Množstvo prekvapení na Oravajazze v Námestove

Množstvo prekvapení na Oravajazze v Námestove
Peter Motyčka

Včerajšia upútavka načrtla tému tretích októbrových jazzových víkendov nielen na Slovensku, ale aj v neďalekom zahraničí: jazzovať sa tento víkend bude od Prešova do Přerova. Dnes sa zameriame na pozoruhodný festival Oravajazz, ktorému bude patriť tento víkend Dom kultúry v Námestove. Mnohým sa ani veriť nechce, že Orava má už štrnásť rokov svoj jazzový festival a budúci jubilejný ročník sa určite bude oslavovať vo veľkom.

V Námestove sa však určite sa však bude oslavovať aj tento piatok 20. októbra a v sobotu 21. októbra. Aktuálny XIV. ročník otvorí tradične vystúpenie detí zo Základnej umeleckej školy Ignáca Kolčáka v Námestove. Žiaci pod vedením svojich učiteľov tak dostávajú priestor vystúpiť na veľkom podujatí priamo pred profesionálnymi hudobníkmi, ktorí tieto vystúpenia hodnotia často na veľmi dobrej úrovni. Mladých študentov vystrieda jeden z najlepších stredoeurópskych jazzových orchestrov – big band Lukáš Oravec Orchestra. V štrnásťčlennom zoskupení účinkujú poprední hudobníci z Česka, Slovenska, Nemecka, Maďarska a USA, ktorí ponúknu moderne znejúce aranžmány lídra i jeho spoluhráčov.

 

 

Ďalšia časť večera bude patriť predovšetkým ženám: speváčka a basgitaristka Sisa Fehér predstaví svoj medzinárodný projekt KHI, ktorý pred časom zožal množstvo úspechov a zostava FOLK&BASS Orchestra bude sprevádzať Ženy z Muzičky. Projekt Folk&Bass Orchestra kombinuje živé hranie na ľudových nástrojoch (gajdoš Juraj Dufek) a elektronických mašinkách (Mišo Veslo Veselský). Vtipná kombinácia folklórnych motívov, výrazného zvuku gájd a elektroniky si nájde svojich fanúšikov aj na Oravajazze, kam hudobníci privedú speváčky zoskupenia Muzička. V ich repertoári nájdete množstvo ľudových piesní, napríklad aj pieseň gajdošov Zboroňovcov z Oravskej Polhory Moja mamka co mjala.

 


 

Sobotný program otvorí slovensko-dánsky projekt Peter Uher Quartet. Líder gitarista prepája prvky ambientu a moderného fusion s elektronickou hudbou a jeho pozvanie preto prijal špeciálny hosť – špičkový dánsky trubkár Jakob Sørensen. Hráč na ústnej harmonike a spevák Juraj Schweigert patrí k špičkám domácej bluesovej scény. Spolu s kapelou The Groove Time prinesú súčasné blues s prímesou jazzu, ska či fusion. Nielen Schweigertova nadupaná zostava prinesie do námestovského Domu kultúry smršť. Brazílsko-kubánsko-slovenská formácia Štefan Pišta Bartuš & Brazil Jazz Unit vás presvedčí, že špičkový jazz a rozpustilá párty sa vonkoncom nemusia vylučovať. Vynikajúci basgitarista a kontrabasista prepojil jazz s brazílskymi tanečnými rytmami a výsledkom je energická a temperamentná zostava, akú ste ešte nepočuli! Ako sa spieva v známej ľudovej piesni, na Orave bude počas víkendu skutočne dobre a zdravo... Bližšie info a vstupenky nájdete na tomto linku.

 

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Partneri festivalu: SOZA, Mesto Námestovo

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...