„13. INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL ŠPANIA DOLINA ´2017“

„13. INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL ŠPANIA DOLINA ´2017“
Vlado Vizár

„13. INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL ŠPANIA DOLINA ´2017“

Sobota, 19.augusta 2017.

Recenzia podujatia.

 

         S doznením posledných taktov koncertného vystúpenia poľského orchestra Jazz Band Ball Orchestra, sa uzavrel aj 13. ročník medzinárodného jazzového festivalu v Španej Doline, ktorý patrí k uznávaným a vyhľadávaným medzinárodným jazzovým podujatiam.

Organizátori celého festivalu a aj dramaturgie jeho programu, Patrícia Páleníčková a Vlado Vizár, sa opierali o už overenú a úspešnú koncepciu – t.j. o žánrovo rôznorodú a pestrú stavbu festivalového večera, ktorého hlavným kritériom sa stala predovšetkým hudobná a umelecká kvalita. Na festivalovom pódiu 13. ročníka odzneli koncerty big bandu moderného jazzu, dvoch formácií tradičného jazzu a swingu, dua s lyrickým spojením jazzu a elektroniky, a quarteta špičkového moderného jazzu. To všetko v podaní vynikajúcich profesionálnych jazzových hudobníkov zo Slovenska, Čiech, USA, Poľska, Chorvátska a Francúzka.

Program jazzového festivalu bol koncipovaný do jedného programového dňa a na jednom festivalovom pódiu (Penziónu Klopačka) :

 

1.    MICHAL MOTÝĽ TENTET                                                        (SK)

2.    TRADITIONAL CLUB REVIVAL                                            (SK)

3.    OBRADOVIĆ – TIXIER DUO                                                  (CR,FR)

4.    LUKÁŠ ORAVEC QUARTET                                                    (SK,CZ,

        & DANNY GRISSET                                                                    USA)

5.    JAZZ BAND BALL ORCHESTRA                                           (PL)

       & BEATA PRZYBYTEK                                   

  Podrobnejšie informácie o orchestroch boli uverejnené pred Festivalom na FB a aj na našej novej web stránke: www.jazzfestivalspaniadolina.sk, preto v článku uvedieme aj doplňujúce a aktuálne poznatky z jednotlivých koncertov:

 

 

·         MICHAL MOTÝĽ  TENTET   (SK)   

„Malý“ big band moderného jazzu, zoskupený okolo jeho zakladateľa, trombónistu a skladateľa Michala Motýľa, neostal nič dlžný svojej povesti skvelého a technicky brilantného interpréta náročných jazzových kompozícií členov orchestra Michala Motýľa (Bones Key; Good Old Days; Stress; Porto), Matúša Jakabčica (For M.M.; Košice Song) a Erika Rothensteina (Ach Du lieber Schmetterling, alles ist hin), ktoré zahral s dokonalou profesionálnou technickou bravúrou orchestra aj sólistov. Tentet je vynikajúcim a ojedinelým telesom svojho druhu a plným právom si zaslúžil búrlivý potlesk a ocenenie divákov!

Michal Motýľ               –          bass trombón, kompozície, aranžmány ,

Jozef Vöröš                  –          1.trombón ,

Juraj Mitošinka          –          3.trombón ,

Vlado Vizár                  -           2.trombón

Ondrej Juraši              –          trúbka, krídlovka ,

Miroslav Poprádi        –          klarinet, soprán, tenor sax, ,

Erik Rothenstein        –          barytón sax, flauta, kompozície, aranžmány ,

Matúš Jakabčic          –          gitara, kompozície, aranžmány ,

Peter Korman             –          kontrabas

Marián Ševčík             –          bicie

 

 

·         TRADITIONAL CLUB REVIVAL     (SK)              

Igor Čelko                               -           sopránsaxofón

Vlado Vizár                             -           trombón

Patrícia Páleníčková             -           gitara, banjo, spev

Andrej Šebo                            -           kontrabas

Karol Sucháň                          -           bicie

 

 

Dramaturgickým zámerom bolo vytvoriť žánrový kontrast k prvému koncertu Tenteta Michala Motýľa.

Orchester tradičného jazzu a swingu Traditional Club Revival tvoria všetko pôvodní a naozaj „originálni“ zakladatelia dvoch legendárnych slovenských jazzových orchestrov spred 55-tych rokov: Traditional Club; a Revival Jazz Band. Samozrejme, až na dámu Patríciu Páleníčkovú, ktorá výrazne „kazí“ vekový priemer štyroch seniorov. Všetci členovia stále aktívne pôsobia na slovenskej jazzovej scéne ako profesionálni hudobníci.

Na festivalovom koncerte zazneli klasické jazzové skvosty ako: „Coquette“ (Lombardo / Green / Kahn) ; „Someday Sweetheart“ (B. & J. C. Spikes) ; „That Da-Da Strain“ (M. Medina & J.E.Dowell) ; „Swingin´ The Blues“ (C. Basie / E. Durham) ; „Si Tu Vois Ma Mére“ (S.Bechet) ; „Madison Jump“ (traditional) ... a ďalšie - v aranžmánoch Igora Čelku.

 

 

 

·         OBRADOVIĆ – TIXIER DUO           (CR,FR)

Koncert tohto srbsko-francúzkeho dua bol nepochybne jazzovým skvostom a zároveň prekvapením festivalového večera. Mladý pár, chorvátska hráčka na bicie a perkusie Lada Obradović a francúzky klavírista Davida Tixiera (inak, v súkromí sú manželia), predstavil jemnú a vkusnú súhru a fúziu moderného jazzového cítenia s výpomocou modernej elektronickej hudobnej techniky. Vo vlastných kompozíciách a v novom prejave „porozprávali“ divákom svoje impresie a emócie pomocou zmiešania živých a elektronických tónov a zvukov. Ladu Obradović a Davida Tixiera spája očividne zhodná muzikantská filozofia a presvedčenie, čo podávajú harmonicky a rytmicky dokonale a pritom nesmierne jemne a elegantne!

Dramaturgický výber vystúpenia a koncertu dua Obradović-Tixier bol jasným zámerom o hudobný a žánrový kontrast. I napriek zložitým prípravným riešeniam napr. pri plnení časových, technických a pódiových požiadaviek, sa realizácia skvele vydarila a diváci mali možnosť byť účastníkmi neobvyklého, na Slovensku prvýkrát uvedeného koncertu.

David Tixier          (FR)   -      klavír, klávesy, syntezátor, kompozície,

Lada Obradović   (CR)   -      bubny, perkusie, hlas, zvonkohra, kompozície.

 

 

 

·         LUKÁŠ ORAVEC QUARTET  (SK, CZ)  & DANNY GRISSET (USA)     

Koncert formácie slovenského trúbkára, skladateľa a aranžéra Lukáša Oravca s hosťujúcim americkým klavíristom Dannym Grissetom a rytmikou Tomáš Baroš / Majo Ševčík, bol veľmi očakávaný, pretože chýr o skvelom modernom jazze tohto zoskupenia je nielen slovenským divákom už dlho známy, a aj organizátori festivalu Špania Dolina 2017 jeho účasť hodnotili ako svoj výrazný programový úspech! Už prvé tóny a takty úvodnej skladby túto povesť jasne dokazovali a potvrdzovali! Brilantná  jazzová interpretácia technicky náročných Lukášových a Dannyho vlastných skladieb doslova vyrážal divákom dych! Fantastická bola nielen súhra všetkých hráčov quarteta, ale aj ich rovnaké cítenie a jazzový prejav v sólach a aj v tutti častiach. Danny Grisset pomocou klavíra porozprával divákom svoj pokorný vzťah k jazzu a k jazzovému prejavu najvyššieho rangu. Bol to koncertný koncert od začiatku do konca - a tak si ho aj diváci vychutnali!

               Danny Grissett     (USA)                    -           klavír, kompozície

               Lukáš Oravec       (SK)                       -           trúbka, krídlovka, kompozície

               Tomáš Baroš        (CZ)                       -           kontrabas

               Marián Ševčík       (SK)                      -           bicie

 

 

·         JAZZ BAND BALL ORCHESTRA & BEATA PRZYBYTEK         (PL)

Krakovský orchester tradičného jazzu, dixielandu a swingu je v Banskej Bystrici a jej okolí už dobre známy a aj záverečný koncert tohto zoskupenia mal vopred zaručený úspech. Naviac, ak dohodnutým hosťom orchestra mal byť pre krakovanov americký priateľ a častý spoluhráč, americký spevák a (v dobrom slovazmysle) aj šouman Stanley Breckenridge! Deň pred festivalom v Španej Doline boli však organizátori v nepríjemnej situácii, keď dostali správu, že Stanley Breckenridge nemôže na vystúpenie docestovať...! Poľský kapelník však ponúkol ako náhradu spoluúčinkovanie poľskej jazzovej speváčky Beaty Przybytek – čo sa ukázalo ako skvelé riešenie! JBBO festivalový repertoár zostavil zo známych a aj menej známych swingových skladieb, ktoré spolu s Beatou zahrali naozaj vynikajúco!

 

Bogdan Wysocki                    - trúbka

Marek Michalak                     - trombón, spev

Wojciech Groborz                  - klavír

Teofil Lisiecki                          - kontrabas, leader

Wieslaw Jamiol                      - bicie

Beata Przybytek                     - sólový spev

 

 

·         Na záver:

Nemožno nespomenúť, že svoju veľkú zásluhu na nespornom úspechu 13.ročníka Jazz Festivalu v Španej Doline má aj zvukový a svetelný režisér Milan Slama, ktorý so svojim tímom zabezpečil výborný a profesionálny zvuk a svetlo!

Na pódiu oproti minulým rokom pribudli kvalitné nové hudobné nástroje: klavír, bicie a basové kombo. V hľadisku sa podstatne vylepšila úroveň a kultúry sedenia a sledovania koncertov.

Samozrejme, že podstatnú zásluhu na možnosti vôbec realizovať Jazzový Festival Špania Dolina´2017 má predovšetkým finančná podpora Fondu na podporu umenia, ako aj Mesta Banská Bystrica, a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Poďakovanie a uznanie organizátorov festivalu patrí všetkým priaznivcom, návštevníkom a fanúšikom, bez účasti ktorých by bola realizácia tohto podujatia bezpredmetná!   

Tóny 13-ho medzinárodného jazzového festival Špania Dolina ´2017 stíchli a svetlá pohasli a ak stručne zhodnotíme jeho úroveň – bola jednoducho skvelá! Organizátori festivalu majú svoje poznatky a zážitky, ktoré využijú v nasledujúcom 14. ročníku, ale dôležité je to, že nasadená latka úrovne kvality podujatia sa znova posunula nahor – a to je krédo a motív do ďalšej práce!

 

 

Patrícia Páleníčková, a Vlado Vizár , 21.septembra 2017.

 

 

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...