Jazz sa dá aj tancovať

Jazz sa dá aj tancovať
jazz.sk

Jazzová technika je základom pre akýkoľvek tanečný štýl, či už sa mu chcete venovať vážne alebo si tancovať len tak, pre radosť z pohybu. Ide o dynamický pohyb, ktorého charakteristickými črtami sú improvizácia, polyrytmika, polycentrika a individualita štýlu. V jazzovom tanci sa často využívajú izolácie jednotlivých častí tela (izolácie – schopnosť ovládať pohyb jednotlivých častí tela oddelene) a strieda sa v ňom moment napätia a uvoľnenia celého tela.

 

Jazzový tanec mnohí ľudia spájajú s jazzovou hudbou. Hoci jeho korene sú s jazzovou hudbou späté, hudobný podklad jazzového tanca v súčasnosti je rozmanitý. Podobne ako základy jazzovej hudby i základy jazzového tanca nájdeme v rytmoch, ktoré do Ameriky priniesli africkí otroci.  Za medzník preniknutia jazzového tanca do Európy je považovaný rok 1957 spojený s uvedením legendárneho amerického muzikálu „West Side Story“. Na vývoj jazzového tanca v minulosti vplývali aj iné tanečné techniky ako napríklad klasický tanec, contemporary, americký moderný tanec, nemecký výrazový tanec, rovnako ako aj samotní pedagógovia a choreografi.

 

Na Broadway sa jazzový tanec vyvinul do nového, „hladkého“ štýlu, ktorý je dnes vyučovaný ako moderný jazz – významná tanečnica, ktorá ho od roku 1950 pretvárala v tomto duchu, bola Katherine Dunham. Jazzový tanec bol spopularizovaný do väčších rozmerov prácou Boba Fosse, ktorú môžeme vidieť v rámci broadwayských show ako Chicago, Cabaret, Damn Yankees či The Pajama Game. Moderný jazzový tanec je dnes vnímaný ako dôležitý prvok muzikálového divadla a je vídaný aj v hudobných videách.

 

Chcete vedieť tancovať ako tanečníci v muzikáloch alebo získať pevné tanečné základy? Potom sú pre vás hodiny jazzového tanca v tanečnej škole Riverpark Dance School ideálnym začiatkom. V tanečnej škole Riverpark Dance School Bratislava nájdete pod jednou strechou nie len klasický jazzový tanec, ale aj L.A. Jazz, Street Jazz (pozrite si video), Jazzovú prípravu pre deti (8-12 r.) a mnoho ďalších tanečných štýlov. Vítaní sú naozaj všetci – ľudia bez akejkoľvek tanečnej minulosti až po profesionálnych tanečníkov. Učiť vás budú len tí najlepší z najlepších – profesionálni domáci aj zahraniční lektori. Viac informácií na www.tancuj.sk 

 

Jarmila Žuffová v spolupráci s Riverpark Dance School 

Galéria

Jazz sa dá aj tancovať

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...