Bratislavský V-klub a swingová zábava: Swingless Jazz Ensemble privíta zaujímavých hostí

Bratislavský V-klub a swingová zábava: Swingless Jazz Ensemble privíta zaujímavých hostí
Patrik Gömöri

Koncom apríla sa bratislavský V-klub zmení na dejisko swingovej zábavy minulého storočia. Ďalšie z cyklu vystúpení hudobného telesa Swingless Jazz Ensemble je na spadnutie. Už 27. apríla sa v bratislavskom V-klube odohrá koncert, na ktorý sa určite oplatilo čakať. Na svoje si prídu aj fanúšikovia tradičné jazzu, keďže pozvanie kapely na spoločné koncertovanie prijal i uznávaný jazzový umelec, trombonista Vlado Vizár spolu so speváčkou a gitaristkou Patríciou Páleníčkovou.

Posledný aprílový piatok sa (nielen) milovníkom swingu a hudby z obdobia 30. až 50.–tych rokov minulého storočia predvedie hudobné zoskupenie Swingless Jazz Ensemble. Jazzový big band založený v roku 1999 má dnes už takmer dvadsaťročnú históriu a medzi ľuďmi skvelé renomé. Popredné miesto na slovenskej hudobnej scéne si preto právom zaslúži.

 

Kapela funguje ako zoskupenie hudobníkov z oblasti hudobného školstva, ale tiež študentov hudby a muzikantov, ktorí sa venujú hraniu ako záľube. Zosúladiť rôznorodé časové aktivity a náročný program hráčov býva síce náročné, ale nie nemožné. Dôkazom ich dlhoročného úspechu je množstvo spoluprác a hudobných ocenení, ktoré známy orchester do dnešného dňa získal. Za všetky spomeňme víťazstvo 1. ročníka Jazz Start Up v roku 2013, Platinové pásmo na medzinárodnom festivale v Budapešti, 1. miesto na IV. medzinárodnom festivale Česká Kamenice v roku 2015 či absolútne víťazstvo v MHF Česká Kamenica v tom istom roku.

Hudbu známeho big bandu poznajú azda všetky generácie. Počas vystúpení si prítomný dav zakaždým získajú desiatkami rokov starších skladieb v ich vlastnej, špecifickej úprave. Darí sa vari Swingless Jazz Ensemble týmto spôsobom omladzovať vlastných poslucháčov? Zakladateľ orchestra Martin Štourač v tom má jasno: V rámci hudby je nutné chápať jej vývoj ako zrkadlo spoločnosti a jej stavu v danom okamihu. Hrať hudbu starších období je možno vnímať aj ako návrat k niektorým hodnotám týchto období, teraz tak často prehliadaným. Pre niektoré ročníky naša hudba prináša spomienky a pre mladších objavenie niečoho, čo v hudbe bolo zaujímavé a v súčasnej hudbe skôr zriedkavé,“

Predstaví sa i Vlado Vizár

Jedným z najväčších lákadiel blížiaceho sa koncertu je nepochybne Vlado Vizár, stálica na slovenskej jazzovej scéne a trombonista. Prečo sa členovia orchestra rozhodli osloviť práve jeho? „Hostí si na koncertnú spoluprácu prizývame často. Vzhľadom na to, že naše vystúpenie bude v Bratislave, voľba bola vopred jasná. S Vladom sme totiž mali česť spolupracovať už viackrát. Spolupráca s hudobníkom jeho formátu, a navyše človekom s veľkým srdcom, je vždy príjemná.“

Orchester pravidelne vídať nielen na koncertoch, plesoch či firemných akciách, no pozornosti divákov sa teší aj na letných festivaloch. Členovia Swingless Jazz Ensemble vďaka hudobnej vášni navštívili množstvo európskych krajín - iba pred rokom sa zúčastnili aj súťažnej prehliadky big bandov v Slovinsku. Z absolvovaných podujatí si zaslúžene odniesli hneď niekoľko ocenení, titulov absolútnych víťazov a samozrejme ponúk na spoluprácu. K umelcom, s ktorými si už v minulosti zahrali, patria napríklad v súčasnosti jedna z najvychytenejších jazzových speváčok žijúca v Amerike Hanka Gregušová, Lucia Lužinská, kapela Billy Barman, spevák Lasky zo skupiny Para či jazzový gitarista Boris Čellár.

Všetci ste vítaní!

Preneste sa spolu s nami späť v čase a nechajte sa strhnúť hudobnou atmosférou minulého storočia. Hudobníci hrajúci na originálnych nástrojoch, skladby v pôvodnom aranžmáne, množstvo pozitívnej energie a pre niekoho i nostalgie. Aj to môžete zažiť vďaka zoskupeniu Swingless Jazz Ensemble už 27. apríla v bratislavskom V-Klube spolu so špeciálnym hosťom Vladom Vizárom a Patríciou Páleníčkovou. Svojím hlasom vás bezpochyby zaujmú členovia orchestra Dominika Titková, Martina Uhrinová alebo Marek Kutnár, ktorí v bratislavskom V-klube posledný aprílový piatok taktiež nebudú chýbať.

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Dominika Titková.jpg
Marek Kutnár.jpg
Patrícia Páleníčková 2.jpg
SWINGLESS VIZAR FB promo.png

 

 

Ďalšie články

Víťazom súťaže Jazz START UP je big band Swingless Jazz Ensemble!
Prvý ročník súťaže Jazz START UP, ktorá počas uplynulého pol roka prebiehala na stránkach Jazz.sk a...
Swingless Jazz Ensemble zastúpil úspešne Slovensko na súťaži big bandov v Budapešti
Obľúbený a významný medzinárodný jazzový festival, ktorého už 15.ročník sa uskutočnil 7. a...
Martin Štourač: Súťaž Jazz START UP nám priniesla skúsenosti s nahrávaním a vystupovaním. Náš koncert bol naživo vysielaný na rádiu Devín.
Obľúbená súťaž mladých jazzmanov Jazz START UP pokračuje svojim ďalším ročníkom. Pri tejto...
Aprílový Swing Time predstaví víťaza minuloročnej súťaže Jazz Start Up
Swingová tančiareň v Bratislave! Veľkolepú éra swingu a jazzu oživí orchester Swingless Jazz...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...