Bratislavský Swingový Majáles s Fats Jazz Bandom

Bratislavský Swingový Majáles s Fats Jazz Bandom
Peter Motyčka

Fats Jazz Band sa za viac než dekádu svojej existencie vypracoval na medzinárodne uznávaný štýlový orchester, ktorý udržiava historickú podobu jazzu tak, ako ho vo svojich počiatkoch hrávali najväčšie legendy. Aj slovenskú a českú scénu vtedajšej tanečnej hudby reflektuje tento „little big band“ autentickým spôsobom – na originálnych zrekonštruovaných hudobných nástrojoch, v na mieru šitých oblekoch podľa dobových strihov – jednoducho ako vystrihnutí z filmov.

 

Už túto sobotu 13. mája odohrá orchester Fats Jazz Band v legendárnom V-klube Bratislavský Swingový Majáles. Silnú medzivojnovú tradíciu bratislavských májových tanečných zábav či čajov o piatej oživia hudbou z 20. až 50. rokov minulého storočia a pripomenú si aj významné 120. výročie narodenia F. K. Veselého. Atmosféru večera dotvorí dobová módna prehliadka originálnych odevov kolektívu Prvorepubliková móda, workshop tanečnej školy B-Swing či tradičný fotokútik, z ktorého si návštevníci môžu odniesť fotografiu na pamiatku.

 

 

O tančiarni nám viac povedala speváčka a manažérka orchestra La Jana: „Na Bratislavskom Swingovom Majálese sa bude dať tancovať alebo len tak príjemne sedieť pri sviečkach, dobrom slovenskom vínku či dobrôtkach U starej mamy a so skvelou živou hudbou, čo je dnes už veľmi vzácne. Ľudia sa na tieto večery veľmi radi obliekajú do módy prvej polovice minulého storočia, takže atmosféra je tam vskutku čarovná, akoby sme sa spolu s návštevníkmi preniesli o 100 rokov do minulosti.

 

BRATISLAVSKÝ SWINGOVÝ MAJÁLES

13. 5. 2022 o 20:00

V-klub, Nám. SNP, Bratislava

FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/518496580478565

VSTUPENKY: https://www.ticketportal.sk/event/BRATISLAVSKY-SWINGOVY-MAJALES

 

 

Vzápätí vyrazí orchester pod vedením nášho popredného klaviristu a saxofonistu Ladislava Fančoviča na turné do Poľska, kde odohrá tri koncerty na 18. ročníku Medzinárodného gitarového festivalu:

 

19. mája v Gorzówe Wielkopolskom v Koncertnej sále Teatrze im. J. Osterwy

20. mája v Świebodzine v Dome kultúry

21. mája v Zielonej Gore v Audiovizuálnej sále Múzea Ziemi Lubuskiej

 

Bandleader Ladislav Fančovič o turné informoval: „Bolo pre nás veľmi milým prekvapením, keď nám organizátor tohto obrovského festivalu, ktorý sa koná v šiestich mestách, zavolal, že je našim veľkým fanúšikom a už dlho si nás želá na festivale uviesť. Okrem amerických hitov 30. a 40. rokov prinesieme do Poľska aj slovenský a český swing, ktorý sa vo vtedajšom Československu hrával. Sme veľmi radi, že naše turné podporil Fond na podporu umenia ako výnimočnú prezentáciu Slovenska v susednej krajine.

 

 

Fats Jazz Band je autentický hot jazzový a swingový orchester – kapelník Ladislav Fančovič odpočutím prepisuje aranžmány z pôvodných starých nahrávok do nôt formou transkripcie. Preto máte unikátnu možnosť v ich podaní počuť jazzové šlágre presne tak, ako ich vo svojej dobe nahrali jazzové legendy. Taktiež zrekonštruované hudobné nástroje, dobové oblečenie a celkový prejav orchestra a spevákov sú v úplnej zhode s obdobím, ktoré predstavujú.

Napriek svojej, dá sa povedať, staromódnosti, zvuk orchestra vyvoláva v ľuďoch niečo nadčasové. Fats Jazz Band prináša starodávne piesne, ktoré svojou spontánnou interpretáciou prenáša do súčasnosti. Práve spontánnosť dala hudbe tohto obdobia svoje kúzlo, a to Vám bezpochyby prinesie do prítomnosti práve Fats Jazz Band.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Galéria

Bratislavský Swingový Majáles s Fats Jazz Bandom

 

 

Ďalšie články

Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Golden Age Festival 2016 - Véčko v rytme Hot Jazzu
Rytmus je náš biznis spievalo a hralo sa v preplnenej sále bratislavského V – klubu v...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Report: Fats Jazz Band v Swing Café
Ani tomu nebolo tak dávno, čo v kuloároch bratislavského jazzu prebehla správa o konci...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...