Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2019

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2019
Peter Baláž

Portál Jazz.sk vyhlasuje ôsmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v roku 2019. Víťazné albumy vyberú svojim hlasovaním fanúšikovia jazzu a odborná porota. Slávnostný večer odovzdávania cien ESPRIT spojené s koncertom finalistov prebehne 30. septembra 2020 v divadle Aréna v Bratislave.

V tomto roku je do ankety zaradených  22 albumov slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do kategórie jazzu a boli vydané v roku 2019. Od štvrtka 3. septembra je spustené internetové hlasovanie pre priaznivcov jazzu, ktorí podľa hudobných ukážok nominovaných nahrávok vyberú album ocenený Cenou verejnosti Esprit.  Internetové hlasovanie za najlepší domáci jazzový album potrvá do polnoci 17. septembra 2020. Hlasovať je možné za ľubovolný počet nominovaných albumov.

 

 

Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty Esprit za najlepší jazzový album roka, vyberie medzinárodná porota zložená z popredných hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu. Slávnostný večer s vyhlásením výsledkov a odovzdaním ocenení Esprit sa uskutoční 30. septembra 2020. Počas neho zažijú diváci bratislavského Divadla Aréna široký záber jazzového žánru vďaka koncertu troch z nominovaných zoskupení:

  • Nikola Bankov Band
  • Five Gentlemen & Miloš Stančík
  • Ľuboš Šrámek & his Nanosymphony

Priaznivci jazzovej hudby budú môcť zažiť odovzdávanie cien i doma pri rozhlasových prijímačoch, priamy prenos zo slávnostného večera bude vysielaný v rádiu Devín.  Podujatím bude sprevádzať moderátor Peter Šarkan Novák. 

Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť  Espirit s r.o. Hlavni partneri podujatia sú UniCredit, FPU, Crowdberry. Sošky ocenení pre Cenu verejnosti a Cenu odbornej poroty v tvare kontrabasu vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek.

Záštitu nad ôsmym ročníkom ankety Esprit a čestné členstvo v porote prevzal kontrabasista a skladateľ Petros Klampanis. Rodák z gréckeho Zakynthosu pôsobiaci na newyorskej jazzovej scéne si získal vysoké uznanie nie len na americkej, ale aj na globálnej jazzovej scéne.

Slávnostná ceremónia Esprit je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day (UNESCO), ktorá združuje jazzových nadšencov z celého sveta.

Esprit: 
2019

Nominované albumy na cenu Esprit 2019

Titulný obrázok Nadpis PHP code
AMC Trio Plus - AMC Trio Plus with Regina Carter & Eric Marienthal
Album Plus renomovaného AMC Tria prináša novú kolekciu autorských skladieb, ktoré sa prezentuje v dynamickom a pestrofarebnom zvuku, v rozšírenej inštrumentálnej zostave s významnými svetovými jazzovými hosťami - huslistkou Reginou Carter a saxofonistom Ericom Marienthalom.
Stav hlasovania: 3.3% z celkového počtu hlasov
David Kollar - Sculpting In Time
Mimoriadny gitarista komponujúci mimoriadnu hudbu s výnimočnými spoluhráčmi. Toto hudobné dielo je primárne inšpirované poetikou legendárneho filmového režiséra Andreja Tarkovského na mnohých explicitných aj implicitných úrovniach: pričom Kollarova inklinácia k jeho filmom (najmä Stalkerovi a Zrkadlu) nie je ani náhodná ani módna, ale signifikantná. Je totiž spätá s vnútornou energiou nostagie, túžby a hľadania hlbšieho zmyslu našich nepredvítateľných životov. Jeho introspektívne hudobné...
Stav hlasovania: 3.3% z celkového počtu hlasov
Erbetes Quartet - Erbetes in Triangel
Erbetes in Triangle - tri témy, autorská tvorba, svetové jazzové štandardy, slovenské jazzové skladby z repertoáru speváčky Gabriely Hermélyovej. To všetko nájdete na piatom albume zoskupenia Erbetes Quartet. Melodický jazz, nové autorské skladby, svojský prístup oceňujúci tradičné a hlavne chuť prispieť svojou jedinečnou troškou hudobnému svetu.
Stav hlasovania: 2.1% z celkového počtu hlasov
Fats Jazz Band - Swingin' Christmas
Vianočné CD slovenského swingového orchestra Fats Jazz Band obsahuje autentické rekonštrukcie pôvodných nahrávok piesní z rokov 1935 až 1950 presne tak, ako ich nahrali prvé jazzové legendy. Nechýbajú na ňom známe americké vianočné piesne, na albume však nájdete aj dve nádherné české skladby: „Jen tiše padá sníh“, ktorý pôvodne naspievala Jiřina Salačová v roku 1946 a skladbu „Jako loňský sníh“, pôvodne nahranú Arnoštom Kafkom v roku 1941 s orchestrom Karla Vlacha. Perličkou je skladba „...
Stav hlasovania: 2.5% z celkového počtu hlasov
Five Gentlemen - Five Gentlemen present Jabbo Smith & Clarence Williams
Tento hudobný nosič je voľným pokračovaním prvého CD Five Gentlemen presents Jimmie Noone v rekonštrukcii nahrávok jazzových velikánov dvadsiatych rokov minulého storočia. Na aktuálnom albume vzdávajú piati džentlmeni spolu s hosťami hold virtuóznemu trubkárovi Cladysovi "Jabbo" Smithovi a kapelníkovi, klaviristovi a spevákovi Clarencovi Williamsovi. Na nahrávke môžete počuť dobové nástroje tohto obdobia ako Washboard, Jug, či Kazoo.
Stav hlasovania: 0.3% z celkového počtu hlasov
Funny Fellows - Sugar
Najveselšia slovenská swingova kapela prichádza so svojou ďalšou novinkou s príznačným názvom Sugar. Humor a hudba v originálnom prevedení s prvkami zlatej éry dvadsiatych a tridsiatych rokov, teda ranného swingu, vás určite ohromia svojou energiou a neopakovateľným šarmom. 
Stav hlasovania: 7.9% z celkového počtu hlasov
Impaco Trio - Lessons Learned
Trnavská trojica hudobníkov prichádza s debutovým albumom Lessons Learned. Autorská hudba je ovplyvnená introspektívnym jazzom a filmovou hudbou s výraznými melodickými linkami a zaujímavými postupmi. Nahrávka je esenciou toho, čo kapelu sprevádzalo životom počas existencie projektu Impaco Tria - krásne koncerty, aj tvorivé krízy. Mnoho hudobných fúzii a objavení, no aj sklamaní a odchodov. Ich hudba nemá ambície ohúriť zovňajškom, ale potešiť vnútro. Ukázať krásu cudzích kultúr, rozprávať...
Stav hlasovania: 2.2% z celkového počtu hlasov
Ivan Dimitrov - My Colorful Dream
Na albume My Colorful Dream jazzového multiinštrumentalistu Ivana Dimitrova účinkuje celá plejáda skvelých slovenských inštrumentalistov a vokalistov, ktorí spolu vytvárajú skvelú atmosféru, naplnenú nespútanou energiou a radosťou z muzicírovania. Na svoje si prídu fanúšikovia funku, jazzu, hip-hopu, rapu, ale aj balkánskej ľudovej hudby. Hudba je výborná na cesty do auta, na sústredené počúvanie pre muzikantov, ale aj ako playlist na letnú garden party.
Stav hlasovania: 0.2% z celkového počtu hlasov
Jana Bezek Trio/Solo - Spiralization
Nový hudobný počin klaviristky a skladateľky Jany Bezek, ktorý prichádza opäť po dvoch  rokoch, má názov Spiralization. Album prináša okrem autorkiných kompozícií, vytvorených priamo pre jej trio aj nové sólové skladby, k vydaniu ktorých sa autorka dostáva vôbec po prvýkrát. Autentickosť prejavu, nový, dynamickejší a odhodlanejší zvuk, repertoár inšpirovaný autorskými modálnymi kompozíciami, hľadaním nových prístupov v súhre, objavovanie spontánnej...
Stav hlasovania: 0.8% z celkového počtu hlasov
Jana Gavačová, Ľuboš Brtáň - Almázia
„Niečo dobré, čoho nebýva veľa,“ tak by sme mohli rozlúštiť pojem Almázia. Spoločná nahrávka speváčky Jany Gavačovej a gitaristu Ľuboša Brtáňa je farebnou mozaikou vlastnej tvorby s prvkami jazzu, r'n'b, bluesu a popu. Nadžánrovosť autorských skladieb a výborné hudobnícke obsadenie vytvárajú celok, ktorý neomrzí ani po niekoľkých vypočutiach. Naopak, Almázia, ktorá vznikala v uvoľnenej domáckej atmosfére, naberá na pôsobivosti. 
Stav hlasovania: 1% z celkového počtu hlasov
Juraj Griglák - From The Bottom
Juraj Griglák je basgitarista s mimoriadnym talentom a pôsobivým portfóliom spoluprác s domácimi aj svetovými umelcami neuznáva žánrové hranice. V jeho repertoári je jazz, soul, funk aj vážna hudba. Na novom albume s názvom From the Bottom ho sprevádza absolútna elita domácej, ale aj zahraničnej jazzovej špičky a pridali sa aj hostia z oblasti vážnej hudby. 
Stav hlasovania: 0.4% z celkového počtu hlasov
Ľuboš Šrámek and his nanoSymphonic Artsamble - Perforomances
Skladateľ, aranžér, pedagóg a klavirista Ľuboš Šrámek pripravil nový autorský album, ktorý vznikal celý rok. Nahrávalo sa vo Viedni, v ďalekom New Yorku i v domácej Bratislave. Účinkuje na ňom viac ako dvadsať špičkových umelcov. Ak poznáte tvorbu ľuboša Šrámeka, možno bude pre vás jeho najnovšia nahrávka prekvapením. To isté ale platí aj v prípade, že sa s jeho skladateľským rukopisom stretávate po prvýkrát.
Stav hlasovania: 17.6% z celkového počtu hlasov
Marek Dorčík Špercasa - About Time
Slovenský bubeník Marek Dorčík, ktorý už od roku 2006 stabilne pôsobí v Spojenom kráľovstve, prichádza s autorským albumom, na ktorom môžete počuť medzinárodnú zostavu jazzových hudobníkov. Odkaz hudby i vizuálu nahrávky About Time je podľa autorových slov urgentný - znečisťovanie ovzdušia a vôd, odlesňovanie, čerpanie neobnoviteľných prírodných zdrojov, masová produkcia a nadmerná spotreba patria k dôvodom pre potrebu zvyšovania povedomia a vzdelania smerujúceho k zmene našich zvyklostí. Len...
Stav hlasovania: 3.5% z celkového počtu hlasov
Milo Suchomel Orchestra - From My Colours
Milo Suchomel je multižánrový skladateľ a producent, čoho dôkazom je aj jeho najnovšie 3 CD Milo Suchomel „From My Colours”, ktoré zahrňuje jeho tvorbu od roku 2009 až po súčasnosť. Suchomel sa šibalsky hrá s jeho schopnosťou komponovať melodicky nosné piesne bez žánrových hraníc, pričom stále možno spoznať jeho typický rukopis. Na CD sa ocitajú filharmonici, jazzmani, rómski muzikanti, popoví spevácí. Azda najkrajším výstupom je spev Suchomelovej mamy pani Lýdie Suchomelovej.  Tá je...
Stav hlasovania: 0.2% z celkového počtu hlasov
Miloš Biháry Jazz Funk Brothers Orchestra - Don´t Worry "Bihary"
Klavirista a skladateľ Miloš Biháry so svojim Jazz Funk Brothers Orchestra prichádza s debutovým albumom. Na nahrávke s vtipným názvom Don´t Worry "BIHARY” sa nachádza šesť autorských kompozícií z autorskej dielne Miloša Biharyho, ktoré sú kombináciou moderného jazzu a prvkov z klasickej hudby. Nechýbajú však aj dve kompozície klasickej hudby zaranžované do moderného jazzu a funku, ktoré zaranžoval autor projektu.
Stav hlasovania: 23.5% z celkového počtu hlasov
Nikola Bankov - Bright Future
Saxofonista Nikola Bankov prichádza so svojim debutovým albumom. Nikola študuje na prestížnej The Royal Academy of Music v Dánsku, no svojmu remeslu sa priúčal aj na svetoznámej Berklee College of Music a Conservatorium van Amsterdam. Na albume Bright Future môžete počuť originálne kompozície autora projektu, ktorý ich postupne zbieral od svojich šestnástich rokov. Ide o mix súčasného jazzu s elektronikou a efektami, čo vytvára čerstvý a moderný zvuk. Okrem dánskych spoluhráčov na albume...
Stav hlasovania: 24.1% z celkového počtu hlasov
Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek - Cirkus Metropol
Námetom hudby autorskej dvojice Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek je rovnomenný pripravovaný film Cirkus Metropol. Autori sa rozhodli dať filmovým témam nezávislú formu hudobného albumu a zoradili ich do cirkusového príbehu. Príbeh sa odohráva priamo v manéži. Bizarné scény, vystúpenia, ale aj život samotných hercov a ich rodín za oponou. Hudba vás okamžite vtiahne do atmosféry zanikajúceho sveta cirkusu. Kontroverzný svet kočovných cirkusantov je odzrkadlený do hudby. Namiesto drezúry šeliem,...
Stav hlasovania: 0.3% z celkového počtu hlasov
Peter Adamov - BonBon
Pôvodne mal spevák, gitarista a multiinštrumentalista Peter Adamov v pláne počas troch mesiacov v USA napísať knihu o svojom živote. Napokon sa však ocitol v štúdiu, kde celý tento čas nahrával svoje slovenské piesne - každá je jedinečnou kapitolou autorovho života: "Je to krásny život plný chýb, jaziev, ale aj skúseností, zážitkov a poznaní, vďaka ktorým sa učím napĺňať svoje bytie."
Stav hlasovania: 0.4% z celkového počtu hlasov
Peter Lipa - Dobré meno
Album Dobré meno speváka Petra lipu prináša trinásť nových autorských piesní. Prezentuje rôznorodú produkciu a totálne nasadenie všetkých hudobníkov na čele s Petrom Lipom. Dlhodobá práca s kvalitnými textármi pomohla Lipovi vykryštalizovať hudbu, ktorej základným kameňom je blues, ale nechýba R&B, groove, jazz alebo vocalese a šansón. 
Stav hlasovania: 0.2% z celkového počtu hlasov
Peter Palaj Quartet - News for Peter
Mladý 25-ročný gitarista Peter Palaj vydal svoje debutové CD. Album "News For Peter" sa s výnimkou jednej skladby skladá z Palajových autorských skladieb, interpretovaných zvukom typického jazzového kvarteta/kvinteta. Na nahrávke sa objavujú etablovaní hudobníci mladej jazzovej scény a album sa štýlovo radí ku modernému hardbopu a typickému jazyku jazzového mainstreamu.
Stav hlasovania: 4.5% z celkového počtu hlasov
Robert Holota - Santo Domingo
O tom, že aj hudobníci z oblasti klasickej hudby sa dokážu orientovať v iných hudobných žánroch, vás presvedčí aj 1. hobojista Slovenskej filharmónie Robert Holota, ktorému vyšiel album Santo Domingo. Nahrávka je výrazne orientovaný na basgitaru a prináša deväť skladieb, v ktorých cítit nenásilnú jazzovú atmosféru okorenenú funkom a soulom. 
Stav hlasovania: 1% z celkového počtu hlasov
Valér Miko trio - Life
Jazzové zoskupenie Valér Miko Trio predstavuje na svojom albume Life sedem skladieb, ktoré spája jedinečná atmosféra, premyslené aranžmány, pôsobivé improvizované plochy a bohatá zostava výborných hosťujúcich inštrumentalistov.
Stav hlasovania: 0.4% z celkového počtu hlasov

 

 

Ďalšie články

Jazzové ceny sú rozdané. Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal klavirista Ľuboš Šrámek
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v stredu 30. septembra v ...
Galavečer Esprit vo vašich obývačkách. Sledujte live stream z odovzávania ocenení za najlepší slovenský jazzový album
Slávnostný večer udeľovania cien ankety Esprit budete tento rok môcť sledovať z pohodlia...
Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...