Piešťany budú v lete Mekkou jazzu

Piešťany budú v lete Mekkou jazzu
Peter Motyčka

Najlepší domáci jazzoví hudobníci sa stretnú v lete v Piešťanoch, kde sa v rámci Medzinárodnej jazzovej dielne Doda Šošoku podelia o svoje know-how. Limitovaný počet účastníkov päťdňového workshopu (od 7. do 11. augusta) zažije špecifickú atmosféru podujatia spolu s Martinom Valihorom, Milom Suchomelom, Stanom Palúchom, Klaudiom Kováčom či Ľubošom Šrámekom.

 

Perkusionista a bubeník Jozef „Dodo“ Šošoka, ktorý by tento rok oslávil 80. narodeniny, sa na sklonku života usadil v Piešťanoch, kde popularizoval jazz. Vďaka nemu koncertovalo v meste množstvo svetových umelcov a podľa neho sa organizátori jazzových dielní rozhodli sprístupniť jazz pre všetky vekové kategórie účastníkov, ktorí majú záujem zdokonaliť sa v interpretácii, kompozícii, či improvizačných technikách. Prvý ročník Medzinárodnej jazzovej dielne Doda Šošoku si v roku 2022 rýchlo našiel svojich priaznivcov a preto sa tohtoročný kurz rozrastá z 50 na 70 frekventantov. Samotné podujatie prebehne na dvoch miestach – ZUŠ Piešťany (dielne a workshopy) a La Musica (koncerty). Pre nenáročných ponúkajú organizátori ubytovanie zdarma na neďalekom internáte.

 

 

Majstrovské kurzy v rámci Medzinárodnej jazzovej dielne Doda Šošoku 2023 sa odohrajú pod vedením týchto lektorov: Tomáš Baroš (kontrabas, basgitara), Michal Bugala (gitara), Braňo Dugovič (klarinet, basklarinet), Kornél Fekete-Kovács (trúbka, kompozícia a využitie efektov pre dychové nástroje), Samuel Hošek (spev), Sisa Michalidesová (tvorba scénickej a filmovej hudby), Kristína Mihaľová (spev), Nikolaj Nikitin (saxofón), Stano Palúch (husle), Peter Preložník (klávesové nástroje a syntezátory), Milo Suchomel (saxofón), Jakub Šedivý (gitara), Marián Ševčík (bicie nástroje), Ľuboš Šrámek (klavír, kompozícia), Martin Valihora (bicie nástroje) a Klaudius Kováč (klavír, kompozícia). Využite jedinečnú možnosť piatich intenzívnych dní s týmito lektormi a spoznajte osobnosti stredoeurópskej jazzovej scény.

 

 

Bližšie informácie a online registráciu nájdete na https://www.jazzovadielna.sk/2023/

 

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Galéria

Piešťany budú v lete Mekkou jazzu
Piešťany budú v lete Mekkou jazzu

 

 

Ďalšie články

Záujemcovia o štúdium jazzu: Letná jazzová dielňa začína v Bratislave už v prvý júlový týždeň
Už niekoľko rokov sa každoročne začiatkom leta stretáva skupina "jazzuchtivých" hudobníkov na...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...