Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja

Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja

Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej scéne ešte pred dosiahnutím dospelosti. Ako 17-ročný vydal album pod hlavičkou svetoznámej americky značky Verve a ochrannými krídlami legendárneho Quincyho Jonesa. Teraz o viac ako dva roky neskôr pripravuje vydanie ďalšieho CD - priamo tu na Slovensku a v inom vydavateľstve. Ako sa Andreas dostal späť do rodného kraja, prečo opustil Verve, čo nás čaká na novom albume, aj na čo sa môžeme tešiť na veľkom koncerte 14.11.2016 v Nu Spirit Clube - to všetko sme pre vás zistili v spoločnom rozhovore. 

 

Andreas, viem, že si sa stal veľkou hviezdou na jazzovej scéne už ako teenager, svoj prvý album Questions si nahral v Írsku ako 13-ročný, v šestnástich si podpísal zmluvu so svetoznámym vydavateľstvom Verve a o rok neskôr nahral album so svetoznámymi hudobníkmi a producentom Quincym Jonesom. My sme ťa mali možnosť konečne počuť minulý rok na Bratislavských jazzových dňoch, teraz si na Slovensku opäť, máš tu viacero vystúpení a povráva sa, že si sa sem presťahoval, čo je na tom pravdy?

Na Slovensko sme prišli, pretože som tu v lete nahrával svoj najnovší album. Chcel som skúšať s kapelou a jednoducho tu stráviť trochu času, písať novú hudbu a tak. A chcel som hlavne hrať s Radom, vyskúšať ako to bude znieť so saxofónom. Neplánujem tu však ostať natrvalo, od začiatku to vnímam ako prechodné obdobie. Ale mám sa tu veľmi dobre, užíval som si nahrávanie, písanie nových vecí a život v tejto krajine. Domov do Írska sa vraciame niekedy v decembri.

 

Spomínal si Radovana Tarišku, s kým okrem neho v súčasnosti hrávaš?

Na base hrá môj otec Bandi a na bicích môj mladší brat Adrian. Okrem nich je v kapele slovenský saxofonista Radovan Tariška. To je v súčasnosti moja pracovná kapela.

 

Z viacerých zdrojov som sa dopočul, že si sa rozhodol opustiť vydavateľstvo Verve a plánuješ vydať nový album bez nich, čo je na tom pravdy? Čo ťa motivovalo takto sa rozhodnúť?

Áno, tento album som chcel vydať nezávisle, alebo cez nejaké iné vydavateľstvo, ešte sme sa ale definitívne nerozhodli. Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, jednoducho som cítil, že chcem urobiť niečo sám a že keď odídem, budem to môcť urobiť na 100% tak ako chcem. A stráviť s tým novým albumom viac času. S Verve sme ostali priatelia a máme dobré vzťahy. 

 

Znamená to, že keď si nahrával pre Verve, tlačili ťa do niečoho, alebo ti nedali dostatok hudobnej slobody?

Nie, jednoducho to bol úplne odlišný projekt. Keď som v roku 2014 išiel nahrávať svoj album pre Verve, rozprávali sme sa o jeho koncepcii s Jaymesom Fosterom a Quincym Jonesom. Chceli sme spraviť CD, ktoré by potvrdzovalo moje hudobné korene. Keďže mojou veľkou inšipiráciou bol od detstva gitarista George Benson, album Andreas Varady bol odkazom na moju mladosť a tieto vplyvy. No moja nová nahrávka bude niečím novým, niečím na čom pracujem v súčasnosti, to ako hrám a myslím teraz. Takže jednoducho len ide o dve rozličné koncepcie.

 

Keď som sa to dopočul, myslel som, že pre odchod z Verve si musel mať skutočne špeciálny dôvod. Nie je predsa snom každého hudobníka, podpísať zmluvu s tak legendárnym vydavateľstvom a potom využiť tú spoluprácu naplno?

Skutočne v tom nie je nič také. Jednoducho som chcel mať viac slobody na to, aby som si mohol na novom albume robiť čo chcem, chápeš? Ten posledný album bol super, ale vedel som, že ako toto nové CD budem chcieť vydať v takom veľkom vydavateľstve, všetko bude trvať veľmi dlho. Na všetko tam potrebujú veľa času, ako to urobím nezávisle, dokážem to všetko urobiť veľmi rýchlo. Na tento album som všetko pripravil a nahral za asi 2 týždne.

 

Takže je to hlavne o množstve administratívnych úkonov a starostí.

Áno.

 

Nemáš ešte ani 20 rokov a už si hral a nahrával s množstvom veľkých mien na jazzovej scéne. Nie veľa ľudí má taký talent a také štastie, viacerí z nás len snívajú o tom, že sa nám niekedy niečo také podarí. Aký je to pocit a aké hudobné sny máš teraz, keď už si toho toľko dosiahol?

Existuje obrovské množstvo vecí, ktoré by som chcel v muzike ešte dosiahnuť - v súčasnosti vydávam svoj prvý album s vlastnými vecami a už píšem skladby na ten ďalší. Chcem rozvíjať svoju hudbu, svoj štýl, na tom pracujem asi najviac. Samozrejme by som chcel ešte spolupracovať s viacerými umelcami, je ich tak veľa - speváci, hudobníci, rôzne nápady, rôzny sound. Ešte mám pred sebou veľa vecí, rozhodne mám ešte svoje sny. Chcem viac nahrávať a hrať a to všetko.

 

Na tvojich kanáloch na sociálnych sieťach som si všimol, že veľa čerpáš z hip-hopu a súčasnej modernej hudby, povieš mi niečo k tomu? Aké sú v súčasnosti tvoje najväčšie zdroje inšpirácie?

Na mojom albume rezonuje veľa rôznych vplyvov zo všetkého, čo mám rád. Samozrejme je to jazz a hip-hop, ale aj rock, niektorá country hudba - mám rád skoro všetky štýly. Všetko ma inšpiruje. V súčasnosti ma ovplyvňuje hlavne hudba, ktorú v poslednej dobe počúvam najviac a to je jazz a hip-hop - z neho napríklad Mos Def, J Dilla a z mladých Drake. Aj na albume je zopár prekvapení práve v tomto štýle.

 

Poďme sa teda porozprávať o tom novom albume, ktorý spomínaš. Už má nejaký názov?

Ešte nie som úplne rozhodnutý, ako sa album bude volať, ale bude zložený z mojich vlastných skladieb a v môjom štýle. V podstate zhŕňa dokopy všetko, čo som v posledných rokoch písal, odkedy som nahral album pre Verve a hudba na ňom vyjadruje to, čo mi v tejto dobe beží hlavou. Prestavuje môj súčasný príbeh. 

 

Kedy ste tento album nahrali a kto na ňom hrá?

Album sme nahrali v lete tohto roku. Vtedy som bol na Slovensku asi na mesiac, skúšali sme a potom sme išli do štúdia v Svárove pri Prahe. Nahrali sme ho v kvintete, s mojim otcom Bandim na base, bratom Adrianom na bicích, saxofonistom Radovanom Tariškom a klaviristom Benitom Gonzalezom. Mám tam aj nejakých hostí, no nechcem vám skaziť prekvapenie, budú tam nejaké vokály a spev, no hlavne som sa sústredil na zvuk kapely, ako v tomto zložení znie hudba, ktorú som napísal.

 

Plánuješ na Slovensku aj nejaké koncerty v súvislosti s vydaním albumu?

Áno pravdepodobne v januári, ale v súčasnosti môj manažér a celý môj tím pracujú na budúcoročných plánoch. Po vydaní albumu budeme mať sériu koncertov a turné, na ktorých budeme hrať hudbu z nového CD, takže momentálne sme pomerne vyťažení práve týmto spôsobom. A samozrejme ešte predtým ako odídeme do Írska, máme na Slovensku niekoľko koncertov s kvartetom, najbližší bude v tomto období - In Jazz We Trust presents Andreas Varady & Radovan Tariška14. novembra v Nu Spirit Clube v Bratislave.

 

Na čo sa môžu poslucháči tešiť na tomto koncerte? Budete hrať niečo podobné ako naposledy na BJD 2016, alebo aj nové veci zo spomínaného albumu?

Ako som hovoril, neustále píšem novú hudbu a to čo budeme hrať v pondelok bude skutočne výnimočné.  Ja, môj otec Bandi na base, brat Adrian na bicích a saxofonista Radovan Tariška. Pridáme zopár úplne nových vecí, takých, ktoré okrem mňa a kapely ešte nikto nikdy nepočul. Sú úplne čerstvé, možno budú na nejakých budúcich albumoch. To všetko zmiešame s vecami z nového CD, bude to skutočne vzrušujúce. Je to v podstate premiéra môjho súčasného "ja". 

 

Pre ďalšie informácie o Andreasovi a jeho budúcich koncertoch a aktivitách ho môžete sledovať na jeho Instagramovom kanáli https://www.instagram.com/andreasvarady.

 

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Ester Wiesnerová: Štúdium na Berklee bolo fantastické
V rámci koncertu Erik Rothenstein Bandu and Ester Wiesnerovou v Kafé Scherz, som využil...
Andreas Varady - na pódiu s George Bensonom
Rodák zo slovenska, gitarista Andreas Varady, “je jedným z najtalentovanejších ľudí na tejto...
Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...