Jesenné menu? Čo takto The Buzzfish – Borlai / Feliciati / Kollar

Jesenné menu? Čo takto The Buzzfish – Borlai / Feliciati / Kollar
Peter Motyčka

Ponuka jesenných koncertov býva viac ako bohatá a hoci výber nebýva jednoduchou voľbou, príležitostne sa objavujú aj kaloricky výživnejšie ponuky, ktorým sa ťažko odoláva. Ochutnali ste už napríklad buzzfish? Pokiaľ nie, je načase to zmeniť, pretože najbližší víkend bude patriť tejto znamenitej delikatese.

 

V úlohe medzinárodných šéfkuchárov sa predstavia maďarský bubeník Gergő Borlai, taliansky basgitarista Lorenzo Feliciati a slovenský gitarista David Kollar. Nad technickým majstrovstvom Gergőa Borlaia sme na našich pódiách žasli mnohokrát: objavil sa tu po boku klávesového mága Zsolta Kalteneckera, s vynikajúcim americkým basgitaristom Garym Willisom alebo v zoskupeniach European Mantra či Tzumo Electric Dreams. Minulý víkend sa predstavil v Košiciach s vynikajúcim hráčom na klávesových nástrojoch Scottom Kinseym a fantastickým basgitaristom Hadrienom Feraudom a v sobotu 19. 11. na rovnakom podujatí Jazz FOR SAle v priestoroch Historickej radnice v Košiciach uvedie power fusion kapelu Electric Shock, vede gitaristom Mikeom Gotthardom.

Borlai sa pred časom vydal do sveta a po rokoch strávených v Barcelone zakotvil v Los Angeles, kde spolupracuje s tamojšou elitou, napríklad s gitaristami Stevom Vaiom alebo Tonym MacAlpinom. „Nehrám preto, aby som bol slávny,konštatuje Borlai. „Hrám, pretože som na hudbe závislý. Chcem vždy hrávať s novými hudobníkmi. Samozrejme, chcem byť súčasťou komunity, ktorá je na najvyššom leveli.

 

 

Práve na spomínanom košickom festivale Jazz FOR Sale začala aj Borlaiova spolupráca s vynikajúcim gitaristom Davidom Kollarom a kulminovala v pozoruhodnom hudobno-pohybovom projekte Artrance v roku 2013. Tandem Kollar/Borlai následne absolvoval koncertné turné a predstavil sa napríklad v úlohe predkapely Tria Johna Scofielda, pričom amerického gitaristu prekvapila spontánnosť a kreativita nezvyčajného tandemu. Plánované európske koncerty však museli umelci odvolať, keďže Borlai sa stal súčasťou kapely gitaristu Tonyho MacAlpina, s ktorým vyrazil na americké turné.

 

 

Po rokoch sa situácia zmenila a energický tandem pribral excelentného talianskeho basgitaristu Lorenza Feliciatiho, ktorého skúsenosti preverilo účinovanie po boku Colina Edwina či Pata Mastelotta. Práve s bubeníkom legendárnej kapely King Crimson zostavil Feliciati formáciu Naked Truth, ktorá si vybudovala reputáciu na medzinárodných pódiách. Koncertné i štúdiové skúsenosti s Patom Mastelottom má aj David Kollar a aktuálne trio The Buzzfish ponúka nielen úplne novú energiu, ale aj rafinovanosť. Vo svojej hudbe prepája stredoeurópsku pestrosť so živelnou južanskou spontánnosťou. A pokiaľ sa nazdávate, že sa vám pred týmto jesenným atakom podarí schovať, ste na omyle: ich poddajné riffy vám zaručene vlezú pod kožu. Že ich budete počuť? Omyl! Zvukovú intenzitu The Buzzfish zaiste neprepočujete!

 

The Buzzfish 2022 Tour

David Kollar (SK) gitary

Gergő Borlai (HU/USA) – bicie nástroje

Lorenzo Feliciati (IT) – basgitara

 

Pi 11. 11. BlueNote, Nové mesto nad Váhom

So 12. 11. Mikulášsky jazzový festival, Liptovský Mikuláš

Ne 13. 11. Piano klub, Prievidza

Po 14. 11. Stromoradie, Prešov

 

Autor: Peter Motyčka

 

Galéria

Jesenné menu? Čo takto The Buzzfish – Borlai / Feliciati / Kollar

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...