Oslava storočnice Charlieho Parkera: Saxofonisti Bobby Watson, Vincent Herring a Gary Bartz vydávajú spoločný album Birdovych kompozícií

Oslava storočnice Charlieho Parkera: Saxofonisti Bobby Watson, Vincent Herring a Gary Bartz vydávajú spoločný album Birdovych kompozícií

Miles Davis raz povedal: "Celú históriu jazzu dokážete obsiahnuť v štyroch slovách - Louis Armstrong. Charlie Parker.” August 2020 značí 100 rokov od narodenia bebopového velikána Charlieho "Birda" Parkera a saxofonisti Vincent Herring, Bobby Watson a Gary Bartz sa rozhodli toto významné výročie osláviť už o niekoľko mesiacov skôr spoločným albumom. Titul "Bird at 100" vyšiel vo vydavateľstve Smoke Sessions Records a predstavuje nové aranžmány Parkerových známych aj menej známych skladieb aj originálnych kompozícií troch významných altsaxofonistov súčasnej jazzovej scény.

 

Po Parkerovej smrti sa začali v celom New Yorku na stenách objavovať grafity prehlasujúce "Bird Lives!", teda Charlie Parker žije. Nejednalo sa o nijaké zmŕtvychvstanie, ale skôr prísľub, že Parkerova hudobná tradícia bude aj po jeho úmrtí žiť ďalej - a pravdou je, že až dodnes je Birdova hudba živá a pravidelne hraná vo všetkých kútoch sveta. V rámci oslavy 100 rokov od Parkerovho narodenia sa ku tejto tradícii hudobne vyjadrili aj traja altsaxofonisti, značne ovplyvnení Parkerovým bebopom - Vincent Herring, Bobby Watson a Gary Bartz.

 

Na albume "Bird at 100" predstavujú nové aranžmány Parkerových skladieb, známe štandardy aj svoje vlastné skladby, venované Parkerovi, nahraté v rôznych momentoch počas minulého roka v klube Smoke Jazz & Supper Club v New York City. Trojica saxofonistov je tu sprevádzaná rytmikou zloženou z klaviristu Davida Kikoskeho, kontrabasistu Yasushi Nakamuru a bubeníka Carla Allena.

 

Tento album predstavuje začiatok osláv, ktoré tento rok jazzový svet čakajú - oslavu storočnice jedného z najvýznamnejších altsaxofonistov v histórii jazzu. Rozhodne sa v najbližších mesiacoch dočkáme ďalších titulov, ktoré budú venované spomienke Charlieho Parkera. A veríme, že sa kvalitatívne vyrovnajú albumu Bird at 100.

 

 

Zdroj: wrti.org

Autor: Martin Uherek

 

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...