Jacques Loussier už nie je medzi nami: Klavirista, ktorý "zdžezoval" Bacha sa dožil 84 rokov

Jacques Loussier už nie je medzi nami: Klavirista, ktorý "zdžezoval" Bacha sa dožil 84 rokov
Dávid Oláh
Francúzsky klavirista Jacques Loussier bol známy svojou interpretáciou vážnej hudby v jazzovej podobe. Počas svojej kariéry predal milióny albumov a koncertoval po celom svete. Ďalší album však už žiaľ nenahrá. Zomrel začiatkom marca vo veku 84 rokov v nemocnici vo francúzskej obci Blois.
 
Správu o jeho smrti potvrdila jeho dcéra Hélène Loussier Oziouls Toulouse. Jeho syn Julien sa vyjadril, že príčinou otcovej smrti bolo jeho degeneratívne ochorenie chrbtice.
 
Loussier začínal so štúdiom klasického klavíra na National Conservatorie de Paris. V roku 1959 si však založil Jacques Louisser Trio s bubeníkom Christianom Garrosom a kontrabasistom Pierreom Michelotom, s ktorým sa začína venovať improvizácii a jazzu. Trio sa orientovalo na interpretáciu klasických diel v jazzovom aranžmáne. Veľmi rýchlo získali svoj fanklub a  v 60. rokoch minulého storočia vydali veľmi populárnu sériu albumov.
 
Mnohí kritici neprijali koncept jazzovej interpretácie Bachových diel. John Rockwell z New York Times sa vo svojej recenzii koncertu v Carnegie Hall v roku 1975 vyjadril, že  bol aktívne zdesený samotným ponímaním „popularizujúceho“ Bacha, alebo akéhokoľvek klasického skladateľa.
 
 
 
Jacques Loussier trio napriek tomu vystupovalo po celom svete. Louissier v roku 2002 pre britské noviny The Independent uciedol, že ho tieto kritiky nevyvádzajú z miery. Podotkol, že samotný Bach veľmi často improvizoval na svoje témy.
 
 
Nechýbali ani pozitívne kritiky na Loussierovu hudbu. Robert Sherman sa o jeho triovom koncerte v Carnegie Hall v roku 1966 vyjadril takto: "Loussier je hudobník s bohatou fantáziou, výborným hudobnám inštinktom a brilantnou technikou."
 
Jacques Loussier Trio sa rozpadlo v neskorých 70. rokoch minulého storočia. Loussier začal komponovať svoju vlastnú hudbu. Okrem toho písal aj hudbu do rôznych francúzskych filmov a do televízie.
 
V roku 1985, na jubilejné 300. výročie Bachovho narodenia, Loussier obnovil trio, tentokrát však s Andrém Arpinom na perkusiách a Vincentom Charbonnierom na kontrabase. Trio sa vrátilo k pôvodnej interpretácii velikánov vážnej hudby v jazzovom aranžmáne. Okrem Bacha sa hrali diela skladateľov ako Satie, Debussy, Ravel, Vivaldi a Beethoven. Poslednou nahrávka bola vydaná vo vydavateľstve Telarc a išlo o verziu Schumannovho “Kinderszenen” v roku 2011.
 
 
Loussier na seba upriamil pozornosť v roku 2002, kedy žaloval Eminema a Dr. Dre kvôli autorským právam. Tvrdil, že úvodná skladba Eminemovho albumu "The Marshall Mathers LP" s názvom "Kill You", bola podozrivo podobná Loussierovej kompozícii "Pulsion". Žiadal 10 miliónov dolárov z dôvodu, že ​​používali jeho hudbu bez jeho povolenia. Loussier sa vyjadril, že keby sa s ním producent Dr. Dre, alebo Eminem dohodli pred vydaním ich skladby, nemal by problém, aby jeho hudbu použili zadarmo. Prípad sa nakoniec vyriešil mimosúdnou dohodou.  
 
 
 
Dávid Oláh
Zdroj: nytimes.com

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...