BJD 2012: Kool & The Gang

BJD 2012: Kool & The Gang
jazz.sk

Dobré funkové kapely vedia spojiť svet nablýskanej komercie Kool & The Gang je jednou z tých skupín, ktorá spája svet úplnej komercie a jazzový Olymp.

Zakladateľ skupiny, „Kool“ Robert Bell vyrastal v Jersey City v New Jersey spolu so svojim bratom a budúcim spoluhráčom Ronaldom. Ich otec, profesionálny boxer, bol veľkým jazzovým fanúšikom a blízkym priateľom Theolonia Monka. Už v roku 1964 spolu s kamarátmi založili skupinu Jazziacs a s pribúdajúcimi R&B a soulovými vplyvmi sa premenovali na Soul Town Band, až napokon dostali finálnu podobu Kool & The Gang.
Kapela bola živou atrakciou, čo spôsobilo drobnú anomáliu, prvé dve platne pre riadne labely, ktoré vyšli v roku 1971, boli live a až v ďalších rokoch nasledovali štúdiové. Jungle Boogie a Hollywood Swinging dosiahli Top Ten.
Potom vydávali každý rok jeden až dva albumy, až prišiel veľký zlom, a síce spolupráca s vychýreným producentom Eumirom Deodatom. Ten im vyprodukoval štyri nahrávky, z ktorých tri boli platinové a stali sa ich trademarkom vďaka discofunkovým hitom ako Ladies Night, Tonight's the Night, Celabration, či Take It to the Top, ktoré sú dodnes neprekonateľnými funkovými klasikami. Samozrejme, aj po rozlúčke s Deodatom nasledovali hity (napríklad Fresh), ale určite to bolo zlaté obdobie.
Server Allmusic.com narátal 31 radových albumov. Kool & The Gang patrí ku kapelám (podobne ako Earth, Wind & Fire alebo Tower Of Power), ktoré nie sú postavené na speváckych alebo inštrumentalistických osobnostiach, ale na zvuku, spoznateľnom v priebehu pár sekúnd.

Kool & the Gang vystúpia na Bratislavských jazzových dňoch 2012, v nedeľu, 28.októbra.

Foto: Silvia Mautner

Esprit 2023

Galéria

Kool-The-Gang_foto_Silvia-Mautner.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...