Poľské jazzové tóny na slovenských scénach: Festival Hevhetia aj Mikulášský jazzový festival ponúkajú kvalitnú hudbu našich severných susedov

Poľské jazzové tóny na slovenských scénach: Festival Hevhetia aj Mikulášský jazzový festival ponúkajú kvalitnú hudbu našich severných susedov
Patrik Gömöri
Leto je v plnom prúde a s ním aj mnohé hudobné festivaly na Slovensku, na ktorých už tradične nemôžu chýbať poprední poľskí džezmeni. Návštevníci festivalov v Košiciach, Liptovskom Mikuláši a Trnave sa môžu tešiť vďaka podpore Poľského inštitútu na také mená poľského džezu ako Piotr Wyleżoł, Aga Zaryan, Michał Tokaj, Szymon Mika, Ida Zalewska, Stanisław Słowiński či Adam Bałdych.

 
Piaty ročník Letného festivalu Hevhetia prezentuje aktuálne projekty rovnomenného košického vydavateľstva. Na konci júla vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej ulici vystúpi aj poľský klavírny interpret Piotr Wyleżoł (28.7. o 19.00 hod.). Z kaviarne Smelly cat na Zvonárskej ulici zaznejú skladby tria poľského gitaristu Szymona Miku (4.8. o 20.00 hod.) a huslistu Stanisława Słowińského (11.8. o 20.00 hod.). Kasárne/Kulturpark zase privítajú poľskú hudobnú experimentátorku Idu Zalewskú (5.8. o 19.00 hod.).
 
 
Mikulášsky jazzový festival prináša kvalitný džez vo všetkých jeho formách do pomerne malého, no turisticky veľmi obľúbeného regiónu Liptova. Počas druhého festivalového dňa (30.7. od 19.30 hod.) vystúpi v liptovskomikulášskom Route 66 aj unikátna džezová dvojica v zložení – Aga Zaryan, ktorá je uznávaná pre svoj osobitý štýl, intímny prístup k spevu, a ľahké, očarujúce frázovanie v matnej tónine, a Michał Tokaj, ktorý vyniká farebnou, dynamickou a impulzívnou tvorbou plnou hudobných nápadov.
 
 
Do tretice porciu kvalitného poľského džezu ponúkne aj Trnava, mesto s vlastným jazykom – špecifickým nárečím, ale aj s vlastným festivalom, ktorý od roku 2004 prináša do mesta džezový „jazyk“. Na Trnavskom Jazzyku ponúkne svoj vycibrený husľový štýl mladý a talentovaný poľský džezmen Adam Bałdych, ktorý je víťazom prestížnej nemeckej hudobnej ceny ECHO Jazz 2013, a taktiež bol nominovaný na poľskú cenu Fryderyk v rokoch 2013 a 2015. V Mestskom amfiteátri vystúpi 6.8. od 19.00 hod. spolu s triom nórskeho džezového klaviristu Helge Liena.
 
Poľský inštitút v Bratislave je organizačnou zložkou poľského Ministerstva zahraničných vecí. Jeho hlavnou úlohou je propagácia poľského umenia, poľskej kultúry a vedy na Slovensku. Organizuje výstavy, koncerty, filmové projekcie, prednášky, konferencie, autorské stretnutia a iné atraktívne akcie. Podporuje kultúrne a umelecké podujatia nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a v ďalších slovenských mestách. Vo svojich priestoroch ponúka stále aktualizovanú zbierku kníh, novín a časopisov.
 
Tlačová správa

Galéria

Adam_Bałdych.jpg
Aga Zaryan.jpg
PiotrWylezol.jpg

 

 

Ďalšie články

Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...