Autobiografia Clark Terryho 'Clark'

Autobiografia Clark Terryho 'Clark'
jazz.sk

Clark Terry - legenda jazzovej trúbky, hudobník, skladateľ a mentor napísal vo svojich deväťdesiatich rokoch vlastnú autobiografiu. Prednedávnom sme priniesli článok o zbierke a podpore tohto výnimočného hudobníka. Dnes je možné Clarka podporiť aj napríklad kúpou jeho autobiografického diela.

 

V knihe je zaujímavo od začiatku do konca opísaný príbeh jedného z najobľúbenejších jazzových trubkárov všetkých čias. S otvorenou úprimnosťou a vynikajúcim  zmyslom pre detail nás zavedie Clark Terry (nar. 1920) do čias  svojho ochudobneného detstva v St Louis, Missouri, kde bolo jazz počuť všade, v zafajčených malých kluboch či na promenáde po celej južnej ulici Jim Crowa.  Tam kde to všetko začalo.

Terry nás zavedie do zákulisia jazzovej histórie, opíše jeho prvé stretnutia s desiatkami legiend ako Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Dinah Washington, Doc Severinsen, Ray Charles, Thelonious Monk, Billie Holiday, Sarah Vaughan, Coleman Hawkins, Zoot Sims či Dianne Reeves a mnohých iných. Terry tiež hovorí o svojom osobnom živote, jeho skúsenostiach s rasizmom, ako v roku 1960 pomáhal zhodiť rasovú bariéru, ako sa pridal k bandu v Tonight Show kapely na NBC a prečo mu -ako deväťdesiatročnému - stále volajú študenti z celého sveta a navštevujú ho kvôli hodinám.

 

-rob-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...