Slovensko prežiarené slnkom SOLE

Slovensko prežiarené slnkom SOLE
Peter Motyčka

Prvý jarný deň budeme síce vítať až o niekoľko týždňov, no už od dnešného dňa budú slovenské (i české) pódia prežiarené unikátnym prejavom zoskupenia SOLE. Kvinteto pod vedením speváčky Júlie Kozákovej uvedie na svojom jarnom turné do života debutový album „ELOS“, ktorý vychádza v piatok 1. marca pod krídlami nemeckého vydavateľstva CPL Music. Naši muzikanti sa tak ocitnú v dobrej spoločnosti prestížnych umelcov world music, napríklad Islanďanky Gudrid Hansdottir, srbskej formácie Vartra či macedónskej Baklavy.

 

Jarné turné zoskupenia SOLE štartuje dnešným koncertom v bratislavskej koncertnej sieni Klarisky, následne sa kapela presunie do pražského klubu Jazz Dock a potom v priebehu marca vystúpi vo viacerých slovenských mestách. SOLE vo svojej tvorbe čerpajú z tradičných piesní rôznych krajín a primiešavajú do nich nové prvky a farby, čím prinášajú jedinečnú fúziu jazzovej a ľudovej hudby. Debutový album „ELOS“ je hudobnou výpoveďou, ktorej melódie a texty sprostredkovávajú odkazy z rôznych kútov sveta. Nahrávka vznikla vo vychytenom českom štúdiu SONO, o mix a master sa postaral gitarista Ľuboš Brtáň. Zatiaľ je dostupný úvodný singel Vi Ska Dansa Med Sara, naspievaný vo švédčine.

 

 

Speváčka Júlia Kozáková je známa predovšetkým vďaka projektu Manuša, ktorého nahrávka získala cenu Radio_Head Award v kategórii World music 2022. Jej spoluhráčom z Manuše je cimbalista Ľubomír Gašpar (líder formácie Ľubomír Gašpar Cimbal Project), ktorý však v SOLE zamenil svoj hlavný nástroj za kontrabas. Ďalšími členmi sú klavirista Ľudovít Kotlár, akordeonista Filip Urda a bubeník David Juraj Raši. Na albume „ELOS“ vytvára zoskupenie nápaditými úpravami ľudových piesní nový vokálno-inštrumentálny svet, do ktorého vťahuje svojich poslucháčov. Júlia Kozáková spieva v rómskom, bulharskom, španielskom, švédskom i slovenskom jazyku v sprievode hudobných aranžmánov, ktoré plynule prepájajú východoeurópsky jazz, andalúzske flamenco, zambu z Argentíny, či rómske a balkánske vplyvy. Jazzové aranžmány organicky prepájajú spev s klavírom, akordeónom, kontrabasom a bicími nástrojmi.

 

 

Album vznikol vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia. Uvedenie albumu a koncertné turné je realizované pomocou finančnej podpory Nadácie SPP, SOZA a Fondu na podporu umenia.

 

SOLE „ELOS“ Spring Tour 2024

Št 29. 2. – Bratislava, Klarisky

Pi 1. 3. – Praha, Jazz Dock

Pi 8. 3. – Liptovský Mikuláš, KaSS (koncert v rámci Mikulášskeho jazzového festivalu)

Ut 12. 3. – Nová Baňa, Kino Vatra

St 13. 3. – Banská Bystrica, Záhrada - Centrum nezávislej kultúry

Pi 15. 3. – Nové Mesto nad Váhom, Blue Note

So 16. 3. – Prešov, Wave ~ centrum nezávislej kultúry

Ne 17. 3. – Košice, Tabačka Kulturfabrik

 

 

Autor: Peter Motyčka

Foto: Dorota Holubová

 

Esprit 2023

Galéria

Slovensko prežiarené slnkom SOLE
Slovensko prežiarené slnkom SOLE

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...