Jazzman týždňa: Skúli Sverrisson

Jazzman týždňa: Skúli Sverrisson
Zrejme väčšina z nás v hudbe i v umení všeobecne oceňuje výpravnosť či výbušnú energiu. Objavujú sa však aj umelci, ktorí sú schopní zaujať a pohltiť poslucháča akoby opačným spôsobom, vďaka lyrickosti a subtílnosti svojej hudby. Dnes 52-ročný Skúli Sverrisson, islandský skladateľ a basgitarista žijúci v New York City, je toho majster.
 
Hoci jeho primárnym nástrojom je basgitara, Sverrisson hrá aj na dobro a charango (latinskoamerický nástroj podobný lutne). Ak si jeho meno dáte do YouTube vyhľadávača, služba vám v zásade ponúkne dva typy videí. Ten prvý ukazuje jeho účinkovanie v rámci inštrumentálnych duetov s rôznymi inými hudobníkmi. Vďaka práci s harmóniou a rozkladmi akordov Sverrissonove basové linky pripomínajú klasickú gitaru v basovom registri. Druhý typ prezentuje jeho vlastné kompozície a sólo vystúpenia, ktoré sa neboja experimentovania so zvukovými plochami. Hoci by to zrejme stačilo, nie je to zďaleka celý obraz basgitaristoveho diela.
 
Sverrisson sa posledných pár desaťročí venuje experimentálnejšej a formálne voľnejšej hudbe. Pochopiteľne spolupracuje s mnohými ďalšími umelcami v tejto oblasti (najznámejším menom je zrejme skladateľ Johann Johannsson, ktorý žiaľ minulý rok tragicky zomrel). Je však známy aj ako producent (spolupracoval napríklad s kráľovnou avantgardy, Laurie Anderson). Svoje skladateľské umenie poskytol napríklad Islandskému národnému divadlu a mnohým filmom. Jeho najvýznamnejším sólo projektom je album Seria, ktorý si v roku 2006 vyslúžil cenu za album roka v rodnom Islande (o pár rokov neskôr vyšlo aj jeho pokračovanie).
 
V rubrike “jazzman týždňa” však vyzdvihnime najmä basgitaristovu prácu v oblasti jazzu príbuznej hudby. Sverrisson má na konte vyše 100 albumov s rôznymi umelcami, vrátane gitarovej legendy Allana Holdswortha. Jeho ôsmy štúdiový album “Hard Hat Area” dokazuje, že Sverrissonove experimentálne a avantgardné portfólio je podkuté majstrovsky zvládnutým hudobným remeslom. Exemplárnym príkladom je jeho sólo v skladbe “Low Levels High Stakes.” Ak ste fanúšikom jazzovej basgitary, nenechajte si tento (relatívne skrytý) hudobný klenot ujsť.
 
 
Pri gitare ešte zostaňme, jedným z najnovších Sverrissonových projektov je duet s ďalším gitarovým mágom, Billom Frisellom. Hovorí Elan Mehler pre Newvelle Records: “Nikdy som sa ešte podobného nahrávania nezúčastnil. Niekedy je možné skutočne cítiť väzbu medzi hudobníkmi. Často ide o kombináciu podobných životných skúseností a spontánnej invencie. Toto však bolo o niečom inom - išlo o tiché a hlboké spojenie. Skúli a Bill spolu zdieľajú vnútorný jazyk - hypnotizujúci a surreálny.”
 
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Sabotáž koncertu Billa Frisella v Brne: Zvuk sirény z okna bude mať policajnú dohru
Nepríjemne kurióznu situáciu zažili návštevníci koncertu kapely Billa Frisella, ktorý vystúpil v...
Zomrel gitarista Allan Holdsworth
Vo veku 70 rokov odišiel v sobotu 15. apríla 2017 z tohto sveta anglický gitarista a skladateľ...
Nový album: Cesta do detstva Aarona Nevillea
 Aaron Neville, soulová legenda z New Orleans a gitarista Keith Richards z ...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...