný a opäť ich pribudli najmenej dve desiatky – čoskoro ich budeme sumarizovať v súvislosti s ocenením ESPRIT. Už dnes je však isté, že k tým najprestížnejším patrí v poradí piaty sólový album speváčky Hanky G, ktorá pre svoju hudobnú kariéru urobila to najlepšie: opustila Slovensko a už polovicu dekády úspešne pôsobí v Spojených štátoch. Jej aktuálna nahrávka nesie názov „Ballads in the Key of Love“ a už na prvé počutie je prakticky nemožné nezamilovať za do Hankinho nespútaného a rozvášneného prejavu.

 

Balady v tónine lásky“ sa rodili pod vedením viacerých osobností formujúcich aktuálnu podobu súčasnej svetovej jazzovej scény. Klavirista a skladateľ James Hurt, ktorý mal popri klavírnych partoch na starosti aranžmány a samotnú koprodukciu, má za sebou množstvo pozoruhodných aktivít. Ešte koncom 90. rokov minulého storočia zamiešal karty na jazzovej scéne, keď prostredníctvom svojho albumu v kultovom vydavateľstve Blue Note prepojil jazz s hiphopom a R&B. Spolupráca s osobnosťami akými sú napríklad Q-Tip, Bilal či Maceo Parker poznamenala ďalšie Hurtovo smerovanie a je nesmiernym šťastím, že svoje danosti poskytol aj našej prvoligovej jazzovej dive.

 

 

Kontrabasistov nie je nikdy dosť a preto sa aj na Hankinom albume vystriedajú hneď traja: popri dvojici vynikajúcich (Tom DiCarlo a Curtis Lundy) sa tam blysne najmä vyhľadávaný Lonnie Plaxico, ktorý sa dlhoročne objavoval po boku Arta Blakeyho, Cassandry Wilson, Steva Colemana, Jacka DeJohnetteho či Jasona Morana. Netreba zabudnúť na vynikajúceho bubeníka Taru Alexandra, ktorého viacerí z nás zažili v rámci koncertných zostáv trubkára Roya Hargrova či vokalistiek Abbie Lincoln a Roberty Gambarini. Samotný album „Ballads in the Key of Love“ vznikal v EastSide Sound Recording Studio v New Yorku, ktoré patrí k vyhľadávaným svetovým štúdiám.

 

 

Na nahrávanie albumu „Ballads in the Key of Love“ si Hanka G prizvala aj dvojicu slovenských jazzových klaviristov – Ondreja Krajňáka, s ktorým dlhodobo spolupracuje a Ľuboša Šrámeka. Ambíciou projektu je prinášať viac lásky a porozumenia v pohnutej dobe, v ktorej nás zo všetkých strán obklopuje nenávisť a neporozumenie. Zároveň prirodzene nadväzuje na mimoriadne úspešný, americkými a európskymi kritikmi vysoko ocenený album „Universal Ancestry“ (2021), ktorý sa ocitol aj v širších nomináciách prestížnych amerických hudobných ocenení Grammy Awards.

 

 

Po dvoch rokoch pandemických obmedzení zároveň koncom januára vyrážajú Hanka G & Ondrej Krajňák na turné. Na komorných koncertoch vo viacerých slovenských mestách odznejú skladby z ich spoločných albumov „Essence“, „Twin Flame“, ale aj z najnovšieho „Ballads in the Key of Love“. Obaja umelci sú známi svojimi strhujúcimi mimoriadnymi hudobnými vystúpeniami, v rámci ktorých prepájajú jazzovú, soulovú a gospelovú hudbu. Po predpokladanom albume roka hneď koncertné turné roka! A to všetko v prvých týždňoch nového roka. Bude to prinajmenšom skvelý rok!

 

 

Autor: Peter Motyčka

Titulná fotografia: Christopher Drukker

 

Galéria

Hanka G: nezamilovať sa je nemožné!
Hanka G: nezamilovať sa je nemožné!
Hanka G: nezamilovať sa je nemožné!

 

 

Ďalšie články

Splnený sen pre Hanku Gregušovú: Odchádza spievať a žiť do New York City
Zhruba o mesiac sa pre Hanku Gregušovú začne nová etapa jej života - podpísala zmluvu o zastupovaní...
Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Ingrid Bezáková nahrala vokálny album Deep Inside
'Album Deep Inside Ingrid Bezákové je skutečně hodně hluboko uvnitř jazzu a tím, jak tato půvabná...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...