Lukáš Oravec: V tejto formácii sa môžem znovu priblížiť k vážnej hudbe a užiť si čaro klasického telesa

Lukáš Oravec: V tejto formácii sa môžem znovu priblížiť k vážnej hudbe a užiť si čaro klasického telesa
Dávid Oláh
Slovenský trubkár, skladateľ a aranžér Lukáš Oravec už onedlho vystúpi so svojím najnovším projektom, v ktorom sa rozhodol spojiť zvuk klasického jazzového kvinteta s komorným orchestrom. Okrem "sláčikov" a Lukášovej trúbky budú po jeho boku hrať Danny Grissett, Andy Middleton, Tomáš Baroš a Marián Ševčík. Pri tejti príležitosti som sa s Lukášom o tomto projekte porozprával.
 
 
Vo štvrtok 7. februára sa uskutoční koncert tvojho najnovšieho projektu. Ako ti napadlo spojiť klasické jazzové kvinteto s komorným orchestrom?
 
Robí sa to po celom svete, spájajú sa rôzne žánre, orchester a najmä sláčiky dodajú hudbe nové farby a emócie. Podľa mňa je to asi najkrajšia spolupráca vôbec, spojiť jazzové kvinteto so sláčikovým orchestrom. Vyrastal som na vážnej hudbe, ktorú som študoval od ZUŠ až po akadémiu. Je to niečo čo mi dnes chýba. V tejto formácii, hoci ako jazzový interpret, sa môžem znovu priblížiť k vážnej hudbe a užiť si čaro klasického telesa. Za posledné roky spolupracujem s viacerými aranžérmi, ktorí aranžovali moju hudbu pre rôzne obsadenia. Zhodnotil som, že je najvyšší čas, pustiť sa do nového projektu. 
 
Okrem spolupráce so symfonickým orchestrom budeš hrať aj s Dannym Grissettom a Andym Middletonom, ktorí opäť prijali tvoje pozvanie. Dirigentsky a aranžérsky sa na koncerte predvedie Pavel Klimashevsky. Prečo si si do kapely pozval práve týchto hudobníkov? Ako si natrafil na Klimashevskeho?
 
Sú to výborní muzikanti, s ktorými som už v minulosti spolupracoval, poznajú moju hudbu a medzi nami to vždy fungovalo. S Dannym Grissettom sme absolvovali tri koncertné turné a s Andym Middletonom máme dokonca jeden spoločný medzinárodný projekt (Middle European Quintet). Ich muzikantské schopnosti a adaptabilnosť sa mi do nového projektu hodili a moje pozvanie radi prijali. S Pavlom Klimashevským som sa spoznal skrz Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Je to aranžér žijúci v Nemecku, ktorý sa venuje najmä kompozícii a aranžovaní pre nemecké rádiové big bandy. Začal som s ním spolupracovať v podstate hneď ako som počul jeho prvý aranžmán. 
 
Aký repertoár sa bude hrať? Budú to iba tvoje autorské kompozície, alebo odznie aj iná hudba?
 
Základom je moja autorská hudba, ktorú diváci môžu poznať z Quartetu resp. Quintetu, či v big bandových úpravách. Hudbu sme prekomponovali a zaranžovali do novej podoby. Myslím si, že množstvo skladieb by ste skoro nespoznali. Na koncerte v Žiline odznie aj Air od J.S.Bacha v aranžmáne od Miroslava Hloucala. 
 
Takýto veľký projekt musí byť finančne a organizačne náročný. Ako sa ti toto všetko podarilo úspešne zariadiť?
 
Samozrejme je, pracujeme na ňom už rok. Som rád, že moje projekty majú partnerov, podporu inštitúcií a podporovatelov, bez ktorých by realizácie podobných projektov šli naozaj tažko, alebo by vôbec neboli možné. Skomponovanie nových skladieb a ich verejné uvedenie podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia. Premiéra sa uskutoční v mojej rodnej Žiline a spolupracujeme so Štátnym komorným orchestrom. 
 
Mali ste už s celým telesom nejakú skúšku, alebo vás ešte iba čakajú? Predpokladám, že musí byť ťažké zorganizovať skúšku s toľkými hviezdami a s takým veľkým telesom. 
 
V decembri 2018 dostal orchester kompletný program na naštudovanie. Od 4. februára skúšame každý deň vo štvrtok 7. februára bude už len generálka a večer koncert. Pre orchester je to v ich bežnom pracovnom čase a sólistov máme na skúške od utorka 8. februára. Myslím, že máme dostatok času úspešne naskúšať repertoár, aby sme sa mohli na koncerte cítiť komfortne. Tomu celému napomáha prítomnosť dirigenta Pavla Klimashevského, ktorý zároveň pracoval na aranžmánoch, takže hudbu pozná detailne. 
 
Pôjde o jednorázový koncert, alebo sa môžeme tešiť aj na pokračovanie v iných mestách na Slovensku?
 
S projektom chcem samozrejme odohrať  ďalšie koncerty doma i v zahraničí. Budúci rok projekt vystúpi na medzinárocnom festivale Leoše Janáčka v Ostrave a plánujeme aj vystúpenie v Bratislave. Určite máme záujem nahrať nový album tohto projektu. Hľadáme vhodnú príležitosť a najmä akusticky vhodný priestor na nahrávku. Priebežne budeme pre tento projekt písať a aranžovať novú hudbu, či už autorskú, alebo siahneme po kompozíciách autorov vážnej hudby.
 
Predpredaj vstupeniek na tento koncert nájdete tu.
 
 
Dávid Oláh 
 

 

 

Ďalšie články

Gitarista a skladateľ Pavol Bereza vydáva debut Intuition
Suverénny debut uznávanej osobnosti slovenskej jazzovej scény. To je novinka Intuition gitaristu a...
Ingrid Bezáková nahrala vokálny album Deep Inside
'Album Deep Inside Ingrid Bezákové je skutečně hodně hluboko uvnitř jazzu a tím, jak tato půvabná...
Recenzia CD: Ludo Kotlár Trio - Hangin´
V poslednom období sa na slovenskej jazzovej scéne objavuje veľa mladých hudobníkov. Ide o...
Július Baroš Quintet navštívil v rámci slovenského tour aj Banskú Bystricu
V stredu, 2. októbra 2013 mali priaznivci jazu v Banskej Bystrici ďalší sviatok. V...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...