Aký jazz bude na Pohode?

Aký jazz bude na Pohode?
jazz.sk

Najpopulárnejší slovenský festival Pohoda, ktorého šestnásty ročník sa uskutoční od štvrtka 5. do soboty 7. júla 2012, opäť prinesie hudobnému fajnšmekrovi rôzne lahôdky. My sme sa pri listovaní programom zamerali na jazz. Štandardy tam samozrejme nenájdete, ale kapely, ktoré jazz ponímajú po svojom a mixujú ho s najrôznejšími žánrami áno. Tu je náš výber aj s hudobnými ukážkami.

 

Jamaican Legends (JAM) 

piatok, 22:00 - 23:00, Slovenská sporiteľňa Aréna

Do jednej kapely sa spojili štyria muzikanti, ktorí píšu hudobné dejiny, pričom každý z nich je už žijúcou legendou. Gitarista Ernest Ranglin je považovaný za krstného otca jamajskej hudobnej scény, pianista Monty Alexander sa zapísal do histórie fúziami jamajskej hudby a jazzu, rytmická dvojica Sly and Robbie – bubeník Sly Dunbar a basák Robbie Shakespeare - stála za množstvom projektov a sú opisovaní ako kreatívna búrka. Jamaican Legends sa spojili len pre rok 2012 pri príležitosti 50-teho výročia jamajskej nezávislosti. Pozrite si ich vystúpenie v tokijskom klube Blue Note.

 

Portico Quartet (GB)

sobota, 23:00 - 24:00, Slovenská sporiteľňa Aréna

„Magická kombinácia minimal music Steva Reicha, Radiohead a severskej melanchólie ECM," popísal hudbu londýnskej skupiny Portico Quartet časopis Mojo. Postjazzová štvorica využíva akustické nástroje, medzi ktorými vyčnievajú plechové bubny Hang, ktoré sviežo dopĺňa elektronikou. Už debut kapely Knee-deep in the North Sea vyhlásil Time Out za najlepší jazzový album roku 2007 a dokonca sa mu ušla aj nominácia na Mercury Prize. Skladbu Ruins z nového albumu si vypočujete tu.

 

Guillemots (GB)

sobota, 19:00 - 20:00, Bažant Stage

Alternatívny rock s prímesou folku i jazzu. Štvorica má na svojom konte tri albumy, hneď ten prvý Through the Windowpane z roku 2006 bol nominovaný na Mercury Prize. Vystúpenie práve z tohto podujatia nájdete tu.

 

Givers (USA)

piatok, 16:00 - 17:00, Slovenská sporiteľňa Aréna

Skupina pochádza z Lafayette v štáte Louisiana, domove mnohých hudobných štýlov – od zydeca, cajunu až po jazz. A to všetko päť mladých hudobníkov zmiešalo do unikátneho indies s príchuťou afro-popu. Pozrite si živé vystúpenie s impozantným melancholickým spevom mladej speváčky.

 

Iva Bittová a Čikori (CZ)

sobota, 17:00 - 18:00, Slovenská sporiteľňa Aréna

Meno Ivy Bittovej je symbolom hudobnej jedinečnosti a výnimočnosti, nehy i divokosti, klasiky spojenej s experimentom. Všestranná huslistka, speváčka a skladateľka vystúpi tento rok na festivale Pohoda s oceňovanou skupinou Čikori, ktorá dokáže rovnako dobre kombinovať jazz s etnomotívmi. Hudobná ukážka tu.

 

Teória odrazu (SK)

piatok, 14:00 - 15:00, Slovenská sporiteľňa Aréna

Pred nedávnom vyšla digitálna reedícia raritnej LP poprednej rock-alternatívnej skupiny Teória odrazu, ktorá sa počas svojej päťročnej existencie (1987-92) zaradila medzi špičku vtedajšej slovenskej alternatívy. Kapela udivovala mixom rockového hard coru, jazzu, kysuckého folklóru i prvkami experimentálnej hudby. Teória odrazu sa pri príležitosti vydania tohto CD rozhodla zahrať niekoľko koncertov. Kto ich náhodou nepozná, nech si spraví obrázok cez hudobnú ukážku

 

Eddy Portella (SK)

piatok, 16:00 - 16:45 a sobota, 14:00 - 14:45, Detský park - Stage I.

Bubnovačka a workshop pre deti s perkusionistom peruánskeho pôvodu Eddym Portellom, známym zo spolupráce s mnohými slovenskými jazzmanmi, napríklad Nikolajom Nikitinom. V rámci projektu Drum Circle naučí deti bubnovať na rôznych druhoch bubnov a perkusií.

 

Ak vás jazzová ponuka zaujala, lístky na festival si môžete kúpiť po 85 Eur na týchto predajných miestach, alebo po 99 Eur na mieste. Pre tých, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť osobne môže byť útechou, že niektoré koncerty odvysiela internetová televízia MeToo.

 

Jarmila Žuffová v spolupráci s www.pohodafestival.sk

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...