Keď veľké teleso hrá komornú hudbu: Nový album Raula Midóna

Keď veľké teleso hrá komornú hudbu: Nový album Raula Midóna
Nie každý spevák je schopný naladiť sa na jednu vlnu s veľkým orchestrom. Nie každý orchester je zároveň schopný doprevádzať vokalistu, ktorý nespieva klasickú hudbu. Ale gitarista a spevák Raul Midón a vyše 50-členný holandský Metropole Orkest nám vo svojom novom počine ukazujú, ako to má vyzerať.
 
Orchester bol založený v roku 1945 a spolupracuje so spevákmi a jazzovými hviezdami z celého sveta už desaťročia. Jeho schopnosť interpretovať populárnu i jazzovú je mu celkom vlastná. Tentokrát spojil svoje sily s gitaristom a spevákom Raulom Midónom a spoločne prinášajú poslucháčom album s názvom “If You Really Want.” Midón vo svojej tvorbe osciluje niekde medzi jazzom s prímesou latina a rocku. Jeho poznávacím znamením je zamatový hlas, rytmicky zaujímavé linky na akustickej gitare, ale aj jeho schopnosť imitovať sólujúcu trúbku. Jeho hudba je spravidla komorná a fanúšikovia sú naňho zvyknutí z malých zoskupení. Hrať s veľkým Metropole Orkest bola teda nepochybne výzva. Výbornou správou je, že Midón sa nenechal zlákať možnosťou ohúriť pompéznym, filmovým zvukom. Namiesto toho sa jeho hudbou stále nesie komorná, intímna atmosféra a symfonické teleso vkusne dotvára farbu a objem nahrávky. To však neznamená, že sa na CD neobjavia veľkolepé pasáže. Je ich menej, no o to údernejšie pôsobia. Práca s dynamikou a jej dávkovaním je tu na majstrovskej úrovni.
 
“If You Really Want” je Midónov jubilejný desiaty album a bol nominovaný aj na cenu Grammy, tak ako aj jeho predošlé CD “Badass And Blind.” Otvára ho melodická skladba “Ride on a Rainbow.” v ktorej prítomnosť orchestra spočiatku ani nie je badateľná, no krásne sa neskôr rozvinie. Nasleduje niekoľko komornejších a sladších piesní v rytme bossa nova. Z tejto kategórie vyzdvihnime staršiu skladbu Everyone Deserves a Second Chance a jej vydarené sláčikové intro. Na albume ostatne nie je len nový materiál, ale aj predošlé Midónove hity v novom orchestrálnom šate. Práve tie považujem za najvydarenejšie, najmä energickú skladbu “Sittin’ in the Middle.”
 
Tak ako to už poslednú dobu býva zvykom, nejde o ortodoxný jazzový album, ale o album s prvkami jazzu. Fanúšikovia tohto žánru si ale iste v “If You Really Want” vychutnajú inteligentné harmónie, občasné (výborné) sólo na saxofóne či banju, alebo aj zložené metrum, ktoré pôsobí veľmi prirodzene.
 
 
Zdroj: Relix
 

 

 

Ďalšie články

Veľké, svetové a vyrobené na Slovensku: Symphony Meets Jazz
Iste ste sa už stretli so symfonickým prevedením modernej jazzovej i populárnej hudby. Robia to...
Nový album eklektického slepého gitaristu: Raul Midón je „Slepý Frajer“
Známy svojou dokonalou imitáciou jazzovej sólo trúbky i technikou hry na akustickej gitare akoby...
One Night Only: Gregory Porter naživo s orchestrom na DVD
Hudbu tohto charizmatického speváka poznajú vo všetkých končinách sveta. Nečudo, veď jeho albumy...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...