26. ročník festivalu Jazz FOR Sale: prináša so sebou opäť pestrú a kvalitnú ponuku programu

26. ročník  festivalu Jazz FOR Sale: prináša so sebou opäť pestrú a kvalitnú ponuku programu
Patrik Gömöri

Festival otvoria koncerty Mike Gottharda a TUTU Borisa Urbánka. Fusion – jazzový súbor TUTU bol odvodený s bestsellerového albumu Milesa Davisa , ktorého tvorba výrazne ovplyvnila hudbu skupiny. Súbor pôsobí na scéne od roku 1987 a nechýbali na festivaloch ako Aarhus International Jazz Festival, – Jazz in Duke Town či Agharta Jazz Festival. Mike Gotthard bol objavom roku 2015 na Budapest Music Expo a ako gitarista pôsobil v jazzových a fussion kapelách Ocho Mocho, Euro-African Playground a European Mantra, ale aj v session kapelách popových spevákov.

Sobota 12.11. bude patriť synovi známeho českého bluesrockového gitaristu Jana Martínka (okrem iného člena skupiny Žlutý pes) Lukášovi Martinkovi. V poslednej dobe sa veľmi dobre etabloval ako majster zvuku a producent pri nahrávaní jazzových albumov z produkcie labelu Animal music a taktiež pri nahrávaní albumov najrôznejších žánrov, ako napr. novinky Yvonny Sanchez, ktorú tiež doprevádza na koncertoch. Pri tomto pôsobení je natoľko vyťažený, že hrá veľmi zriedka naživo a vidieť ho na koncerte patrí k vzácnym príležitostiam. Bartozzi Wojciechowski je absolventom Hudobnej akadémie v Katowiciach s orientáciu jazz a špecializáciou basová gitara. V januári 2014 vydal dlho očakávané EP pod názvom „Bartozzi“, na nahrávke ktorého sa podieľal Derick McKenzie, bubeník skupiny Jamiroquai. V júli 2016 vydáva druhé fusion-jazzové album „Bartozzi Quartet“ .

Formácia Fusio Group vznikla v roku 1992, vtedy pod názvom Fusio Quartet. Štýl kapely bol obsiahnutý v názve kapely, i keď jej repertoár je eklektický a pohybuje sa v širšom hudobnom spektre. Tradičné aranžmány sa prelínajú s progresívnymi témami a harmóniami, pričom charakteristickým znakom pre kapelu sú výrazné groovy, v ktorých je napätie a odpich. Skladateľ, klavirista, kapelník a organizátor hudobných podujatí Krzysztof Kobylinski je autorom kompozícií, ktoré sú interpretované najznámejšími hudobníkmi súčasného jazzu a world music akými sú Randy Brecker, Joey Calderazzo, Bill Evans, Trilog GurtuMike Stern. Ako klavirista hral a nahrával s najznámejšími poľskými a zahraničnými muzikantmi, v najrozličnejších zloženiach, ako Aukso Orchestra, Adam Makowicz a v neposlednom rade i s vlastnou kapelou KK Pearls, ktorých výsledkom bolo vydanie 26-tich albumov. Práve vystúpenia Fusio Group a KK Pearls ukončia festival Jazz FOR Sale.

 

Program:

 

5.11.2016 

TUTU Borisa Urbánka (CZ)

MIKE GOTTHARDS ELEKTRIC SHOCK  (HU)                                                

 

12.11.2016

Lukáš Martínek  & Private Earthquake (CZ)

Bartozzi Quartet (PL)

19.11.2016

Fusio group (HU)

Krzystof Kobylinski KK Pearls (PL)

 

Všetky koncerty začínajú o 19:00 hod v priestoroch Historickej radnice v Košiciach.

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...