14.INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL ŠPANIA DOLINA ´2018

14.INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL ŠPANIA DOLINA ´2018
Vlado Vizár

14. INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL

ŠPANIA DOLINA SLOVAKIA ´2018

18.augusta 2018 Penzión Klopačka, Špania Dolina.

 

            Prvá myšlienka zorganizovať jazzový festival sa zrodila okolo roku 2000. Trvalo však ďalšie štyri roky, kým sa nápad niekoľkých banskobystrických nadšencov a súčasne muzikantov podarilo v roku 2004 skutočne zrealizovať. Vtedy určite nikomu nenapadlo, že z lokálneho stretnutia miestnych jazzových kapiel sa v priebehu trinástich rokov stane významná a medzinárodne uznávaná jazzová udalosť. Dobré meno festivalu pomáhajú budovať nielen diváci, ale predovšetkým samotní účinkujúci, ktorí svoje dojmy a hodnotenia roznášajú po svete. A dobrý chýr o festivale v dedinke na Strednom Slovensku sa tak dostal do Maďarska, Rakúska, Česka, Poľska, Chorvátska, ale aj do USA, Brazílie a Argentíny.

            Úzky kolektív nadšených organizátorov a tvorcov programu ( Ing. Patrícia Páleníčková, riaditeľka OZ JAZZAR a Ing.arch. Vladimír Vizár, člen rady OZ JAZZAR ) však doteraz ešte nestál pred zásadnou a existenčnou otázkou ďalšieho ročníka, ako je to v tomto roku 2018. Enormné úsilie a snaha, aby Festival nebol ani jeden rok prerušený sa však vyplatilo a my sme presvedčení, že program 14. International Jazz Festivalu v Španej Doline ´2018, v sobotu, 18.augusta 2018, bude napriek prekážkam veľmi hodnotný a umelecky pútavý!

S úprimným poďakovaním kolegom za korektné muzikantské porozumenie môžeme predstaviť program :

 

16:00  :            MATÚŠ JAKABČIC CZ-SK BIG BAND                             (CZ-SK)

17:00   :           TRADITIONAL CLUB REVIVAL a hosť PETER LIPA       (SK)

18:00   :           GABRIEL JONÁŠ QUINTET                                                       (SK)

19:00   :           SWINGLESS JAZZ ENSAMBLE                                             (SK)

 

            Zaznejú koncerty dvoch vynikajúcich big bandov dvoch rôznych jazzových smerov a jazzových výrazov;  55 – ročného orchestra tradičného jazzu a swingu s hosťom Petrom Lipom; a formácie moderného post bopového jazzu leadera Gabriela Jonáša.

           

MATÚŠ JAKABČIC CZ-SK BIG BAND :

Po prvýkrát sa verejnosti predstavil v roku 2004 na festivale v Přerove. Počas svojej existencie účinkoval takmer na všetkých väčších festivaloch ako aj samostatných koncertoch v Čechách a na Slovensku,v Srbsku v Rakúsku. Spolupráca s ORF spolu s popredným rakúskym saxofonistom Harry Sokalom vyústila v niekoľko nahrávok; nahrávka koncertu v Radiokulturhause vyšla na CD „Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band featuring Harry Sokal – Live“ vo vydavateľstve ORF.

„Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band“ sa skladá z popredných jazzmanov z Čiech a Slovenska, ktorí majú s pôsobením vo veľkých jazzových orchestroch bohaté skúsenosti; v ostaných rokoch je stálym členom orchestra aj Ádám Gráf na poste 1. trúbky, kmeňový člen Modern Art Orchestra z Budapešti. Ťažiskom repertoáru big bandu sú skladby M. Jakabčica, ako aj jeho autorské aranžmány známych jazzových štandardov. Od roku 2010 je jeho program obohatený o skladby z projektu „Blázni z Chelmu“, na ktorom sa autorsky okrem M.Jakabčica podieľa aj Erik Rothenstein, ako aj o skladby ďalších autorov – členov orchestra (Michal Motýľ, Lukáš Oravec, Ľuboš Šrámek, Erik Rothenstein).

Niekoľkoročná Jakabčicova spolupráca s Harry Sokalom vyústila aj do spoločnej suity pre big band a sólo tenor/soprán saxofón.

 

Drevá: Miroslav Poprádi (as, cl), Ondřej Štveráček (ts,ss), Martin Uherek (ts), Erik Rothenstein (bar.s, cl)

Trúbky a krídlovky: Ádám Gráf, Tibor Ďuriak, Lukáš Oravec

Trombóny: Richard Šanda, Jozef Vörös, Michal Motýľ (basový trombón)

Rytmika: Matúš Jakabčic (gitara), Robert Ragan ml. (kontrabas), Marián Ševčík (bicie)

 

https://soundcloud.com/matus-jakabcic/14em

 

TRADITIONAL CLUB REVIVAL

Okrúhlych 55 rokov od vzniku dvoch orchestrov „Traditional Clubu Bratislava“ a „Revival Jazz Bandu Bratislava“, ktoré sme zaznamenali pred dvomi rokmi, nám pripomenulo históriu - najskôr amatérskej, ale neskôr aj profesionálnej reprezentácie tradičného jazzu na Slovensku. Mali sme možnosť si pripomenúť, obnoviť, alebo niekomu zase otvoriť nové informácie o histórii, podmienkach a výrazných úspechoch tradičného jazzu na Slovensku. Dva jubilejné koncerty pri spomínanom okrúhlom výročí založenia „Traditional Clubu Bratislava“ a „Revival Jazz Bandu Bratislava“ boli aj podnetom k vzniku skupiny TRADITIONAL CLUB REVIVAL, ktorej cieľom je znova oživiť duch hudby, ktorú členovia pred rokmi hrali a ktorá svojou spontánnosťou a vitalitou stále oslovuje aj publikum nielen staršej ale aj dnešnej mladej generácie. Tomu zodpovedá aj žánrová pestrosť repertoáru a inštrumentálna kombinácia: soprán saxofón, trombón a gitara / banjo, ktorá umožňuje aj rozličné farebné a štýlové varianty a tým aj neštandardný zvuk tejto novej formácie.

Obsadenie orchestra, v ktorom jeho celá mužská zložka stála aj pri jeho vzniku pred 55-timi rokmi...:

Patrícia Páleníčková            - spev, gitara, bendžo

Igor Čelko                              - soprán saxofón, arr., leader

Vlado Vizár                            - trombón

Andrej Šebo                          - kontrabas

Karol Sucháň                        - bicie

 

Sobotňajší spoločný festivalový koncert so spevákom Petrom Lipom bol zostavený zo známych swingových a mainstreamových jazzových skladieb a bol „ušitý“ na mieru tohto vystúpenia.

https://www.youtube.com/watch?v=wwfIWc7GYxs

 

Peter Lipa

Peter Lipa je rodákom z Prešova. V rokoch 1962 - 1968 absolvoval štúdium na Stavebnej fakulte SVŠT a v rokoch 1975 - 1976 nadstavbové štúdium žurnalistiky v Bratislave. Už počas štúdia pôsobil v Prešovskom amatérskom divadle, od roku 1963 hrával v hudobnej skupine Struny spolu so študentmi stavebnej fakulty SVŠT. Okrem účinkovania v mnohých kapelách pôsobil aj v Československom rozhlase, v redakcii vedy a techniky i v hudobnej redakcii.V rokoch 1980 - 1986 pôsobil v zoskupení Lipa - Andršt Blues Band. V roku 1977 začala spolupráca s Petrom Breinerom. V roku 1986 vznikla spojením dvoch popredných revivalistických skupín Nový tradicionál a Revival Jazz Band formácia T + R Band. Okrem štandardného dixielandového repertoáru mierila i do swingu, úpravy skladieb vážnej hudby, rock and roll, blues a podobne, čo zabezpečovalo divácku príťažlivosť. Často hrávala v zahraničí (Holandsko, Nemecko, Fínsko, Španielsko, Kuba, Alžírsko, Grécko, Švajčiarsko, USA a mnoho ďalších). Najznámejšie však boli jej pravidelné štvrtky od roku 1980 do roku 1997 v bratislavskej pivárni Stará sladovňa, ktoré nadobudli priam kultovú tradíciu. Potom založil Peter Lipa vlastnú formáciu. Bolo to v roku 1997 po rozchode s T+R band. Peter Lipa je od roku 1989 prezidentom Slovenskej jazzovej spoločnosti.

 

 

GABRIEL JONÁŠ QUINTET

Ťažiskovým menom formácie je legendárny Gabriel Jonáš. Začínal ako multiinštrumentalista (hral na rôzne dychové nástroje aj basgitaru), ale postupne sa vyprofiloval ako klavirista a klávesista. V roku 1973 vycestoval do New Yorku a pôvodne kratší pobyt si predĺžil na sedem mesiacov, kedy spoznával tamojšiu scénu a tamojších muzikantov. Vrátil sa do vlasti, kde ho na festivale v Kroměříži objavil Jiři Stivín, čo Jonášovi umožnilo nahrať s ním album Zvěrokruh, ktorý sa stal Svätým grálom európskej vážnej a ľudovej hudby v spojení s afroamerickým jazzom. Mať vlastnú a stálu kapelu sa mu podarilo až v posledných desiatich rokoch  zostave Gabriel Jonáš Trio : Marián Ševčík (bicie) a Juraj Kalász (kontrabas). Do Španej Doliny na Festival príde ako GABRIEL JONÁŠ QUINTET, t.j. rozšírená zostava na  kvinteto, doplnené o Mateja Korbeliča (trúbka, krídlovka) a Barnabáša Kollárika (altsaxofón). Quintet je repertoárovo a výrazovo zameraný na moderný, post – bopový a modálny jazz. Okrem prevzatých skladieb hrá aj originálne kompozície svoj leadera.

 

Gabriel Jonáš                       -           klavír

Matej Korbelič                      -           trúbka, krídlovka

Barnabáš Kollárik                -           alt saxofón

Juraj Kalász                          -           kontrabas

Marián Ševčík                       -           bicie

 

https://drive.google.com/drive/folders/1RgvyhfxkPxnjF82K7O6DZ4ONhJ0QhPVg

 

 

Swingless Jazz Ensamble

Swingless Jazz Ensamble vznikol v roku 1999 pri ZUŠ v Mojmírovciach, ako školský jazzový súbor dávajúci šancu nádejným žiakom. V súčasnosti pracuje pod hlavičkou Súkromnej ZUŠ Heleny Madariovej v Nitre.

Za takmer 20 rokov existencie big band prešiel dlhú cestu. Hoci je Swingless Jazz Ensamble predovšetkým koncertné teleso, ich vystúpenia môžete vzhliadnuť nielen na spoločenských udalostiach ako plesy či oslavy, ale i v hudobných kluboch či na medzinárodných súťažiach. Tento rok a aj v roku 2011 orchester získal strieborné pásmo na Medzinárodnom hudobnom festivale v Českej Kamenici, v roku 2012 získal na big-bandovej súťaži v Budapešti ocenenie Special Gold v A kategórii. Ďalším krokom v ich kariére bolo víťazstvo v súťaži Jazz START UP v roku 2013 a mnohé ďalšie.

Sedemnásť hudobníkov zoskupených okolo bandleadera Martina Štourača, ktorý je dušou orchestra, je zárukou plného zvuku typického pre hudobné telesá prvej polovice minulého storočia. Orchester hrá predovšetkým aranžmány big-bandovej klasiky a farbou veľmi pripomína slávny orchester Count Basie. Nestránia sa však ani muzikálových piesní, latinsko-americkej hudby, či dokonca rockových hitov.

Samozrejmosťou je aj spolupráca so sólistami, spevákmi, speváčkami a inštrumentalistami. Špeciálne pre účinkovanie na 14. International Jazz Festival špania Dolina 2018, šéf orchestra Martin Šťourač, prizval na spoluprácu vynikajúcu speváčku Dominiku Titkovú a talentovaného a dnes už známeho a populárneho speváka, banskobystričana Martina Vetráka.

 

Saxofóny: Matej Farkaš, Daniela Litauszká, Jakub Brestovský, Monika Štrbová, Patrik Decsi, Ľuboš Pňaček, Zuzana Vaneková (flauta)

Trúbky: Honza Řeháček, Lada Demová, Martin Šťourač, Andrej Boniš, Martina Slobodová, Zuzana Kozárová

Trombóny: Jozef Chorvát, Filip Kostoláni, Kevin Mészároš, Vlado Vizár

Rytmika: Boris Berlanský (gitara), Richard Bönde (klavír), Enea Bari (kontrabas), Matej Hamada (bicie)

Spev: Dominika Titková a Martin Vetrák

https://www.youtube.com/watch?v=HzwcLf9msBM

 

 

Organizačný tím festivalu:

Patrícia Páleníčková a Vlado Vizár.

 

 

 

 

 

 

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...