Vyhrajte vstupenky na koncert talentovaného Andreasa Varadyho

Vyhrajte vstupenky na koncert talentovaného Andreasa Varadyho
jazz.sk

Nie je ľahké uveriť, že chlapec narodený v roku 1997 má za sebou vystúpenia na najznámejších jazzových pódiách a spolupráce so špičkou medzinárodnej hudobnej scény. A ešte k tomu pridajme, že si ho pod krídla zobral samotný Quincy Jones! Hviezda Andreasa Varadyho ešte len začala stúpať… 

 

Andreas sa narodil v rómskej rodine na juhu Slovenska a ako to už pri geniálnych deťoch býva, k muzike sa dostal skôr ako k abecede. Učil sa hrať len podľa sluchu, pod vedením otca Bandiho. Od jednoduchých pesničiek rýchlo prešiel k jazzu a silno ho ovplyvnil Django Reinhart či George Benson. Od počiatku bolo jasné, že Andreas a gitara patria k sebe. 

 Neskôr sa rodina presťahovala do Írska a tam chlapec hrával v uliciach, až kým sa nenapojil na miestneho bubeníka a producenta Davida Lyttleho. Ten neskôr vyprodukoval Andreasov prvý album. Nadaný gitarista mal v tom čase len trinásť rokov. 

Stal sa tiež najmladším sólistom v legendárnom londýnskom jazzovom klube Ronnieho Scotta, podniku, ktorý štartuje kariéry profesionálnym hudobníkom už šesť dekád. Nasledovali vystúpenia na prestížnych jazzových festivaloch a podpísanie zmluvy so spoločnosťou Quincyho Jonesa. 

 

Andreas cvičí denne - vraj aspoň dve hodiny, a stále hráva spolu s otcom. Okrem hrania skladieb jazzových velikánov skúša aj komponovať vlastné veci, občas hrá na bicie a túži aj po hraní na basgitare. Laikov i odborníkov ohromuje svojou neuveriteľnou rýchlosťou, fenomenálnym citom pre harmóniu a muzikálnosťou zvyčajne vyhradenou pre omnoho starších hráčov. Aj preto si vyslúžil čerstvú nomináciu významnej britskej ceny MOBO v kategórii Best Jazz Act. Mimochodom, môžte za neho zahlasovať: http://www.mobo.com/voting/best-jazz-act

 

Svoj prvý veľký album nahral Andreas v januári tohto roka a vyšiel v auguste tohto roka v slávnom vydavateľstve Verve. Produkoval ho Quincy Jones a hosťujú na ňom najväčšie jazzové hviezdy ako Gregory Porter, Roy Hargrove, Harvey Mason, Brian Bromberg či Steve Lukather.

 

Momentálne sa pripravuje na európske koncertné sály v rámci turné, ktoré ho logicky na začiatok privedie do Bratislavy. Andreasa, otca Bandiho a 12-ročného brata Adriana Varadyho môžete naživo zažiť už túto sobotu 11. októbra o 20.00h. v Ateliéri Babylon v rámci koncertného cyklu City Sounds. Pod touto značkou vystúpia tento rok aj ďalšie hviezdy ako Branford Marsalis /17.11./, Mario Biondi /25.11./ a Cassandra Wilson /11.12./. Na sobotňajšom koncerte bude oznamený ďalší exkluzívny umelec, ktorý sa premiérovo predstaví v Bratislave.

Prinášame Vám opäť možnosť skúsiť šťastie a vyhrať po dve vstupenky na blížiaci sa koncert. Odpovedzte prosím na súťažnú otázku, mená dvoch výhercov zverejníme 10.októbra 2014.

Na akú cenu je aktuálne vo Veľkej  Británii  nominovaný gitarista Andreas Varady?

Výhercovia: Júlia Bútorová, Vladimír Urbanovský

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...