Jesenný Hev-Het Fest 2022 v Trnave s množstvom premiér

Jesenný Hev-Het Fest 2022 v Trnave s množstvom premiér
Peter Motyčka

Hev-Het Fest každoročne uvádza do života nové projekty, ktoré v danom čase vychádzajú pod krídlami pozoruhodného košického vydavateľstva Hevhetia. Nebude tomu inak ani tento rok a keďže festival putuje po slovenských mestách, po Košiciach a Bratislave sa 20. septembra zídu domáci i zahraniční hudobní priaznivci v nádherných priestoroch kultúrneho centra Malý Berlín v Trnave.

 

Nový album bude prezentovať aj gitarista a skladateľ filmovej hudby David Kollar. David pravidelne spolupracuje so svetovou improvizačnou špičkou a mnohí majú v pamäti jeho projekty s Erikom Truffazom, Christianom Feneszom, Patom Mastelottom či Arvem Henriksenom. Nórsky trubkár Arve Henriksen inicioval aj tretí spoločný album dvojice nazvaný A Sense of Destiny, ktorý uzrie svetlo sveta práve počas Hev-Het Fest 2022 v Trnave.

 

 

Na trnavskom pódiu však bude Kollar prezentovať mystickú a jedinečnú fúziu komponovanej a improvizovanej, klasickej a digitálnej, východnej a západnej hudby neurčitého žánru či kultúrneho prostredia. To všetko v medzinárodnej zostave s americkým gitaristom, skladateľom a zvukovým dizajnérom Rickom Coxom a dvojicou trubkárov: Talianom Paolom Rainerim a špeciálnym hosťom – Francúzom Erikom Truffazom. David Kollar vydal viac ako 20 albumov a patrí k najaktívnejším slovenským hudobníkom a skladateľom. V hudobnej tvorbe využíva podnety z oblasti rockovej, jazzovej i klasickej hudby. S Rickom Coxom sa Kollar zoznámil počas pandémie a Coxa tvorba slovenského gitaristu oslovila natoľko, že ho pozval do Los Angeles, kde začali pracovať na spoločnom albume. V rámci týchto stretnutí nahrávali aj so svetoznámym skladateľom filmovej hudby Thomasom Newmanom. Coxa spája s Newmanom spolupráca na hudbe k filmom Vykúpenie z väznice Shawshank, Zelená míľa, Hladá sa Nemo, Skyfall, Spectre, 1917 či Americká krása. V Trnave sa k trojici pripojí aj jedna z najvýraznejších osobností európskeho jazzu Erik Truffaz. S Kollarom ho spája dlhoročné priateľstvo i množstvo štúdiových či pódiových spoluprác. Prepojenie týchto štyroch rôznorodých osobností bude zaiste patriť ku kultúrnym udalostiam roka 2022.

 

Erika Truffaza si budú môcť návštevníci Hev-Het Festu vychutnať ešte raz a to v spolupráci s českým basgitaristom Pavlom Jakubom Rybom. Rybov album Smaller Wounds, na ktorom sa basgitarový virtuóz konfrontoval s legendárnym poľským hráčom na klávesových nástrojoch, Józefom Skrzekom (SBB, Breakout), vyšiel v roku 2002 vo formátoch CD i LP a bol vôbec prvým albumom novovzniknutého vydavateľstva Hevhetia. Viaceré známe Rybove skladby teraz zaznejú v nových aranžmánoch v medzinárodnej česko-francúzskej spolupráci.

 

Vynikajúci český bubeník Otto Hejnic patrí k stáliciam vydavateľstva Hevhetia a pätica albumov jeho tria v nemennom obsadení s klaviristom Ondrejom Krajňákom a kontrabasistom Josefom Fečom patrí k tomu najlepšiemu, čo môžeme na súčasnej európskej jazzovej scéne počuť. Vo svojom novom jazz-groove projekte Otto Hejnic Organism vsadil na newyorského hráča na Hammond organe Briana Charetta a britského tenorsaxofonistu Osiana Robertsa. Už názov spoločného debutu Beringia vzbudzuje očakávania. Putovanie do dávnych mýtických svetov, rozprestierajúcich sa medzi Áziou a Severnou Amerikou bude zvukovo podnetné a inšpiratívne hľadačské. Brian Charette patrí medzi absolútnu elitu hráčov na Hammond organe a už v roku 2014 ho časopis DownBeat označil za vychádzajúcu hviezdu. Osian Roberts pochádza z waleského Cardiffu, jazzový saxofón vyštudoval na Royal Academy of Music v Londýne. Je vyhľadávaným štúdiovým hráčom a spolupracoval napríklad s kontrabasistom Georgom Mrazom či klaviristom Cedarom Waltonom.

 

K prvým premiéram bude patriť česko-americký projekt Mirka Novak feat. Edward Miles, ktorí v Trnave predstavia svoj dlhoočakávaný debut Malbum. Speváčka a hlasová experimentátorka Mirka Novak prizvala na jeho nahrávanie viacerých českých umelcov – gitaristu a speváka Zdeňka Bínu z tria minus123minut, majstra sveta v loopingu En.Dru alebo improvizátorku Ridinu Ahmedovú. Projekt Malbum je unikátny už tým, že na ňom nenájdete žiadne slová ani hudobné nástroje. Improvizované skladby sú zostavené len z hlasových slučiek. V rámci aktuálneho turné Mirku Novak podporí afroamerický bubeník Edward Miles, s ktorým speváčka dlhodobo spolupracuje počas svojich projektov v Spojených štátoch.

 

 

 

Aktuálnu nahrávku s názvom The Long Bright Dark budú v Trnave prezentovať košický saxofonista Ján Kopčák a čiernohorský gitarista Pippo Corvino (alias Filip Gavranović). Obaja umelci sa spoznali na štúdiách na Umeleckej akadémii v rakúskom Grazi a už ich debutový projekt The Cigarette After (Hevhetia 2014) vyvolal priaznivé reakcie. Svoju novú nahrávku umelci charakterizujú ako ambientný koncert saxofónu a midi gitary s prienikom do rôznych štýlov a ich vystúpenie určite prinesie množstvo nečakaných momentov.

 

 

 

 

Súčasťou Hev-Het Festu 2022 bude aj prezentácia nového knižného titulu o významnom bardejovskom rodákovi, huslistovi a skladateľovi Bélovi Kélerovi. Neúnavným popularizátorom jeho tvorby je huslista Pavel Burdych, člen Československého komorného dua a práve on ako autor predstaví monografiu nazvanú Béla Kéler. Nové autorské CD bude v Trnave prezentovať aj slovenský skladateľ experimentálnej hudby a hudobník, hudobný estetik a vysokoškolský pedagóg, organizátor nekonvenčných hudobných, umeleckých a vedeckých podujatí, Július Fujak.

 

V priestoroch trnavskej Synagógy prebehne vernisáž objektov maliara Dušana Scholtza, inšpirované životom a tvorbou Ľudovíta Felda. Jej súčasťou bude koncert iránskeho klarinetistu Soheila Peyghambriho, ktorý minulý rok vydal na značke Hevhetia svoj album Dysphoria. „Po dokončení série obrazov Different trains, ktorá v motíve opakujúcich sa vagónov ilustrovala minimalistické hudobné dielo Steve Reicha, vo mne zostal silný pocit čohosi nevypovedaného“, hovorí Dušan Scholtz. „Opakujúci sa motív vagónov, vytvorený z účtovnej pečiatky, akoby čakal na konkrétny 'scénický' príbeh. A tak som ho zasadil do príbehu Ľudovíta Felda, košického výtvarníka, na ktorého život mala veľký dopad Druhá svetová vojna. V roku 1944 bol deportovaný (a s ním vyše desaťtisíc Židov z Košíc a okolia..) vo vlaku, ktorý prezentujem, do koncentračného tábora v Osvienčime, v ktorom vďaka svojmu kresliarskemu talentu (stal sa smutným kronikárom Mengeleho...) Ľudovít Feld prežil. Je jedným zo symbolov Košickej moderny a jej presahov, od ktorých sa ako sústredený šermiar, pred výpadom odrážam. V stopách kráčam a poctami mierim a táto je jedna z nich.

 

 

 

Epilógom k Hevh-Het Festu 2022 budú nasledujúci deň (21. 9.) komentované prehliadky zvukových inštalácií v priestoroch Galérie Jána Koniarka v Trnave. Inštalácie skladateľa Petra Machajdíka a kurátora Vladimíra Beskida budú súčasťou medzinárodného podujatia Sound city Days.

Podrobnejšie informácie o podujatí nájdete napríklad tu.

 

 

 

Autor: Peter Motyčka 

Galéria

Jesenný Hev-Het Fest 2022 v Trnave s množstvom premiér

 

 

Ďalšie články

Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Recenzia CD: Miloš Železňák, Anna a Vtáčiky
Ako neobyčajne znie názov tohto projektu Miloša Železňáka tak je aj jeho obsah ojedinelým,...
Recenzia CD: Kari Sál - Betesda
Prestížne obsadený album Betesda speváčky Kari Sál, vlastným menom Karina Srocka, je...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...