Novopečené trio Koppel - Colley - Blade odštartovalo svoje turné v Brne

Novopečené trio Koppel - Colley - Blade odštartovalo svoje turné v Brne
jazz.sk

Medzinárodný hudobný festival MORAVIA MUSIC FEST prináša tento rok do Brna svetové hviezdy. Jedným z predstaviteľov pravoverného jazzového prístupu je  novovzniknuté trio Koppel, Colley, Blade, ktoré vystúpilo v brnenskom klube Metro Music Bar.

 

Témou aktuálneho ročníka MMF sú "Architekti Jazzu“ a kdekoľvek v jazzových kruhoch spomeniete mená Scott Colley a Brian Blade, každý vie, že sa jedna o výnimočných muzikantov, ktorí už naprojektovali a zrealizovali desiatky nezabudnuteľných nahrávok. To sú mená, ktoré zaručene pritiahli pozornosť jazzových fajnšmekrov. Ale priznám sa, meno Benjamin Koppel som počul po prvý krát. Vedel som však, že ktokoľvek bude hrať so spomínanou dvojicou, určite v dobrom zmysle prekvapí.

 

Trio Koppel, Colley, Blade vzniklo spontánne pri príležitosti spoločného hrania na festivale v dánskom Copenhagene. Scott nám po koncerte povedal o tom, že už tam, na prvom stretnutí sa im spolu hralo veľmi dobre. Fungovalo to až natoĺko, že na mieste bolo rozhodnuté o ďalšej hudobnej spolupráci. Manažment Benjamina Koppela sa postaral o malé turné a ľudia v brnenskom Metro Music Bare si mohli vychutnať spoločný prvý koncert novopečenej zostavy. Každý z hudobníkov priniesol hudobný materiál a kapela sa stretla v Brne deň pred vystúpením na skúške.  

 

"Od momentu kedy Brian zobral do rúk paličky, všetko znelo výborne..." Benjamin Koppel


 

Spontaneita, otvorenosť, silná interakcia a autentickosť v ich spoločnom hraní boli na koncerte priam transparentné. Bol to prvý koncert ich európskej šnúry a hudobný materiál tria pozostával z autorských kompozícií jeho členov (s výnimkou  záverečného prídavku z pera Duka Ellingtona). Formát tria (saxofón/kontrabas/bicie) kladie na každého člena mimoriadne nároky a skutočne komplexný prístup k hudbe. Benjamin Koppel ma veľmi milo prekvapil tým, že jeho tón mal rozmer, ktorý poznám napríklad z hudby Jana Garbareka. Teda akúsi dôstojnosť a hĺbku. Treba povedať, že jeho výrazové prostriedky, expresivita a dynamika boli rovnako očarujúce.

 

"Publikum Bolo neuveriteľné. A to vždy pomáha. Zvlášť keď skúšate nový materiál. Pre mňa je vždy veľký zážitok, keď hrám so skvelými muzikantmi a je do našej interakcie zapojené aj publikum. Ľudia dnes boli v procese tvorenia našej hudby."  Scott Colley

 

 

Spolu so Scottom Colleym krásne vypĺňali priestor, ktorý by inak zabral harmonický nástroj. Scott počas koncertu všetkým ukázal, ako sa dá na kontrabas hrať s neuveriteľnou ľahkosťou. Jeho hra v tomto triu mala naozaj široký záber. Dokonale v nej vyvažoval tri základné zložky hudby - rytmus, melódiu a harmóniu. Je to jednoducho spoluhráč, ktorý robí muzikantom obrovský priestor a vždy sa dá naňho spoľahnúť.

 

 

Brian Blade, do tretice, je spoluhráčom, ktorý hudbu vždy zaručene posunie k najvyšším možným emóciam. Jeho schopnosť predvídať a reagovať na svojich spoluhráčov je neskutočná. Hudba s ním okamžite dostáva nový rozmer. Vycibrený hudobný vkus a cítenie rytmu nenechajú nikoho na pochybách, že ide o jedného zo súčasnej bubeníckej špičky. To ako citlivo sprevádza a slúži celku a zároveň takmer nepretržite sóluje vo mne zavše tvorí salvy emócií. Brian je najkrehkejším a zároveň najvýbušnejším hudobníkom, akého poznám.

 

Zo  spoločnej hry tria išla citeľná radosť, vzájomný rešpekt a úcta, neskutočné nasadenie pre daný moment a zdielanie spoločnej vízie, kde ego jednotlivca slúži hudobnému celku. Inými slovami: Bol to naozaj jeden živý organizmus, ukážka ľudskej a hudobnej zrelosti a nadhľadu (zďaleka nešlo len o remeselné majstrovstvo troch fenomenálnych inštrumentalistov).

 

Hudba tohoto tria bola skutočnou jazzovou lahôdkou. Ak bude festival MORAVIA MUSIC FEST pokračovať týmto smerom, bude sa na čo tešiť.

 

Foto a text: Michal Štefan, Juraj Šušaník

Galéria

_IMG_4219.JPG
_IMG_4114.JPG
_IMG_4117.JPG
_IMG_4191.JPG

 

 

Ďalšie články

Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
CD The Quest: Andreas Varady opäť vyprodukoval tú najvyššiu umeleckú kvalitu
Pred vyše desiatimi rokmi nás všetkých privádzal do nemého úžasu na svojom koncerte v Nu...
Marcus Miller: Začínam odznova
Skvostom Jarných Bratislavských Jazzových Dní bolo vystúpenie jedného z najlepších a ...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...