Svetoznámy basista trpí pokročilým štádiom svalovej dystrofie: aktivisti založili fond zdravotnej pomoci pre Victora Baileyho

Svetoznámy basista trpí pokročilým štádiom svalovej dystrofie: aktivisti založili fond zdravotnej pomoci pre Victora Baileyho

Svetoznámy americký basista, producent a umelec Victor Bailey sa prednedávnom prestal aktívne objavovať na hudobnej scéne. Je známe, že už mnoho rokov trpí syndrómom Charcott-Marie-Tooth, ktorý postupne oberá svojich nositeľov o kontrolu nad svalmi vlastného tela. Prednedávnom zorganizovali aktivisti online finančnú zbierku, ktorá má Victorovi pomôcť pokryť vysoké zdravotné náklady, spojené s touto nevyliečiteľnou chorobou.

 

Victor Bailey je významným basistom, známym najmä vďaka pôsobeniu v kapele Weather Report v jej záverečnom období v rokoch 1982-1986. V mladosti študoval na Berklee College of Music v Bostone, neskôr tam začal učiť a na tomto mieste pôsobil až donedávna, kedy musel zo zdravotných dôvodov univerzitu opustiť. 

 

V dospelosti Victor začal trpieť syndrómom Charcott-Marie-Tooth, teda zákerným druhom svalovej dystrofie. Tá ho postupne pripravovala o silu a na svojich koncertoch začal chodiť s pomocou paličky, aby odľahčil svoje oslabené nohy. V poslednom období sa žiaľ slabosť presunula už aj do horných končatín a prinútila Baileyho (dočasne) ukončiť svoju koncertnú kariéru. V súčasnosti je odkázaný na pomoc iných, ako sám hovorí v liste svojim fanúšikom:

 

"Táto správa je pre všetkých vás, ktorí ste sa divili, prečo ste ma už dlho nevideli na pódiu, je čas, aby som vás oboznámil s tým, čo sa deje. Veľmi jednoducho povedané, prestáva mi slúžiť zdravie. Posledných 25 rokov bojujem s formou svalovej dystrofie s názvom syndróm Charcott-Marie-Tooth. Určite ste si všimli, že som začal používať paličku, pretože moje nohy slabnú. Teraz začala choroba pôsobiť aj na celú hornú časť môjho tela. Moje ruky sú veľmi slabé a sú prislabé na to, aby som dokázal hrať koncerty. V súčasnosti potrebujem pomoc už aj pri bežných každodenných činnostiach, takže posledné tri mesiace žijem v zdravotnom zariadení v Newton, Massachusetts, kde sa o mňa starajú. Taktiež som prestal učiť na Berklee College of Music a už vôbec verejne nevystupujem. V tomto momente mi najviac pomôžu vaše modlitby a pozitívne myšlienky. Budem vás informovať o svojom zdravotnom stave, je možné, že sa zlepší a znovu zosilniem, takže mi prosím posielajte pozitívnu energiu."

 

Podporiť zbierku pre Victora môžete aj vy na tejto stránke.

 

Zdroj: ejazznews.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Smutné dni nielen pre basgitaru: Zomrel Victor Bailey
Hudobný svet bude, žiaľ, nasledujúce dni a týždne smútiť ešte o čosi viac. Nielen nás, priaznivcov...
S kým sme sa tento rok rozlúčili: Spomienka na jazzové legendy
Rok 2016 pre hudobnú obec všeobecne mimoriadne smutný, opustili nás mnohé veľké populárne mená -...
Victor Bailey pokračuje v boji s chorobou: Hudobníci pre neho zorganizovali benefičný koncert
Miestna filadelfská organizácia usporiadala benefičný koncert, spojený s finančnou zbierkou, ktorej...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...