Bratislava žije oslavou ONE DAY JAZZ festivalu

Bratislava žije oslavou ONE DAY JAZZ festivalu
Peter Motyčka

Názov ONE DAY JAZZ festival možno evokuje jednorázovú akciu, no opak je pravdou. Fanúšikovia dobrej hudby si v priebehu rokov zvykli na príjemné prekvapenia, keďže „ONE DAY“ sa počas roka opakovane vynára s hudobným menu, aké nedokáže naservírovať ani jedno z domácich podujatí. Beyond music – takto by mohlo znieť motto celoročných hudobných slávností, prepájajúcich umenie s porozumením a toleranciou.

 

ONE DAY JAZZ festival je súčasťou európskej scény už pätnásť rokov a svoje narodeniny sa chystá osláviť adekvátnym spôsobom. Prepojenie jubilujúceho podujatia s Bratislavským kultúrnym letom je naozaj výrazné a obyvatelia i návštevníci hlavného mesta ho zažijú v novej intenzite. Prednedávnom roztancovali bratislavské Hlavné námestie priekopníci európskych fusion-funkových smerovaní Mezzoforte, ktorí sa predstavili v špeciálnej zostave so slovenským bubeníkom Martinom Valihorom. Ku gratulantom sa pridali aj členovia Lukáš Oravec Orchestra, ktorí spolu s nemeckým dirigentom Pavlom Klimashevským uviedli svoju aktuálnu nahrávku The Sun. Dozvukom hlavných podujatí ONE DAY JAZZ festival budú jam session párty v .klube pod lampou na Partizánskej ulici. Hoci sa neformálne stretnutia účinkujúcich hudobníkov a ich konfrontácia s lokálnou scénou udomácnili na mnohých prestížnych svetových festivaloch, na slovenskej scéne k nim vzhliada jedine ONE DAY JAZZ festival. A podobne tomu bude aj počas ďalších letných koncertov, po ktorých sa účastníci stretnú na Jam Session After Party v bratislavských podnikoch .klub pod lampou a Pink Whale. „Každý rok sa snažíme posunúť festival ďalej,“ hovorí organizátor Martin Valihora. „Počas prvých ročníkov najmä dramaturgicky, neskôr pribúdali vzdelávacie aktivity, unikátne prepojenia jazzových umelcov so symfonickým orchestrom v lukratívnom prostredí Bratislavského hradu či medzinárodné spolupráce. Snahou jubilejného ročníka bude priblíženie jazzovej hudby i umelcov k mestu. Festivalovým pódiom sa stane prakticky celá metropola, keďže v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a Kultúrnym letom prebehnú koncerty v rámci viacerých lokalít.

 

 

 

Jubilejný ročník festivalu bude dnes (pondelok 3. júla) pokračovať v tajomnej atmosfére chrámového priestoru bratislavských Klarisiek, kde svoje umenie predvedie talentovaný klavirista Alan Bartuš. Jeho pozvanie prijali nielen kontrabasista Štefan „Pišta“ Bartuš, ale aj špičkový americký bubeník Gregory Hutchinson a vynikajúci maďarský trubkár Kornél Fekete-Kovács. Práve dvojica zahraničných hostí ponúkne slovenským záujemcom možnosť priamej konfrontácie v rámci popoludňajšieho workshopu na bratislavskom Konzervatóriu. Gregory Hutchinson je legendou, čoho dôkazom boli jeho dlhoročné účinkovania s umelcami ako Betty Carter, Ray Brown, Joe Henderson, Joshua Redman, Johnny Griffin alebo Mark Whitfield. Len zriedkakedy prichádza možnosť osobného kontaktu s umelcom, ktorý už dve desaťročia patrí k svetovo najrešpektovanejším jazzovým bubeníkom. Hoci sa trubkár Kornél Fekete-Kovács objavuje na slovenských pódiách častejšie, priama konfrontácia s rešpektovaným lídrom Modern Art Orchestra, ako aj Fekete-Kovács Quintet, bude nesmierne podnetná. So vstupenkou na večerný koncert Alan Bartuš Trio v Klariskách je vstup na majstrovské kurzy s Gregorym Hutchinsonom a Kornélom Fekete-Kovácsom zadarmo.

 

 

 

 

Počas voľného prázdninového dňa (streda 5. júla, Sviatok svätého Cyrila a Metoda) prebehnú v priestoroch bratislavskej Starej radnice workshopy jednej z najinšpiratívnejších osobností súčasnej newyorskej scény – Immanuela Wilkinsa. Saxofonista, ktorý v rámci svojich posledných albumov definoval zvuk a smerovanie jazzovej scény, predstaví na večernom koncerte aj svoju kapelu. Dvadsať šesťročný altsaxofonista nahráva svoje projekty pod prestížnou značkou Blue Note a na jeho ceste ho inšpirovali najmä Kenny Garrett, Branford Marsalis, Marshall Allen, Wynton Marsalis a Ornette Coleman. Wilkinsova koncepcia ponúka ten najaktuálnejší pohľad na smerovanie jazzu a ONE DAY JAZZ festival hrdo predstavuje jeho vynikajúce kvarteto v slovenskej premiére. Prekvapením večera bude tiež prezentácia projektu Saturnus, za ktorým stojí multiinštrumentalista Eugen Vizváry.

 

 

Záhrada Domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici so špecifickým genius loci bude vo štvrtok 6. júla hostiť domáce duo Lash & Grey, ktoré získava ocenenia na zahraničných scénach a prednedávnom sa predstavilo na úspešnom podujatí Slovaks in Concerts at Carnegie Hall v New Yorku. Bratislavské oslavy budú vrcholiť nedeľným koncertom (9. júla) kultového medzinárodného zoskupenia Waking Vision, počas ktorého predstavia členovia čerstvú nahrávku Breathing Earth. Čo by to však bola za narodeninová oslava bez špecialít a chuťoviek? Medzi ne patrí napríklad výnimočné prepojenie austrálskeho aboridžínskeho speváka Granta Ngulmyiu Nundhiriballyho so synom a sláčikovým kvartetom (23. júla na nádvorí Historickej radnice v Bratislave) a projekt Tribute to Tina Turner (10. augusta v priestoroch pezinského zámku Šimák). Poctu nenapodobiteľnej soulovej a rockovej dive prídu vzdať napríklad americkí vokalisti Ali Caldwell alebo Avery Wilson. Obaja sa objavujú po boku Ushera či Christiny Aquilery a tiež prevádzkujú úspešné vlastné projekty.

 

 

Narodeninovým prídavkom bude špeciálny jesenný koncert v stredu 15. novembra vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, na ktorom zaznie premiéra „nadupaného“ projektu Hiromi's Sonicwonder. Pätnásty ročník ONE DAY JAZZ festivalu 2023 bude naozaj exkluzívnou celoročnou oslavou, ktorá navyše v rámci satelitných podujatí v Budapešti a v Prahe presahuje hranice Slovenska. Jednoducho – párty, na ktorej nesmiete chýbať!

 

 

 

ONE DAY JAZZ festival 2023

 

Po 3. 7. – Koncertná sieň Klarisky, Bratislava

Alan Bartuš Trio feat. Gregory Hutchinson & Kornél Fekete-Kovács (SK/USA/HU) + masterclass, Konzervatórium v Bratislave, 14.00

.klub pod lampou – Jam Session After Party

 

Ut 4. 7. – Mestský hrad Kremnica

Immanuel Wilkins Quartet (USA)

Mária Reháková Topoľana (SK/GB)

Oskar Török & Marián Čekovský feat. Martin Valihora (SK)

 

St 5. 7. – Stará radnica, Bratislava

Immanuel Wilkins Quartet (USA) + masterclass, Konzervatórium v Bratislave, 14.00

Eugen Vizváry Saturnus (SK/CZ)

.klub pod lampou – Jam Session After Party

 

Št 6. 7. – Záhrada Domu Albrechtovcov, Bratislava

Lash & Grey (SK)

 

Ne 9. 7. – Stará radnica, Bratislava

Waking Vision (USA/SK)

Dennyiah (SK)

Pink Whale – Jam Session After Party

Mattia Müller Band (SK)

 

Ut 11. 7. – Košice

Waking Vision (USA/SK)

Dennyiah (SK)

 

St 12. 7. – Vodný hrad Hronsek

Waking Vision (USA/SK)

 

Ne 23. 7. Stará radnica, Bratislava

NGULMIYA (AUS/SK)

 

Št 10. 8. - Zámok Šimák Pezinok

Tribute to Tina Turner (USA/SK)

Ali Caldwell – spev

Avery Wilson – spev

Martin Valihora Band

 

St 15. 11. – Slovenský rozhlas, Bratislava

Hiromi's Sonicwonder (JAP/USA)

 

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporom umenia, ktorý je hlavným partnerom festivalu. Podujatie je možné realizovať aj vďaka finančnej podpore Tipos, Nadácie SPP, Nadácie Tatra banky a Bratislavského samosprávneho kraja.

 

Autor: Peter Motyčka

 

Galéria

Bratislava žije oslavou ONE DAY JAZZ festivalu
Bratislava žije oslavou ONE DAY JAZZ festivalu
Bratislava žije oslavou ONE DAY JAZZ festivalu

 

 

Ďalšie články

One Day Jazz Festival v DPOH: Ari Hoenig Trio, Ovsepian/Camarda/Valihora a Ľudové Mladistvá
Jedenásty ročník festivalu sa po veľkom open-air koncerte na Bratislavskom hrade a odbočke v...
One Day Jazz Festival: Hudobná sonda do duší
7.november 2014, Istropolis, Bratislava   Ako víchrica sa Bratislavou prehnal jednodňový jazz...
Večer s Patom Methenym: Nekonečné hudobné spektrum
Otvorenie jarnej sezóny ONE DAY JAZZ Festivalu 2017 prebehlo vo veľkom štýle. Dramaturgia na čele s...
Linda Oh: Na pódiu dávam zo seba maximum
Linda May Han Oh (33) sa narodila v Malajzii, vyrastala v Austálii a posledné roky...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...