Nechajte sa opantať (nielen) hlasom na Voicingers

Nechajte sa opantať (nielen) hlasom na Voicingers
Peter Motyčka

Poľský spevák a skladateľ Grzegorz Karnas patrí k najoriginálnejším zjavom na európskej scéne. Jeho albumy či koncerty sú hľadačskými výpravami s nesmierne spontánnym priebehom. Okrem toho je aj iniciátorom pozoruhodných hudobných kurzov Voicingers.

 

Hlavnou myšlienkou platformy Voicingers je slúžiť hudbe, hudobníkom a tým, ktorí majú k hudbe úctu a klásť dôraz na kontakt so živou akustickou hudbou a interakciu medzi interpretmi a publikom. Pozitívne skúsenosti z minulých ročníkov potvrdili ojedinelosť tohto podujatia, ktoré v Poľsku prebehlo už dvanásťkrát. Séria „On Tour“ po okolitých štátoch bola realizova v rokoch 2018, 2019 a 2021 a tiež v oklieštenej online verzii v roku 2020. Tento rok prebehnú koncerty a workshopy Voicingers on Tour Česká republika od 10. júla do 15. júla v Jablonci nad Nisou.

 

 

Lektormi sú špičkoví poľskí i zahraniční umelci, vyučujúci nielen spev, ale aj ostatné hudobné i podporné elementy (rytmus, intonácia, harmónia, improvizácia, dýchanie, joga, psychohygiena, udržiavanie pohybového aparátu vo funkčnom stave a podobne). V týchto úlohách sa tento rok predstavia viacerí vokalisti – iniciátor myšlienky Grzegorz Karnas, česká speváčka Marta Kloučková, pozoruhodný francúzsky spevák a hráč na melofone Emanuelle „Manu“ Domergue či ukrajinská vokalistka Tamara Lukasheva.

 

 

Inštrumentalistov zasa môže prilákať prítomnosť kontrabasistu/basgitaristu Alana Wykpisza, bubeníkov Grzegorza Masłowského a Igora Hnydyna, klaviristu Mateusza Kołakowského či gitaristu Mateusza Szczypku. Všetci lektori sa predstavia aj na piatich koncertoch na Letnej scéne Eurocentra Jablonec ako aj v pražskom klube Jazz Dock. Vyvrcholením bude 15. júla vystúpenie Voicingers All Stars spolu so záverečným koncertom poslucháčov.

 

Vyskúšajte podujatie, ktorého laureáti sa dnes objavujú na medzinárodných scénach a ktorého špecifickú rodinnú atmosféru považujú účastníci za jedinečnú. Prihlásiť sa môžete na uvedenej adrese, kde tiež nájdete ďalšie informácie.

https://voicingers.com/cz/prihlaste-se/

 

 

Autor: Peter Motyčka

Titulná fotografia: Veronika Židová

 

Galéria

Nechajte sa opantať (nielen) hlasom na Voicingers

 

 

Ďalšie články

Jazz a Ukrajina, part 2
Pokiaľ minulý text oslovil čo len jediného čitateľa a nadchol ho vypočuť si hudbu vojnou zmietanej...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...