Blíži sa český debut The Kilimanjaro DarkJazz Ensemble

Blíži sa český debut The Kilimanjaro DarkJazz Ensemble
jazz.sk

Konečne v Prahe! A už za necelé dva týždne. Holandská viachlavá saň The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, čerpajúca z dark jazzu, ambientu, rytmického noisu aj experimentálnej elektroniky, sa odvážila aj na dosiaľ neprebádané územie Českej republiky. V rámci krátkeho jarného turné vystúpi vo štvrtok 2. mája v pražskom klube MeetFactory. Vstupenky za cenu 400 Čk sú k dostaniu v bežných predpredajných sieťach (Ticketportal, Ticketstream),  tiež cez službu SMS Ticket. Na mieste bude vstupné 490 Čk.

"Kilimandžára" dokážu byť vo svojich skladbách rovnako epickí a príťažlivo tajomní ako ich názov, ktorý vymysleli jeho zakladatelia Gideon Kiers a Jason Kohnena: "Na úplnom začiatku, v roku 2000, som prišiel so spojením darkjazz, pretože sme chceli, aby naša tvorba bola temnejšia a zároveň obsahovala jazzové prvky. A pretože Gideon má známeho v Tanzánii, kde je hora Kilimandžáro, povedali sme si, že by bolo skvelé pomenovať sa  týmto tajomným slovom. "Eponymný" debut vyšiel na labeli Planet Mu v roku 2006. Trefa do čierneho.

Trefy následovali ešte dve. Prvý z nich, doska Here Be Dragons na berlínskej značke Ad Noiseam v roku 2009, bola trefou skôr do temne šedého, a druhá, zatiaľ posledná doska From the Stairwell, vyšla u labeli Denovali o dva roky neskôr. Diskografiu dopĺňa niekoľko EP a živák I forsee the Dark Ahead, If I Stay. Zreteľný je vývoj zvuku kapely: "Kým nahrávka Here Be Dragons bola taká cigánska, divokejšia a nostalgickejšia, dosku From the Stairwell sme chceli mať viac temne romantickú a zmyselnú. V pozadí našej tvorby existuje koncept, rád to prirovnávam k filmu. Máme rovnakého producenta a režiséra - to sme Gideon a ja, a rovnaké herca, čo sú naši spoluhráči. Ale zakaždým je iný scenár, aj keď niektoré prvky sú pre našu hudbu typické. "

Živé, vizualizované vystúpenie v sebe ukrýva všetky tváre a polohy štúdiových albumov: ambientné, jazzové, noiseovou, elektronické... Vždy ale s melanchóliou, akúsi nevypovedanou tiesnou, či snáď dokonca ťaživým strachom z neznámeho. Skladby, ktoré nie sú čisto inštrumentálne, dopĺňa krehký vokál Charlotty Cegarra. Jej hlas ako by bol stvorený pre pochmúrnu atmosféru balád v duchu žánru film noir, ktorým dodáva potrebné záblesky svetla. "Hudba súvisí s momentálnymi emóciami. Keď prežívate dlhšie smutné obdobie, skladáte smutnú hudbu, aby ste vyjadrili, čo sa vo vás odohráva. A keď ste šťastní alebo nahnevaní, logicky sa to odrazí na rytmičtějšej alebo agresívnejšej produkcii. S Kilimanjaro Darkjazz Ensemble sme v permanentnej, niekoľko rokov trvajúcej depresii. "
 

Kilimanjaro DarkJazz Ensemble (nl)
štvrtok / Thursday 2. 5. 2013 20:00
MeetFactory, Praha

www.facebook.com/events/613523751994481
www.last.fm/event/3514249
www.songkick.com/events/15684084

www.meetfactory.cz
www.kyeo.net

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...