Basgitarista Patitucci vystúpi v Bratislave už o niekoľko dní: Dvojkoncert uvedie aj jedinečnú novinku Nikitina a Šrámeka

Basgitarista Patitucci vystúpi v Bratislave už o niekoľko dní: Dvojkoncert uvedie aj jedinečnú novinku Nikitina a Šrámeka
Patrik Gömöri

Americký basgitarista a líder jazzovej formácie John Patitucci Electric Guitar Quartet mieri so svojim vlastným projektom na Slovensko. Dvojnásobný držiteľ ocenenia Grammy  vystúpi v priestoroch Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu už budúci týždeň, 16. mája. V rámci dvojkoncertu odznie aj jedinečný album Altar z produkcie slovenských džezmenov Nikitina a Šrámeka.
 

 

Na hudobné nástroje začal hrať už v 10 rokoch, na pódiá sa postavil o 2 roky neskôr. Talentovaný basgitarista John Patitucci má na konte 9 prestížnych ocenení i spoluprácu s elitnými hudobníkmi ako Chick Corea, B.B. King či Herbie Hancock. Teraz mieri na Slovensko po prvýkrát so svojim vlastným projektom. John Patitucci Electric Guitar Quartet poteší hudobných fajnšmekrov koncertom, ktorý tiež nahrá a odvysiela Rádio Devín. Po boku 57-ročného rodáka z New Yorku vystúpia gitarista Steve Cardenas (spolupracoval napr. so speváčkou Madeleine Peyroux...), bubeník Nate Smith (Ravi Coltrane, Jose James...) a gitarista Adam Rogers (Norah Jones, Casandra Wilson...).

Na Slovensku si Patitucci zahral už dvakrát, pamätné bolo jeho vystúpenie so špičkovým americkým saxofonistom Wayne Shorterom v roku 2009. Po osemročnej pauze prichádza predstaviť štrnásty radový album Brooklyn (2015), zároveň však aj slovenskú premiéru svojho kvartetu.

Utorkový dvojkoncert nezostane len pri zahraničných hosťoch.  Na rovnakom pódiu sa predstaví aj duo domácich džezmenov špičkovej kvality: saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek. Ich originálny album Altar je výsledkom dlhoročnej spolupráce i výbornej súhry muzikantov. Novinku inšpirovanú tvorbou velikánov ako J.S. Bach či Leoš Janáček uvedie so slovenským duom aj  špeciálny hosť zostavy - bubeník, kapelník a skladateľ rakúskeho pôvodu, Klemens Marktl. Vychádzajúci z tradície moderného jazzu je u našich západných susedov považovaný za jeden z najvýraznejších talentov rakúskej jazzovej scény. V súčasnosti pôsobí ako profesor na konzervatóriu v Klagenfurte.
 

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...