Report: Wolfgang Muthspiel feat. Brian Blade & Larry Grenadier

Report: Wolfgang Muthspiel feat. Brian Blade & Larry Grenadier
Tomáš Lukáč

 

Voľný cyklus koncertov City Sounds priniesol do Bratislavy hviezdny jazzový project Wolfgang Muthspiel Trio.

 

Koncert sa uskutočnil v komornejších divadelných priestoroch Heineken Tower Stage. Miesta v hľadisku sa zaplnili v slušnom počte, a niet sa čomu diviť – na pódium krátko po pol ôsmej večer vykročili hudobníci patriaci k špičke svetového jazzu. Kontrabasista Larry Grenadier, bubeník Brian Blade a samotný leader formácie, gitarista Wolfgang Muthspiel.

 

       Približne počas dvoch hodín trvajúceho bratislavského koncertu si diváci mohli vychutnať celé spektrum polôh Muhspielovej hry, ktoré nadobudol od štúdia vážnej hudby, až po účinkovanie na špici moderného jazzu 80. a 90. rokov. Predviedol štýl sólového hrania na „nylonke“, fusion stvárnenie jazzu vlastné jeho generácii, ale aj piesňový žáner, ktorému sa venuje posledné roky (v roku 2012 vydal album Vienna Naked – album s piesňami hranými na gitare, bez výraznej inštrumentácie či aranžmánov, ktoré naspieval a nahral spravidla na dve-tri stopy). Používal aj svoj špecifický vokál, ktorý je momentálne veľkou súčasťou jeho kompozícii. Ich hĺbka a kvalita je vďaka jeho obdivuhodnému vzdelaniu hneď citeľná, no napriek tejto komplexnosti dokáže Wolfgang osloviť aj širšie publikum. Skladby sú plné precíznych gitarových partov, netradičných harmónií inšpirovaných európskou hudbou, náročných jazzových postupov, silných melódií a to všetko s dokonalým doprovodom Larryho Grenadiera a Briana Bladea.

 

 

Larry sa ukázal ako kontrabasista s veľkým citom pre hudbu, a je nutné hlavne povedať, že na rozdiel od mnohých iných kontrabasistov boli jeho improvizácie netradične nápadité a ani pre laika neboli nudné. O Brianovi, ktorý je dnes považovaný  za jedného z najlepších hudobníkov vôbec, písať len ťažko. Wolfgang trefne zhrnul jeho majstrovstvo v našom spoločnom pokoncertnom rozhovore: hrať s Brianom „je veľmi jednoduché“ - hrá totiž presne to, čo hudba potrebuje – o nič menej, o nič viac. Ťažko si predstaviť kohokoľvek, kto by sa na bubenícky post hodil viac.

 

 

     V programe odzneli všetko Muthspielové kompozície, väčšina z odohoraných skladieb tvorí  nový materiál, ktorý kapela v najbližšom období nahrá a vydá pod vydavateľstvom ECM. Ako počas koncertu vtipne poznamenal Wolfgang, mnohé názvy songov sa menia z koncertu na koncert, takže finálnu podobu aranžmánov a názvov skladieb si budeme môcť vychutnať až na zrealizovanej nahrávke.

 


 

       Wolfgang Muthspiel je ukážkovým hudobníkom súčasnosti, ktorý bravúrne spája európsku a americkú v hudbu v línií vlastných vyjadrovacích foriem. Jeho tvorba je technicky dokonalá, no veľmi priamo preniká do duše poslucháča. V horizonte najbližšieho roka je vo viedenskom Konzerthause nachystaný cyklus štyroch jeho koncertov s rôznymi hudobníkmi, nenechajte si ich ujsť!
 

Tomáš Lukáč
Foto: Rudolf Baranovič

 

Esprit 2023

Galéria

DSC_8583.jpg
DSC_8642.jpg
DSC_8619.jpg
DSC_8609.jpg

 

 

Ďalšie články

Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
CD The Quest: Andreas Varady opäť vyprodukoval tú najvyššiu umeleckú kvalitu
Pred vyše desiatimi rokmi nás všetkých privádzal do nemého úžasu na svojom koncerte v Nu...
Marcus Miller: Začínam odznova
Skvostom Jarných Bratislavských Jazzových Dní bolo vystúpenie jedného z najlepších a ...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...