Tandem víťazov Jazz START UP 2023

Tandem víťazov Jazz START UP 2023
Peter Motyčka

Pondelkový večer 18. decembra patril v Štúdiu 5 Slovenského rozhlasu v Bratislave k tým nezabudnuteľným. Mal som možnosť sledovať viacero finálových koncertov súťaže Jazz START UP, ktorú organizuje portál Jazz.sk v spolupráci s Rádiom Devín, no tak vyrovnaní finalisti sa tu za jedenásť rokov skutočne neobjavili. Finálový koncert nebol v pravom slova zmysle zápolením, ako skôr nesmierne pohodovým posedením s fantastickou muzikou. Kto prišiel, určite neoľutoval, pretože mal možnosť zažiť dvojicu osobností, o ktorých budeme v najbližších rokoch určite počuť: klaviristu Drahoslava Banga spolu s triom a gitaristu Lukáša Šnábela s kvartetom.

 

Hudba Drahoslava Banga je nasiaknutá všetkým možným: od klasiky cez stredoeurópsky folklór a jazz až po latinskoamerické inšpirácie (v tomto určite nezaprie, no našťastie nekopíruje Michela Camila). Drahoslav Bango & Friends hrávajú spolu len dva roky a poslucháčov i porotu finálového večera Jazz START UP si doslova omotali okolo prsta od prvej minúty. „Toto je hotová kapela, hotový produkt,“ nechal sa počuť jeden z porotcov, basgitarista Juraj Griglák. „Len zavrieť oči a nechať sa unášať!“ Klavirista mal nesmierne šťastnú ruku pri voľbe basgitaristu Igora Biháryho, ktorý bol v rámci metricky spletitých kompozícií nielen úžasne presný, ale aj striedmy (hral presne to, čo mal). Dravosť bubeníka Timoteja Rajnohu vyvážilo jeho miestami dynamicky výraznejšie nasadenie. Drahoslav Bango & Friends sú skutočne hotovou kapelou s vlastnou tvárou a víziou, čo dávam na vedomie všetkým promotérom: ich show jednoducho chytí za srdce i uši!

 

 

Vďaka Cene Live Performance sa priatelia Drahoslava Bangu predstavia na Medzinárodnom jazzovom festivale v Košiciach, na Open Jazz Feste v Novom Meste nad Váhom, na Trnavskom Jazzyku, ako aj na ďalších domácich podujatiach. Určite by ste si nemali nechať ujsť ich živelnú show, rovnako ako ich pripravovaný debutový album – ten sa snáď objaví v najbližšom čase. A pokiaľ patríte k pravidelným návštevníkom „džezákov“, budúci ročník Bratislavských jazzových dní bude otvárať práve Drahoslav Bango & Friends, víťaz Pódia mladých talentov Nadácie SPP. Bravó, Drahoslav!

 

 

Jedenásty ročník Jazz Start Up ponúkol výnimočne len dvojicu kapiel, obe však mohli ponúknuť až polhodinové vystúpenia. Keď sa na pódiu objavil gitarista Lukáš Šnábel bolo zrejmé, že sa tu zjavil gitarový majster s unikátnym zvukom i myslením. Študent prestížneho Kráľovského konzervatória v holandskom Haagu nepopiera inšpiráciu Patom Methenym, no napriek tomu ponúka osobitý rukopis a nápadité témy, ktoré vám doznievajú v hlave ešte hodnú chvíľu po skončení koncertu. Nie nadarmo získal nedávno ocenenie SOZA za autorskú tvorbu.

 

 

Lukáš Šnábel predstavil výlučne vlastné kompozície spolu s basgitaristom Igorom Bihárym (ten pohotovo zaskočil za absentujúceho Róberta Ragana ml.), klaviristom Ľudovítom Kotlárom a bubeníkom Kristiánom Kurucom. Oproti Bangovmu triu bolo počuť, že kvarteto sa stretáva len na príležitostnej báze (čo je zrejme spôsobené tým, že členovia pôsobia na rozličných miestach), no napriek tomu ponúkli Lukáš Šnábel Quartet nesmierne presvedčivú víziu. Možno to je práve bodom zlomu pre lídra zoskupenia, aby začal pracovať na jednotnom skupinovom organizme. Propozície k tomu má: nielen nápadité a spevné kompozície, ale aj osobitú zvukovosť a improvizačnú nápaditosť. Musíme mu v tom držať prsty a tešiť sa na debutový album, ktorý sa snáď uskutoční aj vďaka získaniu Hlavnej ceny Jazz Start Up s možnosťou dvojdňového nahrávania v profesionálnom Štúdiu Milana Tökölyho a vydania albumu pod záštitou vydavateľstva Pavian Records.

 

 

Nemenej atraktívnou aj Cena Beyerdynamic od spoločnosti BaSys, umožňujúca nákup audiotechniky produktov Beyerdynamic. Keďže som v úvode spomínal vyrovnanosť oboch zoskupení, jej laureátmi boli ako Drahoslav Bango tak Lukáš Šnábel. Ešte treba spomenúť, že o víťazovi Jazz START UP 2023 rozhodovala odborná porota zložená z renomovaných hudobníkov i publicistov (kontrabasista/basgitarista Juraj Griglák, cimbalista/kontrabasista Ľubomír Gašpar, gitarista/spevák Boris Čellár a hudobný publicista Peter Motyčka). Finálový večer Jazz START UP 2023 dopadol na jednotku (aj vďaka výbornému moderátorovi Jánovi Sklenárovi ako aj zvukovému majstrovi Petrovi Szabadošovi) a neostáva ako sa tešiť na ďalší ročník.

 

 

FB: www.facebook.com/jazzstartup

 

Autor: Peter Motyčka

Fotografie: Rudolf Baranovič

 

Esprit 2023

Galéria

Tandem víťazov Jazz START UP 2023
Tandem víťazov Jazz START UP 2023
Tandem víťazov Jazz START UP 2023
Tandem víťazov Jazz START UP 2023
Tandem víťazov Jazz START UP 2023
Tandem víťazov Jazz START UP 2023
Tandem víťazov Jazz START UP 2023
Tandem víťazov Jazz START UP 2023
Tandem víťazov Jazz START UP 2023

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Jazz Start Up 2019 pozná svojich víťazov. Debutový album nahrá duo Mihaľová a Šedivý
Siedmy ročník súťaže mladých jazzových talentov dospel do finále. Cenu za živé vystúpenie si...
Miloš Biháry Trio v štúdiu Slovenského rozhlasu
Druhé kolo súťaže Jazz START UP posunulo do finále trnavsko-senickú formáciu Miloš Biháry Trio,...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...