BJD 2011: B stage - 22.10.2011

BJD 2011: B stage - 22.10.2011
jazz.sk

Fanfán Tulipán (CZ)

Vďaka hravosti skupina dostala nálepku kinder-jazz. Zmeska dynamického jazzu so slovanskými hudobnými vplyvmi je radostná, občas vážnejšia. Rudy Linka sa o kapele vyjadril takto: "Nielen v maliarstve existuje naivné umenie - Fanfán Tulipán sú takým naivným umením jazzu. Navonok to vyzerá ľahko a jednoducho, ale to je väčšinou pre
hudobníka to najtažšie. Preto sa mi tá kapela ľúbi."

Skupinu založila pred dvoma rokmi Eliška Svobodová, speváčka a študentka skladby, autorka repertoáru Fanfán Tulipán. Typickým rysom zvuku je melodika Hammond a rôzne milé hudobné experimenty, napríklad použitie estónskaj citary. Vďaka úspechu na medzinárodnej súťaži Jazz Prix už rok po svojom vzniku skupina vydala albumový debut "Polyorama".

Eliška Svobodová - melodika, kannel, spev
Dušan Navařík - flauta
Jan Mazura - piáno
Vladimír Micenko - kontrabas
Cyril Lojda - bicie

Fabian Supancic Organ Trio (A,SK)

Fabian Supancic Organ Trio sú traja mladí hudobníci, ktorí sa stretli a našli v roku 2010 na jazzovej akadémii v rakúskom Grazi. Gitarista Ľuboš Brtáň pochádza zo Slovenska. Organista Fabian Supancic a bubeník Roland Hanslmeier sú z Rakúska.

Aktuálny program tria tvoria vlastné kompozície, ale aj jazzové štandardy v moderných úpravách. Hudba je avantgardná aj harmonická - citiť vplyv starého jazzu aj drumandbassu. V centre diania je Hammond, ktorý občas ustúpi výraznej gitare.

Fabian Supancic  - Hammond orgán
Ľuboš Brtáň - gitara
Roland Hanslmeier - bicie

Andrea Bučková & Mária Kmeťková (SK)

Mária Kmeťková je absolventkou VŠMU v Bratislave. V roku 2006 vyhrala súťaž slovenských konzervatórií v hre na harfe. Venuje sa najmä klasickej hudbe, svoj repertoár obohacuje aj s filmovými a muzikálovými štandardmi. Je členkou súboru modernej vážnej hudby Veni, a bola súčasťou aj kapely soulovej speváčky Mishy. Aktuálne pracuje aj na hudobno - tanečnom projekte s choreografkou Ivanou Kučerovou. Koncertovať s Andreou Bučkovou začali v auguste tohto roku.

Andrea Bučková je talentovaná speváčka a skladateľka, ktorú by ste si nemali nechať ujsť, jej prejav je jedinečným zážitkom. Pred rokom na Bratislavských jazzových dňoch vystúpila so Swing Society Orchestra. Je známa aj z účinkovania v projekte Home Made Mutant a s Andrejom Šebanom. V dôležitej úlohe sa objavila na ostatnom albume Adrieny Bartošovej ?Trojlístok?. V poslednom období koncertuje najmä s kreatívnym violončelistom Romanom Harvanom (Orchester SND, Bezmocná hŕstka) a po novom aj s Máriou Kmeťovou.

Mária Kmeťková - harfa
Andrea Bučková - spev

Paul Zauner Quartet (SK), feat. Donald Smith (USA)

Donald Smith je žijúca legenda: brat slávneho hammondistu Lonnieho Listena Smitha je taktiež uznávaným veteránom scény. Okrem spoločnej kapely s bratom Cosmic Echoes newyorčan Donald hral snáď s každým dôležitým, kto vystupoval v jazzových kluboch v Harleme a v New Yorku. Donald Smith je spevákom a pianistom so záľubou v miešaní soulu a jazzu - v Amerike ho preto prezývajú "The Soul Of Harlem". Jeho pesničky a koncerty si pochvaľoval aj sám Ray Charles.

Paul Zauner je rakúsky trombónista, ktorý sa celosvetovo preslávil so svojou prvou kapelou ITSLYF. Skupina debutovala na značke Verve, album bol kritikmi označený ako jeden z najlepších albumov minulého desaťročia. Ešte predtým v kapele Blue Brass Zauner spolupracoval s rakúskymi i americkými klubovými legendami osemdesiatych rokov, vtedy sa prvýkrát stretol aj s Donaldom Smithom. Album skupiny sa dostal do top 10 v jazzovej hitparáde v USA.

Okrem stálej spolupráce s Donaldom Smithom sa Paul Zauner momentálne sústreďuje na svoj aktuálny projekt Quartet, zameraný na súčasné podoby jazzu a nu groove. Paul Zauner Quartet s Donaldom Smithom je akási up-to-date reinkarnácia zvuku skupín Cannonballa Adderleyho, veľa spoločného má aj s bandou Lestera Bowieho.

Donald Smith - piáno, spev
Paul Zauner - trombón, spev
Wolfram Derschmidt - basa
Dusan Novakov - bicie
Clemens Salesny - bassklarinet, altsaxofón

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...