Andrej Šeban nahral nový album. Je pesničkový, provokatívny, prekvapivý

Andrej Šeban nahral nový album. Je pesničkový, provokatívny, prekvapivý
Peter Baláž

Po rozsiahlom a žánrovo nezaraditeľnom hudobnom diele Triplet prichádza uznávaný slovenský hudobník Andrej Šeban s ďalším albumom. A opäť znie inak, novátorsky a zároveň pesničkovo, akoby voľne nadväzoval na svoju dnes už kultovú nahrávku Bezvetrie.

Rock and Roll z Rači je výsledkom kontinuálneho a dlhodobého nahrávania, v ktorom sa rešpektovaný gitarista a skladateľ rozhodol zmeniť zaužívané postupy. 

„Pochopil som, že z hľadiska môjho pocitu je lepšie neustále niečo nahrávať. Tak, ako to v tej chvíli cítim, čo ma v danom momente baví. Ako keď filmár natočí veľa materiálu a potom to začne strihať a selektovať,” hovorí Andrej Šeban, ktorému sa podarilo nazbierať dlhé hodiny nevšedných inštrumentálnych aj spievaných nápadov. Ich prvým zhmotnením je album Rock and Roll z Rači, ktorý symbolicky vychádza 20 rokov po Bezvetrí. 

„Niečo som za tých 20 rokov zažil a snáď je to počuť,” hovorí Andrej Šeban a dodáva, že Bezvetrie bolo preňho zlomové v tom, že si prvýkrát napísal vlastné texty, ktoré si aj sám odspieval. Platí to aj pri aktuálnom albume.

 

Život je krásny 2

 

V textoch vychádza z reality, ktorú žije. V nej sú radosti, trápenia, prítomnosť aj odkazy na minulosť, rodinu či Andrejov pohľad na identitu slovenskej hudobnej tvorby. Zaujíma ho improvizácia a to nielen v inštrumentálnej rovine. Viaceré časti albumu vznikali spontánne priamo v štúdiu, rovnako aj niektoré texty sú improvizované. Dobrým príkladom je skladba Ing. Láska, ktorá vznikla v štúdiu ako performance z nuly až po finálny mix v priebehu troch hodín. 

 

„Pre mňa je pesnička o tom, že si máš sadnúť a dať von to, čo je v tebe. Vtedy cituješ a vychádzaš z toho, čo si zažil. Tak to robili pesničkári odjakživa. Je mi sympatické, keď sa človek prejaví sám za seba a sformuluje, čo v sebe má. U nás to majú dobre zakódované slovenskí rapperi, ale nie vždy a nie všetci,” zamýšľa sa Šeban. 

 

Schopnosť priznať sa ku koreňom a odraziť sa z nich je pre Andreja Šebana dôležitá. V hudbe aj v textoch. Zdrojom inšpirácie sa tak preňho stáva slovenský folklór a európska tradícia pretavená napríklad do amerického jazzu či tvorby obľúbenca Franka Zappu. Pod slovenským folklórom pritom Šeban nemyslí len tóniny, harmónie či frázovanie, ale celkový vplyv prostredia, života a našich lokálnych skúseností, ktoré do hudby prenesieme. 

 

„Keď som v detstve kreslil, moje dve obľúbené postavy boli Jánošík a Mickey Mouse. Na tomto prelínaní vplyvov stojí dodnes aj moja hudba,” komentuje svoju najnovšiu tvorbu Šeban. 

 

Album Rock and Roll z Rači vydáva Slnko Records na platni, CD, streamingoch a premiérovo aj na magnetofónovej kazete. Spolu 11 skladieb vznikalo postupne vo viacerých štúdiách Kamoto, LittleBeat, Ivory a Eisenbahn Records. O mastering sa postaral Miro Kamoto.

 

Andrej Šeban momentálne spolu s režisérom Petrom Važanom a manažérom Tomášom Lukačkom pripravuje video k skladbe Princ a ak to situácia dovolí, na jeseň by mal vydanie nahrávky podporiť aj niekoľkými domácimi koncertmi. 

 

VIAC INFO

Album Rock and Roll z Rači: https://www.slnkorecords.sk/andrej-seban/rock-and-roll-z-raci

Stream albumu: https://slnko.lnk.to/andrejseban

Web Andreja Šebana: https://www.andrejseban.com

 

Tlačová správa 

 

 

 

Ďalšie články

Andrej Šeban: Hudba je útočiskom, domovom aj sebarealizáciou
Andrej Šeban a jeho band (Dano Špiner, Peter Rusňák a Michal Fedor) sa vydali na dlhé turné. Ich...
Radio_Head Awards 2014 v rukách víťazov!
Opäť po roku spojili sily subdivízie Slovenského rozhlasu rádiá FM a Devín, aby ocenili najlepšie...
Vianočný Hevhetia CD box obsahuje aj kvalitné jazzové tituly
Vydavateľstvo Hevhetia pripravilo pre svojich fanúšikov predvianočné prekvapenie – 14CD box v...
One Day Jazz Festival: Veľkolepá oslava jubilea s Lizz Wright, Danom Bártom a Slovenskou filharmóniou
Pred bratislavským NTC sa už podvečer 13. júna  začali zhlukovať skupinky fanúšikov jazzu....
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...