Goodbye Mick Goodrick

Goodbye Mick Goodrick
Dávid Oláh

V polovici novembra podľahol vo veku 77 rokov Parkinsonovej chorobe výnimočný americký gitarista a pedagóg Mick Goodrick. Ako pedagóg viedol a ovplyvnil niekoľko generácií jazzových gitaristov (Bill Frisell, John Scofield, Mike Stern, Julian Lage) a ako interpret spolupracoval napríklad s Garym Burtonom, Patom Methenym či Michaelom Breckerom.

 

Mick Goodrick (1945) bol veľkým fanúšikom hudby Elvisa Presleyho, čo ho priviedlo k štúdiu hry na gitare. Už ako tínedžer sa však začal zaujímať o jazz. Podnetom bol tiež pobyt v hudobnom tábore v orchestri Stana Kentona. V rokoch 1963–1967 študoval na Berklee School of Music v Bostone, kde ostal následne aj učiť. Niekoľko rokov strávil spoluprácou s vibrafonistom Garym Burtonom a po ukončení koncertovania a nahrávania s legendárnym vibrafonistom sa usadil v Bostone a pracoval prevažne ako pedagóg na Berklee School of Music (v súčasnosti Berklee College of Music).

 

 

Goodrick bol významným pedagógom a k jeho študentom patrili napríklad Bill Frisell, Julian Lage, John Scofield, Lage Lund, Mike Stern, Rale Micic a ďalší. Jeho najznámejšia kniha "The Advancing Guitarist" je inštruktážnym manuálom pre gitaristov venujúcich sa akémukoľvek žánru. Okrem toho napísal niekoľko ďalších učebníc, venujúcich sa problematike vedenia hlasov v harmónii.

 

 

V 80. rokoch minulého storočia spolupracoval s Charlie Haden´s Liberation Music Orchestra a tiež sa objavoval v projektoch bubeníka Jacka DeJohnetta. V 90. rokoch hrával spolu so Stevom Swallowom. Mick Goodrick bol významným postbopovým pedagógom a interpretom, ktorý sa nevyhýbal experimentovaniu s rôznymi zvukovými efektami a moderným harmonickým a rytmicko-melodickým prístupom k improvizácii.

 

Autor: Dávid Oláh

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...