Jazzman týždňa: Oliver Nelson

Jazzman týždňa: Oliver Nelson

Jeho aranžmány poznajú jazzoví fanúšikovia, ale aj filmoví nadšenci. Saxofonista, klarinetista, aranžér, skladateľ a kapelník, ktorý hoci sa dožil len 43 rokov, dokázal v jazzovej histórii zanechať svoju stopu. Jeho najznámejšia skladba je Stolen Moments a zaujímavosťou je, že na jednom zo svojich najvýznamnejších albumov More Blues and the Abstract Truth vôbec nehrá. Zoznámte sa s Oliverom Nelsonom.

 

Oliver Edward Nelson sa narodil 4. júna 1932 v meste St. Louis v štáte Missouri do hudobníckej rodiny. Už od detstva bol vedený ku výberu nástroja, ako šesťročný sa začal učiť hrať na klavíri a vo veku 11 rokov prvý krát chytil do ruky saxofón. Prvé profesionálne skúsenosti získal v kapele saxofonistu Louisa Jordana, kde pôsobil medzi rokmi 1950 - 51 a okrem hrania na alt saxofóne pre toto zoskupenie aj písal aranžmány.

 

Veľký zlomový moment vo svojom živote zažil Nelson počas povinnej vojenskej služby v Japonsku, kde sa zúčastnil koncertu Tokijského filharmonického orchestra a počul Ravelovu suite Mother Goose a Hindemithovu Symfóniu Es dur. Tento zážitok v ňom upevnil silnú túžbu stať sa skladateľom. Po návrate do USA vyštudoval hudobnú kompozíciu a teóriu na Washington University a Lincoln University.

 

Nelsonova kariéra sa posunula vpred, keď sa po štúdiách rozhodol presťahovať do New Yorku, kde hrával medzi inými aj s bigbandami Louie Bellsona, Counta Basieho, Dukea Ellingtona a Quincyho Jonesa. V tomto období nahral pre vydavateľstvo Prestige 6 albumov, no mimoriadny záujem vzbudil až jeho album pre Impulse! s názvom The Blues and the Abstract Truth (1961). Nelsonove aranžmány a spoluhráči Eric DolphyFreddie HubbardBill Evans, Paul Chambers a Roy Haynes vytvorili majstrovské dielo a práve na tomto albume prvý krát zaznela jeho najznámejšia skladba Stolen Moments. Album s podobným názvom More Blues and the Abstract Truth, ktorý vznikol o 3 roky neskôr, je určitým spôsobom rarita - Nelson sa rozhodol na tomto titule iba dirigovať a pozíciu saxofonistov obsadili Phil Woods, Ben Webster, Phil Bodner a Pepper Addams. Napriek tomu Oliverove pútavé kompozície a aranžmány skladieb iných skladateľov z tohto albumu robia album rovnako významný, ak nie významnejší, akým je jeho prechodca.

 

Oliver Nelson - Stolen Moments

 

Ako aranžér Nelson spolupracoval s množstvom kľúčových osobností jazzu, medzi nimi Thelonious Monk, Cannonball Adderley, Sonny Rollins, Eddie "Lockjaw" Davis, Johnny Hodges, Wes Montgomery, Buddy Rich, Jimmy Smith, Billy Taylor, Stanley Turrentine alebo Gene Ammons. Okrem jazzovej kompozície a aranžovania sa Oliver Nelson koncom 60. rokov zameral aj na filmovú hudbu a pod jeho rukou vznikla hudba ku filmom ako Alfie, Smrť pištoľníka, Dial Hot Line, ako aj aranžmán Barbieriho hudby k filmu Posledné tango v Paríži. Nelson bol taktiež autorom hudby ku jednej z epizód seriálu Inšpektor Colombo.

 

Oliver Nelson zomrel nečakane, len ako 43-ročný. Dôvodom jeho smrti bol srdcový infarkt a tento svet opustil 28. októbra 1975. Po sebe zanechal synov Olivera Nelsona Jr., jazzového a klasického flautistu a Nylesa Nelsona, ktorý sa do histórie zapísal inak ako jeho otec - v roku 2014 podľa údajov The Daily Times zastrelil svoju priateľku Eriku Brown a následne spáchal samovraždu.

 

Zdroj: wikipedia.org

Autor: Martin Uherek

Foto: jazzatelier

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...