Novo objavený Armstrong: ORG Music vydalo doteraz nepoznaný záznam zo živého koncertu z Muhlenberg College

Novo objavený Armstrong: ORG Music vydalo doteraz nepoznaný záznam zo živého koncertu z Muhlenberg College

Pred 63 rokmi v jeden nedeľný večer vystúpil Louis Armstrong v pensylvánskom meste Muhlenberg, aby finančne pomohol nedávno oživenej Atletickej lige Allentownskej polície. Trubkár bol na vrchole svojich síl, s výbornou kapelou, no po viac ako šesť desaťročí žila spomienka na tento nezabudnuteľný koncert iba v mysliach tých, ktorí sa koncertu zúčastnili - až doteraz. Spoločnosť ORG Music vydala 29. novembra 2019 novú platňu s názvom "Louis Armstrong & His All-Stars Live in 1956", záznam zo spomínaného koncertu v Muhlenberg College's Memorial Hall, o ktorého existencii doteraz nevedelo ani prestížne Múzeum Louisa Armstronga v New Yorku.

 

Moderátor vstúpil k mikrofónu v Pamätnej sále Muhlenbergskej Univerzity a predstavil účinkujúceho, ktorý v tej dobe patril medzi najslávnejšie a najvplyvnejšie mená jazzu: Poprosím veľký potlesk pre Louisa 'Satchma' Armstronga!" Armstrong vyšiel na pódium a pozdravil štvortisícové publikum slovami „What happen!“ (slangovo "čo sa deje") Jeho kapela, známa pod názvom Armstrong's All-Stars, začala pomalou skladbou Sleepy Time Down South, Armstrong sa pridal svojou charakteristickou trúbkou, chrapľavým hlasom a scatovaním.

 

Takto začína záznam z koncertu, ktorý viac ako 60 rokov patril medzi stratené klenoty hudobného génia Louisa Armstronga. Ani odborníci, zaoberajúci sa jeho hudbou nevedeli, že táto nahrávka existuje. Preto keď kalifornská spoločnosť ORG Music ohlásila vydanie nového, doteraz nezverejneného nosiča Louisa Armstronga, získala veľkú odozvu trubkárovych fanúšikov. Album bol vydaný pri príležitosti 12. výročia každoročnej akcie "Record Store Day", ktorá oslavuje kultúru nezávislých predajní vinylových nosičov.

 

Ako sa pôvodná páska po 63 rokoch dostala ku spoločnosti ORG Music - to je príbehom lásky ku Armstrongovej hudbe a spojenia viacerých štastných náhod. Armstrongov fanúšik Paul Roark, moderátor relácie na rádiu KUZU-FM 92.9 v Dentone v štáte Texas, rád púšťa nahrávky z éry starých platní. Keď jedného dňa surfoval na internete, na portáli eBay našiel pásku, ktorá bola označená ako "koncert Louisa Armstronga v Pennsylvánii". "Myslel som si, že to bude iba nesprávne označenie a bude to jedna zo štandardne známych nahrávok", povedal Roark. Potom, ako sledoval pásku niekoľko dní, rozhodol sa ju zakúpiť za 9,99 dolárov. Keď ju dal do svojho magnetofónu a vypočul si moderátorove privítanie, vedel, že narazil na niečo doteraz neznáme. Roark sa skontaktoval so ženou, ktorá mu predala túto pásku na portáli eBay a spýtal sa jej, ako sa ku tomuto záznamu dostala. Vysvitlo, že ju našla niekde na blšom trhu a bez veľkého premýšľania ju kúpila - pritom vôbec nevedela, že sa dostala ku vzácnemu hudobnému klenotu.

 

Milujem éru Armstrongových All-Stars," povedal Andrew Rossiter, vedúci spoločnosti ORG Music, ktorý spolupracoval s Paulom Roarkom na vydaní tejto nahrávky. "Znie to celé ako jedna párty. Všetci na pódiu sa dobre bavia a sú to skvelí hráči. A zvuk, ktorý dokážu dostať z tejto malej kapely je masívny. Dokonca to môže súperiť s niektorými bigbandami. Netvrdím, že tu je Armstrong nutne vo svojej najlepšej forme - to by sa dalo povedať o viacerých jeho obdobiach. Ale je to jedna z mojich najobľúbenejších nahrávok." Zároveň dodal: "Keď urobíme takéto niečo - vydáme nahrávku ktorú ešte nikto nikdy nepočul - a prvá príležitosť pre ľudí sa ku nej dostať je vojsť do malej nezávislej predajne platní a kúpiť si ju, je to pre nás niečo veľmi dôležité."

 

Zdroj: https://www.texarkanagazette.com

Autor: Martin Uherek

Foto: New York World-Telegram and Sun/Library of Congress 

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Ako vznikla skladba What A Wonderful World v podaní Louis Armstronga
Čo by bolo, keby sa Tony Bennett vyjadril ináč, keby ho samotný vydavateľ v USA neodmietol a keby...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...