AMC Trio hľadá odpovede na vzťahové otázky

AMC Trio hľadá odpovede na vzťahové otázky
Peter Motyčka

Prešovské AMC Trio plánuje v tomto roku vydať album s trubkárom Randym Breckerom. Po letnom klipe Oblivion, v ktorom tento legendárny saxofonista hosťoval, prináša kapela zimný videoklip Unanswered Questions. Predstavuje sa v ňom talentovaná speváčka Simona Richter, prinášajúca do jazzového zoskupenia čerstvé umelecké podnety.

Videoklipy AMC Tria bývajú vkusné, výstižné a decentné. Takým je i najnovšie video Unanswered Questions, v ktorom sa striedajú opustené mestské uličky s lesným prostredím a nechýbajú ani muzikanti hrajúci v prešovskom klube Viola. Ústrednou postavou je Simona Richter, zobrazená v rôznych polohách. „Tri rôzne scenérie boli vybraté kvôli kontrastu. Ide o takú prostú ľudskosť. Človek v istých životných situáciách blúdi, nevie kam ísť, hľadá rôzne riešenia. Od ticha po ruch, od hlbokého lesa po najrušnejšie mesto. A nakoniec sa vždy, nech ide o čokoľvek, pozrie na danú situáciu s nadhľadom,“ tvrdí mladá umelkyňa.

 

Unanswered Questions je jedinou spievanou skladbou na pripravovanom albume. Aj preto je Simona rada, že si muzikanti vybrali práve ju. „Páči sa nám farba jej hlasu a spôsob, akým zvládla frázovanie v tejto spevácky náročnej piesni. V spôsobe jej interpretácie nenachádzame slepé kopírovanie amerických speváckych hviezd,čo je v dnešnej dobe veľká vzácnosť,“ uvádzajú členovia tria. Simona je muzikantom veľmi vďačná. „Je pre mňa obrovská česť spolupracovať s takýmito osobnosťami. Farba hlasu síce je prirodzenou výbavou interpreta, avšak časom, cvikom a spoznávaním samého seba je možné odhaľovať nové farebné polohy, s ktorými sa dá pracovať. S frázovaním je to naopak. Hoci mnohí speváci a muzikanti majú dar od Boha a vedia s textom a hudbou narábať tak, aby to znelo prirodzene, predsa len platí zvláštne pravidlo – cesta k prirodzenosti a jednoduchosti býva najkomplikovanejšia. Tak to bolo (a stále je) aj v mojom prípade.

 

V klipe sa popri Simone objavuje klavirista Peter Adamkovič, kontrabasista Martin Marinčák, bubeník Stanislav Cvanciger a gitarista Samuel Marinčák. Režisérom a editorom videa je Tomáš Telepák. Ideovo mu nepriamo asistovala i samotná speváčka. „Pred natáčaním som do konceptu videa nebola zainteresovaná. Až keď sa nám do rúk dostal prvý ´nástrel´, prišla som s nápadom, ako by to celé mohlo vyzerať tak, aby to čo najautentickejšie vyobrazovalo obsah, ktorý chceme podať ďalej.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Fotoreport: AMC Trio s Markom Whitfieldom v Banskej Bystrici
AMC Trio nie je potrebné jazzovej komunite zvlášť predstavovať. Na jazzovej scéne sa trio v zložení...
Recenzia CD: AMC Trio a ich návrat domov
Pamätám sa ako som v lete 2011 zavítal do predajne Hevhetie na Alžbetinej 22. v Košiciach...
Spolupráca dvoch stálic slovenského jazzu: AMC Trio spája sily s Petrom Lipom
Slovenská kapela AMC Trio, ktorá je na scéne viac ako zabehnutým a stabilným pojmom, už stihla...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...