Vo veku 86 rokov zomrela legenda modernej hudby: Klavirista a skladateľ Michel Legrand nám už nezahrá

Vo veku 86 rokov zomrela legenda modernej hudby: Klavirista a skladateľ Michel Legrand nám už nezahrá
Dávid Oláh

Legendárny Michel Legrand sa preslávil nielen ako excelentný jazzový klavirista, ale aj ako významný skladateľ. Mnohé jeho kompozície sa stali jazzovými štandardami. Tento 5-násobný výherca Grammy Awards nás navždy opustil vo veku 86 rokov v sobotu 26. januára.

 

Autor filmových skladieb ako "Windmills of Your Mind", "I will wait For You", "You Must Believe in Spring" či "What Are You Doing the Rest of Your Life?" už žiaľ nenapíše ďalšiu krásnu skladbu a ani nezahrá. Michel Legrand zomrel v sobotu 26. januára v jeho rodnom Paríži.

 

Okrem komponovonia filmovej hudby sa venoval aj spevu, jazzovému klavíru a dirigovaniu rôznych orchestrov. Bol známy pre svoju štýlovú flexibilitu a lásku k rôznym hudobným žánrom. Venoval sa jazzu, vážnej hudbe, ale aj skladaniu televíznych pesničiek. Za svoju bohatú kariéru skomponoval okolo 150 skladieb, z ktorých sa mnohé stali jazzovými štandardmi.

 

Jeho hudba bola interpretovaná celou plejádou špičkových umelcov - Frank Sinatra, Tonny Bennett, Barbra Streisand, Peggy Lee, Ray Charles, Michael Jackson, Johnny Mathis, Ella Fitzgerald či Sting.

 

Celkovo vydal viac ako 100 albumov rôznych žánrov. Ako jazzový klavirista vynikal svojím jedinečným herným štýlom, v ktorom bol cítiť mainstream a prvky vážnej hudby. Spolupracoval s menami ako Miles Davis, John Coltrane, Bill Evans, Ben Webster, Phil Woods, Stan Getz, Stephane Grappelli, Oscar Peterson, Bud Shank, Arturo Sandoval a mnohí ďalší.   

 

 

 

 

Dávid Oláh

Zdroj: variety.com

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...