Šťastné číslo Alana Bartuša je...

Šťastné číslo Alana Bartuša je...
Peter Motyčka

Nebudeme napínať: svoj druhý album predstaví 22 ročný umelec presne 22. februára – mesiaca, ktorý je práve druhým v roku. K predstaveniu sólového albumu „Solology“ v Slovenskom rozhlase si prizval Alan Bartuš hosťa – slovenského jazzového saxofonistu Nikolaja Nikitina, ktorý sa zároveň stane krstným otcom tejto výnimočnej nahrávky.

 

K dokonalosti chýba už len minuloročný letopočet 2022... Napriek tomu, že koncertné predvedenie skvostného debutu sa bude niesť v znamení dvojok, Alan Bartuš je v súčastnosti jednotka medzi mladými jazzovými klaviristami. A to nielen na domácej scéne. V roku 2022 sa stal víťazom klavírnej súťaže Excellence Piano Awards a tiež získal ocenenie Austrian Ö1 Jazz Prize. Momentálne študuje na Jam Lab Uni pod dohľadom renomovaného Dannyho Grissetta a v septembri sa chystá na jednu z najprestížnejších jazzových škôl na svete – Manhattan School of Music v New Yorku.

 

 

Koncertná prezentácia albumu „Solology“ 22. februára bude spojená s oslavou 22. narodenín. „Tento dátum som si vybral najmä preto, aby som tým vyjadril, že som sa narodil pre tvorenie hudby a šírenie hudobného odkazu prostredníctvom mojich kompozícií,“ hovorí Alan Bartuš. „Som veľmi vďačný pánu Bohu, že mi to umožnil. Hudba pre mňa predstavuje veľkú silu a hĺbku a myslím, že tento dátum v spojení s dňom mojich narodenín to dokonalo vystihuje.“ K vydaniu sólového albumu Alana nasmeroval otec Štefan Bartuš, ktorý je považovaný za jedného z popredných európskych kontrabasistov a skladateľov. Spolu hrávali v projekte Alan & Štefan Bartuš Trio, s ktorým nahrali v roku 2021 album „Connectivity“. “Nahrať sólový album je pre pianistu veľmi dôležité,“ hovorí Alan. „Inšpiroval som sa klaviristami ak Keith Jarrett, Herbie Hancock, Kenny Kirkland a ďalšími. Ich vplyv na môj hudobný vývoj sa zhmotnil práve v novom albume Solology.

 

 

Album obsahuje osem autorských kompozícií ako aj Alanovu prerábku známej jazzpopovej piesne Fragile od Stinga. „Koncept albumu som mal predpripravený už dávno, ale keďže sa jedná o súčasné voľné poňatie hudby, dôležité miesto má na albume improvizácia. V štúdiu to našťastie všetko sadlo dokopy a nahrali sme album, ktorý môže byť zaujímavý pre poslucháčov, ktorí počúvajú súčasnú klasickú hudbu aj pre poslucháčov, ktorí si radi vypočujú jazz.

 

 

Alan sa v apríli 2023 chystá vydať ďalší album s názvom „Born in Millenium“, ktorý nahrával s legendárnym americkým bubeníkom Gregorym Hutchinsonom (Ray Brown, Roy Hargrove, Oscar Peterson), trubkárom Kornelom Fekete-Kovácsom, Dávidom Hodekom a kontrabasistom Štefanom Bartušom. Príďte si vychutnať hudobný svet Alana Bartuša a osláviť spolu s ním jeho 22. narodeniny do malého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu v Bratislave v stredu 22. februára o 19.00.

 

Vstupenky:

https://www.ticketportal.sk/event/Alan-Bartus-Solo-piano

 

Album si môžete vypočuť tu:

https://songwhip.com/alanbartus/solology

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Galéria

Šťastné číslo Alana Bartuša je...
Šťastné číslo Alana Bartuša je...
Šťastné číslo Alana Bartuša je...

 

 

Ďalšie články

Finálový večer Jazz START UP 2017: Tri mladé kapely, tri zaujímavé pohľady na jazz
V nedeľu 25. novembra sa uskutočnil finálový večer piateho ročníka súťaže Jazz START UP. Plný...
Alan Bartuš: Odporúčam každej kapele, aby sa prihlásila do súťaže Jazz START UP
Aj tento rok pokračuje súťaž Jazz START UP. Pri tejto príležitosti prinášame sériu krátkych...
Ceny pre mladých jazzmanov sú rozdané: Hlavnú cenu súťaže Jazz START UP získala kapela Zsolt Farkas Trio
Šiesty ročník súťaže mladých jazzových talentov Jazz START UP už pozná svojich víťazov! Rozhodla o...
Alan Bartuš sa zúčastnil jedinečného workshopu: Lektormi na Focusyear sú žijúce legendy jazzu
Alan Bartuš je mladý jazzový klavirista, ktorý v súčasnosti študuje jazzový klavír vo Viedni pod...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...