Štyria umelci, ktorí posúvajú jazz do nových sfér

Štyria umelci, ktorí posúvajú jazz do nových sfér
Dávid Oláh

V tomto článku sa pozrieme na súčasných umelcov, ktorí svojou tvorbou a celkovým konceptom rozširujú hranice tohto žánru. Predstavíme si štyroch hudobníkov, na ktorých upozornil vo svojom článku producent, multiinštrumentalista, učiteľ a publicista Charles Burchell.

 

 

1. Kiefer
 
Klávesák a producent Kiefer z Los Angeles je ukážkovým príkladom súčasného jazzového hudobníka, ktorý sa zároveň stal aj producentom. Kiefer je rovnako zbehlý v domácom programovaní beatov v Ableton Live ako v DJ-ingu priamo na pódiu. Študoval na University of California pod vedením Kennyho Burrella, Jamesa Newtona a Tamira Hendelmana. Práve tu začal experimentovať so spájaním jazzovej improvizácie a kompozície s programovaním elektronických beatov.
Okrem koncertovania a produkovania sa venuje aj  pedagogickej činnosti. V novembri 2021 vydal online kurz "Kiefer: Keys, Chords, and Beats". Taktiež je autorom vyzváňacieho tónu "Over The Horizon" pre Samsung Galaxy S.
 
 
 
 
2. Braxton Cook
 
Saxofonista a skladateľ Braxton Cook pochádza z Marylandu, ale momentálne pôsobí v Los Angeles. Za posledných päť rokov si vytvára v hudobnom priemysle veľmi jedinečnú umeleckú cestu. Ako sideman spolupracoval s umelcami ako Christian Scott, Marquis Hill, Phonny Ppl a Tom Misch, nahrával s Mac Miller a mnohými ďalšími. Zručný saxofonista má veľký talent na vytváranie oduševnených R&B balád, ako aj groovy moderných jazzových beatov. Na svojom konte má štyri autorské albumy: najnovší z roku 2023 nesie názov "Who Are You When No One is Watching?". Hudba ukazuje jeho schopnosť citlivo a vkusne spájať elektronickú produkciu s jemne upraveným zvukom altového saxofónu.
 
 
 
 
3. Joel Ross
 
Joel Ross je vychádzajúca hviezda jazzového vibrafónu. Hoci vibrafón nepatrí v jazze k najobľúbenejším nástrojom, má dlhú líniu v jazzovej komunite s umelcami ako Lionel Hampton, Milt Jackson, Cal Tjader, Bobby Hutcherson, Dave Samuels, Stefon Harris a Warren Wolf. Rodák z Chicaga vystupoval s osobnosťami jazzu, akými sú Herbie Hancock, Christian McBride, Chris Potter a Louis Hayes. Je pravidelným členom Marquis Hill’s Blacktet, Makaya McCraven’s Universal Beings a nedávno vydal svoj prvý album "Kingmaker" pod hlavičkou Blue Note Records. Rovesníci ho prezývajú „Young Genius“ (mladý génius) a jeho oduševnený spôsob improvizácie z neho urobil jedného z najžiadanejších hudobníkov svojej generácie. 
 
 
 
 
4. James Francies
 
James Francies je jedným z najdynamickejších mladých klaviristov na modernej jazzovej scéne. Francies, pochádzajúci z Houstonu, spojil množstvo rôznych štýlov a hudobných tradícií, ktoré ho priviedli na pódium s The Roots, Chrisom Potterom, Stefonom Harrisom, Jeffom Tainom Wattsom, Patom Methenym a Marcusom Stricklandom. Francies má stav známy ako „synestézia medzi zvukom a farbou“, ktorá mu umožňuje vytvárať vizuálne asociácie so zvukom, spájať farby s určitými harmonickými postupmi a melodickými štruktúrami. Francies využil túto schopnosť na komponovanie časti hudby na svojej debutovej nahrávke pre Blue Note Records "Flight". Jeho štýl hry je ovplyvnený líniou priekopníkov jazzového klavíra v Houstone -  Joe Sample, Jason Moran a Robert Glasper. 
Francies sa neustále podieľa na projektoch, ktoré posúvajú hranice jazzu, ako je jeho skupina Stem Sounds alebo jeho práca s Chris Potter Trio, v ktorom hrá nielen na klávesy, ale aj na basovej gitare. Nedávno sa objavil na albume Drake "Certified Lover Boy" v duete s vychádzajúcou vokálnou hviezdou Yebbou. Je tiež súčasťou projektu Side-Eye Pata Methenyho.
 
 
 
 

 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: flypaper.soundfly.com

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...