ODJF v Divadle Aréna: Lionel Loueke spolu s Martinom Valihorom a Danielom Camardom

ODJF v Divadle Aréna: Lionel Loueke spolu s Martinom Valihorom a Danielom Camardom
Dávid Oláh
V nedeľu 17. júna pokračoval druhý zo série koncertov letného One Day Jazz Festivalu. Išlo o vystúpenie svetoznámej osobnosti súčasného jazzu. Skladateľ, gitarista a aranžér Lionel Loueke predviedol svoje umenie spolu s Martinom Valihorom a Danielom Camardom v krásnych priestoroch Divadla Aréna. 
 
Napriek horúcemu a dusnému letnému večeru sa Divadlo Aréna naplnilo veľkým počtom divákov, ktorí sa už nemohli dočkať prvých tónov tohto výnimočného sviatku. Martin Valihora vo svojom úvodnom slove privítal svojho talianskeho spoluhráča, basgitaristu Daniela Camardu a hviezdu večera – gitaristu Lionela Louekeho. 
 
 
Koncert sa niesol vo veľmi príjemnej a priateľskej atmosfére. Repertoár večera bol zložený z Louekeho autorských kompozícií, ktoré sú nesmierne unikátne v celosvetovom meradle. Loueke je jeden z hudobníkov, ktorí si veľmi rýchlo našli svoj unikátny sound, jazyk, filozofiu a celkovú koncepciu hudby, ktorú skladajú a interpretujú. Ide o umelca, ktorého rozoznáte po prvých tónoch. A nebolo tomu inak ani na tomto koncerte. Odzneli jeho známe skladby ako „Hope“, „Freedom Dance“, či „Tribal Dance“. Louekeho hudba pozostáva v prvom rade z jeho špecifického prístupu ku zvuku, ktorý je akýsi nejasný a zahmlený, čím núti poslucháča pozorne počúvať a zároveň dosahuje zaujímavé napätie a mystickú atmosféru. Práve mystika je pojem, ktorý jeho hudbu veľmi dobre vystihuje, keďže Loueke vychádza z afrických rytmov, spevu a beatboxou. Zvuk jeho gitary aj spev sú si veľmi blízke a podobné. Krásne sa dopĺňajú vytvárajú jednotnú harmóniu. Rytmicky išlo o nesmierne náročné polyrytmy a nepárne metrá, ktoré excelentne zapadajú zvukomaľby jeho melódií a harmonických štruktúr. Loueke sa fantasticky vyhráva s kontrastom – rytmickým, dynamickým, zvukovým, či harmonickým.
 
Treba povedať, že lídrovi spoluhráči odviedli vynikajúcu prácu – Valihora aj Camarda poznajú Louekeho veľmi dobre a fakt, že nespolupracujú často, iba dokazuje ich univerzálnosť, muzikalitu a vyzreté hudobné cítenie. Camarda sa veľmi dobre priblížil Louekeho zvuku pomocou svojho počítača a rôznych efektov na svojej basgitare. Valihora sa okrem spoľahlivého sidemana predstavil aj ako flexibilný improvizátor, keď si v mnohých extrémne náročných skladbách bez problémov zasóloval.
 
 
Trio Loueke, Camarda a Valihora predviedli moderný fusionový jazz, ktorý v sebe spája africké rytmy, melódie a moderný groove so zaujímavými harmonickými postupmi. Publikum veľmi dobre reagovalo na koncert a jednotlivé výkony odmenilo silným potleskom. 
 
 
Dávid Oláh
Foto: Tibor Kuna      
 

Galéria

IMG_6216.jpg
IMG_6368.jpg
IMG_6205.jpg
IMG_6223.jpg
IMG_6248.jpg
IMG_6213.jpg
IMG_6267.jpg
IMG_6294.jpg
IMG_6345.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Stanley Clarke: Z hudby sa stáva zvukový fast food
Stretli sme sa s ním pred vypredaným bratislavským koncertom. S hudobnou legendou, basistom,...
Andrej Šeban: Hudba je útočiskom, domovom aj sebarealizáciou
Andrej Šeban a jeho band (Dano Špiner, Peter Rusňák a Michal Fedor) sa vydali na dlhé turné. Ich...
Nová frekvencia pre slovenský jazz: Martin Valihora prichádza s Jazz Rádiom
Jazz. Hudobný žáner, ktorý má na Slovensku a aj v Bratislave množstvo priaznivcov. Spoločne...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...