Kanadsko-poľské jazzové trio na Slovensku počas európskeho turné: V Bratislave vystúpi v električke

Kanadsko-poľské jazzové trio na Slovensku počas európskeho turné: V Bratislave vystúpi v električke
Patrik Gömöri

Koncom mája, v stredu 30.5, zahrajú François Carrier, Michel Lambert a Rafał Mazur v T3 - kultúrnom prostriedku, vyradenej električke, ktorá funguje ako kultúrny priestor. Môžete sa tak tešiť na príjemný free jazz zohratej trojice, ktorá má na konte niekoľko skvelých spoločných nahrávok.

François Carrier je alt saxofonista, ktorého hlboká a sýta hra mieša lyrickosť s trúfalosťou. Získal ňou miesto na Annual International Critic’s Poll of El Intruso 2017 aj 2015, či DownBeat’s 2013 Best Alto Sax Players List. Françoisova diskografia obsahuje vyše tridsať medzinárodne uznávaných albumov s legendárnymi muzikantami ako Paul Bley, Gary Peacock, Bobo Stenson, Tomasz Stanko, Uri Caine, Jason Moran, Dewey Redman, Mat Maneri, Sonny Greenwich, Jean-Jacques Avenel, atď.; pričom pravidelne spolupracuje s bubeníkom Michel Lambertom, s ktorým vystúpi aj v Bratislave.

 

Michel Lambert je kanadský freejazzový bubeník aktívny od osemdesiatych rokov. Ako bubeník nahrával a vystupoval s množstvom kanadských jazzových bubeníkov, akými sú Dave Young, Don Thombson, Sonny Greenwich a mnohí ďalší. Od roku 1982 rôzne projekty priniesli Lamberta do Európy, USA či Ázie. Niektoré z týchto projektov viedli ku vystúpeniam s hudobníkmi ako Marcus Belgrave, Pat LaBarbera, Julian Priester, Mike Nock, Peter Appleyard, Ted Curson, Charlie Haden, John Zorn, John Tchicai, David Torn a mnohými ďalšími..
 

Rafał Mazur (PL) hráva na akustickú basovú gitaru, je zakladateľom ImproArt - štúdia improvizácie, či spoluzakladateľ Insistute of Intuiton, štúdia zameraného na intuitívnu improvizáciu v Krakove. Rovnako ako jeho dvaja spoluhráči má na konte rozsiahlu diskografiu s množstvom polských aj zahraničných spoluprác.

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...