Carter - Pivec - Růžička: nový album CPR Electrio

Carter - Pivec - Růžička: nový album CPR Electrio
jazz.sk

Český hudobník žijúci už niekoľko rokov v New Yorku, Ondřej Pivec (28), nedávno natočil prvý štúdiový album svojej zahraničnej kapely zvanej CPR Electrio. Vyjsť má v marci 2013 pod českým labelom Animal Music a finančnú podporu nahrávky by mal zabezpečiť americký server Kickstarter.

Skratka "CPR" v názve kapely sa skladá z počiatočných písmen priezviska troch hudobníkov: Carter-Pivec-Růžička. Russell Carter je americký bubeník hrajúci s bývalým basistom od Jamesa Browna; Karel Růžička Jr je zasa vynikajúci tenor-saxofonista a hráč na EWI, ktorý v Štátoch žije od roku 1998. Pivec, ktorého poznáme predovšetkým ako vynikajúceho organistu na Hammond organe, v tejto kapele hrá na elektronické klávesy a syntetizátory. Je tiež lídrom kapely, ktorá vznikla práve v New Yorku. Pointou celého projektu CPR je pripraviť eklektický mix funku, jazzu, soulu, R'n'B, hiphopu, gospelu a elektroniky pri troch ľuďoch tak, aby kapela znela ako by v nej bolo ľudí oveľa viac. "Publikum je často prekvapené, že nám chýba basák, že nemáme prednahrané slučky a či náhodou za pódiom neschovávame perkusionistu alebo ďalšieho klávesistu!" Líči nadšene Pivec.

"Materiál sme mali pripravený už dlho, takže keď nám kamarát ponúkol nahrávaciu frekvenciu v jeho štúdiu, bolo všetko jasné. Povedali sme to Petrovi Ostrouchovi z Animal Music, ktorý o album ihneď prejavil záujem a tak sme mohli začať. Mesiac sme skúšali ako posadnutí, a potom sme všetko natočili počas jedného jediného dňa ", opisuje Pivec vznik svoje ďalšej nahrávky, ktorá je už v tejto chvíli natočená a čaká na postprodukciu.

Práve postprodukcia a distribúcia dosky je niečo, načo musí ešte kapela získať prostriedky. Rozhodol sa preto využiť ponuky jedného portálu, ktorý ponúka sprostredkovanie podpory projektom za veľkorysú pomoc fanúšikov, hudobných nadšencov a priateľov: "Vzhľadom k malému rozpočtu sme sa rozhodli využiť americký server Kickstarter, ktorý umožňuje financovať projekty mladých umelcov. Výhodou je, že iba projekty, ktoré fanúšikovia plne podporia, sa skutočne peňazí dočkajú. Začíname v stredu, 28. novembra. Zúčastniť sa môžu všetci - podpora prebieha formou dražby, kedy účastník prihodí zvolenú sumu za ktorú získa rôzne odmeny zodpovedajúcu výške príspevku. Každá pomoc je vítaná: všetci investori sa stávajú súčasťou tímu, ktorý sprostredkuje vydanie skvelého albumu" vyjadrila sa k projektu manažérka Pivca, Dominika Janigová.


CPR Electrio často hrá na koncertoch po celom štáte New York, zahralo si už aj v Českej republike pri príležitosti minuloročnej klubovej noci Spotlight festivalu Struny Podzimu, kde zožalo nadšený obdiv. Nezostáva teda, než dúfať, že sa Pivcovi podarí úspešne zohnať financie na vydanie nového albumu a tešiť sa na skvelý hudobný zážitok.

Oficiálne stránky umelcov: www.ondrejmusic.com
Odkaz na CPR Electrio projekt na Kickstarteru: http://kck.st/Yo8KRd

-rob-
Foto: Standa Merhout

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...