Pestrý jazzový piatok v Prešove

Pestrý jazzový piatok v Prešove
Peter Motyčka

Tretí októbrový víkend zvykne Slovensko znieť jazzom. Služobne najstarším Bratislavským jazzovým dňom tiahne pomaly na päťdesiatku, o čosi mladší je Medzinárodný hudobný festival Jazz Prešov. Nemožno opomenúť Oravajazz Festival, ktorému sa budeme venovať zajtra a v rámci bratských vzťahov ani kultový Československý jazzový festival Jazz Přerov, ktorý bude na aktuálnom 40 ročníku (!) hostiť bubeníka Dava Weckla, speváka Raya Greena či hviezdne trio klávesistu Jeffa Lorbera s basgitaristom Jimmym Haslipom a bubeníkom Sonnym Emorym.

 

Zaslúžilým jubilantom je však aj Medzinárodný hudobný festival Jazz Prešov, ktorým bude šarišská metropola žiť už tento piatok 20. októbra. Jeho 32. ročník sa síce kvôli problémom s financovaním zredukoval len na jediný večer, no organizátori správne uprednostnili kvalitu pred kvantitou. Priestory PKO Čierny orol budú hneď v úvode festivalu patriť mladým a začínajúcim hudobníkom. Pomerne veľké dvadsaťčlenné hudobné teleso Brass Band Dama sa venuje už od roku 2018 interpretácii známych jazzových skladieb a evergreenov. Mladí hudobníci sú väčšinou študentami súkromnej ZUŠ DAMA v Prešove a ich umeleckým vedúcim je známy hudobník Miroslav Leško.

 

 

Domáca formácia Peter Uher Group uvedie pozoruhodného hosťa – dánskeho trubkára Jakobarensena. Gitarista a skladateľ Peter Uher sa vo svojej tvorbe orientuje na súčasné trendy ambientnej fusion hudby výrazne ovplyvnenej škandinávskymi modernými štýlmi, ktoré presahujú rámec jazzu. S kapelou Inside Group vydal album „One and Zero“ a v roku 2021 vydal album „New Reality“, na ktorom sa objavil aj Jakob Sørensen. Dánsky trubkár má na svojom konte viacero nahrávok s nádychom melanchólie, inšpirovaných prírodou a jeho tón mnohí prirovnávajú k velikánom ako Nils Petter Molvær a Tomasz Stańko.

 

 

PaCoRa Trio patrí už roky k tomu najlepšiemu na slovenskej jazzovej či etno scéne. Traja famózni virtuózni hudobníci Stano Palúch, Marcel Comendant a Róbert Ragan sa so svojou fúziou slovenského folklóru, balkánskej hudby a jazzu dostali na mnohé svetové pódiá. Trio pôsobí už od roku 2004, keď sa sformovalo na pôde banskobystrickej hudobnej akadémie. Ich hudbu poznáme nielen z koncertov, ale aj z domáceho či zahraničného vysielania. Záver večera bude patriť temperamentnému medzinárodnému projektu S.P.Bartus & Brazil Jazz Unit, ktorý vedie slovenský kontrabasista a basgitarista európskeho formátu Štefan Pišta Bartuš spolu s brazílskym gitaristom, multiinštrumentalistom a skladateľom Marcom Antoniom Da Costa. V Brazil Jazz Unit sa stretáva vášeň a talent. „Hudba, ktorú tvoríme v projekte Brazil Jazz Unit, je tvarovateľný hudobný proces, plynúci v čase,“ hovorí Štefan Pišta Bartuš. „Našim poslaním je šíriť kultúru prostredníctvom hudby.

 

 

Festival bude pokračovať tradičným jamsessionom v Libresso Books & Coffee, ktoré otvorí slovensko-poľské zoskupenie Strings Cooperation Project. Kvarteto mladých a ambicióznych muzikantov sa sformovalo na katedre jazzu Hudobnej akadémie Krzysztofa Pendereckého v Krakove. Ich hudba siaha od bebopu cez fusion až po modern jazz. Okrem vlastnej tvorby sa venujú aj jazzovým štandardom. Na jazz do Prešova sa skutočne oplatí zájsť.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Pestrý jazzový piatok v Prešove
Pestrý jazzový piatok v Prešove

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...