Sisa Michalidesová: Cez hudbu sa očisťujem

Sisa Michalidesová: Cez hudbu sa očisťujem
Peter Baláž

Hrá na flaute, klavíri, účinkuje v divadle. Komponuje hudbu pre deti, do divadla a filmu, vytvára jazzové projekty. Stretnete ju v nahrávacom štúdiu, na koncertnom pódiu, aj divadelných doskách. So všestrannou umelkyňou Sisou Michalidesovou sme sa porozprávali o jej aktuálnom albume s názvom Expresie.

 

Na úvod otázka, ktorá sa sama pýta. Prečo názov „Expresie“?

Hudba albumu Expresie je jeden a pol ročné obdobie môjho života. Slobodne som uvoľnila svoje city. Predtým som skomponovala hudbu do albumu „Sisa a Sivý holub“, v ktorom sú moje intímne výpovede, moje impresie. Expresie ma uvoľnili, priniesli kontrasty hudobných obrazov. Sú v štýle moderného jazzu a „výbuchmi sopky“ (smiech).

 

Ako to teda celé vznikalo?

Rada vymýšľam pri klavíri. Hrám sa s motívmi, premietam si zážitky, pocity. Tak vznikajú kompozície. Potom nasleduje aranžovanie s Peťom Preložníkom. Je obrovské šťastie, že môžeme tvoriť doma, v našom štúdiu. Nie sme limitovaní časom a stres neexistuje. Vytvárame si podmienky, priestor na hranie a zvuky. Na albume môžete počuť napríklad originál Fender Rhodes, alebo Minimoog. Aj skúšky s mojimi kamarátmi hudobníkmi sa konajú v našom štúdiu. Som rada, keď vidím, ako vzniká skvelá atmosféra a uvoľnená energia.

 

Na albume sú aj piesne so slovenskými textami, čo sa v kombinácii s moderným jazzom často nepočuje. 

Počas tvorby som objavila, že vrcholom naplnenia hudobnej expresivity je ľudský hlas. Náš priateľ, básnik a textár Peter Konečný, ihneď po vypočutí skladieb zahraných na klavíri reagoval a napísal texty. Robili sme spolu aj projekt „Veľkí herci malým deťom“. U Petra je skvelé, že cíti hudbu i ľúbozvučnosť slovenčiny. Má zmysel pre jemné, sugestívne vyváženie atmosféry hudby s lyrikou textu. Vzácnu expresivitu piesní pomáhajú vytvárať aj speváci Samo Hošek a Hanka Gregušová. Spievané skladby majú náročnú harmóniu a neobvyklé melodické linky, ktoré boli pre nich nemalou speváckou výzvou. Pre Sama bola premiéra spievania v slovenčine náročná na frázovanie. V živom speve používa rôzne vokálne efekty, čo sme pri nahrávaní využili a dodalo to nahrávke ďalší zvukový rozmer.

 

Tvoje skladby na albume sa nesú v duchu moderného jazzového fusion. Akú hudbu teraz počúvaš? A čo ťa inšpiruje k nápadom?

Počúvam všetko čo ma zaujme. Najdlhšie mám vo svojom prehrávači album „Identity“ od vynikajúceho klavírneho virtuóza Mikiho Škutu. Je spolutvorcom môjho predošlého albumu. Keď je moje CD na svete, znovu sa k nemu vraciam a objavujem rada nové možnosti, variácie, nápady. Tak je to aj s Expresiami. Dodávajú mi rytmus v jazde autom, tak ako iné cédéčka (smiech). Jednoducho, keď je dokončené, dookola ho počúvam. Ak mám pri tom zimomriavky, inšpiruje ma. Dáva mi energiu a to je dobré. A potom som šťastná, keď prídu ľudia, ktorí si vypočujú moju hudbu a znovu sa k nej vracajú. Možno sa jej vnímaním očisťujú tak ako ja.

 

Na albume nájdeme dvanásť významných slovenských hudobníkov, čo nie je malé číslo na jednoduchú organizáciu živého hrania. Aké máš plány s koncertnou prezentáciou hudby z Expresii?

Mám rada ľudí, ktorí so mnou spolupracujú. Dávam im to najavo. Je to prirodzené. Nie je v tom len profesionálny vzťah, sú to moji priatelia. Chápeme sa nielen cez hudbu. Chvíle s nimi sú pre mňa veľmi vzácne. Expresie zazneli a zaznejú aj na viacerých jazzových festivaloch. Dúfam, že sa dostanú aj za hranice Slovenska. Momentálne sa pripravujeme na krst, ktorý sa uskutoční 18.septembra, o 20.00 v divadle Aréna. Krstný otec bude Stanko Palúch. Môj dlhoročný, dvorný huslista.

 

CD Expresie je zabalené v obale jedinečného dizajnu. Jeho autorom je spevák Samo Hošek.

Spýtali sme sa ho - Samo, grafické stvárnenie albumu mi okamžite evokovalo Alicu v Krajine zázrakov od Tima Burtona. Červená Srdcová kráľovná, biely králik... Pramenila tvoja inšpirácia odtiaľ? 

Samo: Je zaujímavé, že ľudia veľa krát prirovnávajú moje kresby k Burtonovi. Pritom som vôbec nevidel jeho filmy. Nápad na obal sa mi vnukol pri nahrávaní piesne z albumu. Zjavil sa mi obraz so zajacmi a červená farba. Väčšinou si pod hudbou a slovami predstavujem farby. Červená je vyjadrená v ženskosti, nálade Expresií, a samozrejme mi ju evokovala aj Sisa svojimi vlasmi. A králiky k nej jednoducho patria. Pobehujú jej po dvore i v záhrade v dome vo Viničnom.

 

Mimochodom, pod cédéčkom je na obale skryté Sisine mystické posolstvo o králikoch a hudbe. Ak ste naň zvedaví, musíte si ho niekde zohnať...

 

 

Foto: Peter Konečný

Peter Baláž

Esprit 2023

Galéria

Sisa Michalidesova-Foto P.Konečný.jpg

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Sisa Michalidesová: Album Chloe je mystický výlet do sveta mexických legiend
Intenzita tvorivosti Sisy Michalidesovej sa ani po prevzatí minuloročnej ceny Esprit za najlepší...
Sisa Michalidesová krstila: Album Chloe oživil mystické legendy
Hudobníčka a skladateľka Sisa Michalidesová priniesla na svet čerstvý album s názvom „Chloe“....
Sisa Michalidesová vydáva dramatické Expresie
Slovenská jazzová scéna zažíva mimoriadne plodné obdobie. Zásluhu na tom má aj vydavateľstvo...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...